Šport > Zimske olimpijske igre 2018
419 ogledov

Južnokorejci besni, prihaja vojni zločinec

olimpijski ogenj
Več deset južnokorejskih poslancev je danes protestiralo zaradi udeležbe visokega severnokorejskega generala na zaključku olimpijskih iger v Pyeongchangu.

Kot so poudarili poslanci, bi bilo treba svernokorejskega generala usmrtiti, saj gre za vojnega zločinca, ki je dal leta 2010 potopiti južnokorejsko ladjo, pri čemer je umrlo 46 ljudi.

General Kim Yong-chol bo vodil osemčlansko delegacijo Severne Koreje, ki bo v nedeljo prispela v Južno Korejo na zaključno slovesnost letošnjih zimskih olimpijskih iger. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, imajo južnokorejski organizatorji kopico težav, zaenkrat predvsem protokolarne narave, saj na slovesnosti pričakujejo tudi ameriško delegacijo pod vodstvom Ivanke Trump, hčerke in svetovalke predsednika ZDA.

Odločitev Pjongjanga, da na čelo delegacije postavi omenjenega generala, je zadeve še dodatno zapletla, saj gre za človeka, ki mu pripisujejo krivda za vrsto napadov na južnokorejske cilje. Najbolj odmevno je bilo torpediranje južnokorejske bojne ladje pred skoraj osmimi leti, ki je terjalo 46 življenj.

Kakih 70 poslancev konservativne stranke Svoboda Koreja je danes protestiralo pred predsedniško palačo Modra hiša in od predsednika Moon Jae-ina zahtevalo, da odpove generalov obisk. "Kim Yong-chol je diaboličen vojni zločinec, ki je napadel jug ... Zasluži si smrt z obešenjem na ulici," so med drugim sporočali poslanci, ki bi generala tudi "razkosali" in mu ne bi dovolili prihoda, "pa če se nebesa razdelijo na dvoje".

Kim Yong-chol | Avtor: Profimedia Profimedia
Tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Baek Tae-hyun je v odzivu sporočil, da se južnokorejska vlada dobro zaveda razširjenih dvomov in nasprotovanja obisku Kim Yong-chola, a je nanj pristala, saj "bo morda okrepil možnosti za izboljšanje medkorejskih vezi in mirno rešitev spora".

Olimpijske igre v Pyeongchangu je sicer zaznamovala otoplitev odnosov med obema Korejama, potem ko so se napetosti zaradi glasnega rožljanja severnokorejskega voditelja Kim Jong-una z orožjem pred tem močno zaostrile. Severna Koreja je tako na olimpijske igre poslala svoje športnike, njeno delegacijo ob odprtju iger pa je celo vodila, čeprav ne formalno, Kimova sestra Kim Yo-jong.

Južnokorejski predsednik Moon, sicer velik zagovornik dialoga s Pjongjangom, je pripravljenost severne sosede na otoplitev sprejel z odprtimi rokami in se je med drugim osebno sestal s Kimovo sestro. Do srečanja severnokorejske in ameriške delegacije, ki jo je na odprtju vodil podpredsednik Mike Pence, ni prišlo - in po ocenah poznavalcev tudi ob zaključku iger skoraj zagotovo ne bo, še posebej glede na sestavi obeh delegacij, piše AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.