Šport > Zimski športi
5815 ogledov

Ali si je Gut-Behramijeva pri cepljenju pomagala s trikom?

lara gut-behrami Epa
Nepričakovan preobrat glede švicarske alpske smučarke Lare Gut-Behrami, ki naj bi ta konec tedna nastopila na tekmah v Killingtonu.

Lara Gut-Behrami bo prihajajoči konec tedna nastopila na tekmah svetovnega pokala v Killingtonu, čeprav je šele sredi oktobra prejela prvi odmerek cepiva proti covidu-19.

Švicarski novinarji se v luči tega dejstva sprašujejo, kako je nekdanja dobitnica velikega globusa (2016) uspela zadostiti vsem časovnim omejitvam v zvezi s cepilnim statusom.

Na tekmah v ZDA bodo lahko nastopili samo polno cepljeni športniki, status pa se jim prizna samo v primeru, če je od prejema drugega odmerka minilo najmanj 14 dni. Po izračunih švicarskih novinarjev Gut-Behramijeva tega kriterija ni mogla izpolniti, zato se tekem ne bi smela udeležiti.

 | Avtor: Epa Epa
Kljub temu je Švicarka, ki je s cepljenjem odlašala zaradi strahu pred stranskimi učinki, odpotovala v ZDA. Toda, kako je to mogoče? Čeprav smučarka o tej temi vztrajno molči, pa je po pisanju Blicka razlog povsem preprost. Zdravstvena stroka v primeru Gut-Behramijeve ni upoštevala priporočenega razmaka med prvim in drugim odmerkom.

Po priporočilih  Zveznega urada za javno zdravje (OFSP) naj bi časovni razmak med prvim in drugim odmerkom cepiva mRNA trajal štiri tedne oziroma 28 dni. Po besedah Cristopha Bergerja, predstavnika zvezne komisije za cepljenje, se pri krajšem časovnem intervalu v telesu ne more vzpostaviti optimalna zaščita.

Novinarji Blicka so se za pojasnila obrnili na domačo smučarsko zvezo, kjer pa konkretnih odgovorov niso dobili. "Tega praviloma ne komentiramo," je dejal vodja reprezentance Walter Reusser. "Vsem športnikom nudimo maksimalno podporo, ne glede na njihovo stališče ali status glede covida," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.