Šport > Zimski športi
172 ogledov

Ališič obsodil potezo Tine Maze

Miran Ališič Saša Despot
Priznani slovenski novinar Miran Ališič je z neposrednim komentarjem pospremil slovo smučarske šampionke Tine Maze.

Čeprav je pred dnevi končala profesionalno kariero, Tina Maze še vedno buri duhove. Legendarna alpska smučarka je v napovedih pred veleslalomom za Zlato lisico za rožnati italijanski časnik dejala, da se želi boriti za zmago, nato pa se je odločila za povsem drugačen scenarij in se pred domačimi navijači poslovila z ekshibicijskim nastopom.

''Izpostaviti moram enega zadnjih stavkov njene kolumne. 'Odhajam brez nostalgije, ne želim, da bi bila to le še ena tekma, tekma za pozdrav in slovo, tudi na tej tekmi želim zmagati','' je v kolumni na svoji spletni strani zapisal nekdanji komentator dirk formule 1 Miran Ališič.

''Tina Maze je nekaj sekund res smučala, vse ostalo pa je bil nek slabo premišljen in zlagan plagiat ideje, ki sta jo pred skoraj tridesetimi leti v Saalbachu uprizorila Bojan Križaj in Tone Vogrinec. Toliko za zdaj o Tini Maze, ki me je s svojim pisanjem v Gazzeti dello Sport skupaj s še kakšim milijonom Italijanov, ki berejo ta časopis, prelisičila. Preprosto rečeno, zlagala se nam je,'' je neskladje med napovedmi in kasnejšo izvedbo obsodil slovenski novinar.

Ališič je poudaril, da v pokoj ni šla ''alfa in omega alpskega smučanja'' in izpostavil dosežke, ki sta jih tem športu dosegla Ingemar Stenmark in Lindsey Vonn. ''Smučala je dobro, o tem ni nobenega dvoma, a takšnih in boljših, kot je bila Tina Maze, je bilo v smučarskem svetu še nekaj, natančno 13 dam in 11 moških. Potem imamo še olimpijske igre in svetovna prvenstva, tudi tu so bili nekateri še bolj uspešni od Črnjanke. Ne spomnim se, da bi se kdo izmed njih poslavljal od poklicne kariere s toliko pompa in zamer, prepirov s smučarsko zvezo ter celo s tožbo na mednarodnem sodišču v Lozani, kot je to počela Tina Maze,'' je zapisal.

Ališič je prav tako obsodil Tinino pretežno odotnost na slavnostni prireditvi v Mariboru in poudaril, da športniki prej ostanejo v spominu zaradi svoje osebnosti kot pa športnih dosežkov.

''Ti ostanejo v leksikonih, no, zdaj ne več, zdaj so zbrani le še na inernetu in v različnih statistikah. Najbolj in najlepše se spominjamo teh, ki so (bili) predvsem osebnosti. A da so to postali, so v življenju naredili veliko izjemnega; z ostalimi dejanji so zasenčili svoje statistične športne dosežke. In predvsem ti so v življenju, ne da bi za to potrebovali piarovske tekste v dnevnem časopisju, stopili v višje nadstropje. Tina Maze te stopnice še vedno išče,'' je zaključil Ališič.

Ališičev zapis v celoti si lahko preberete TUKAJ.

Komentarjev 76
  • dolfe 20:44 12.januar 2017.

    Pljuvate po največji športnici slovenije ...to samo pove kakšni ljudje ste ...navadni g...i\s\sto dekle in ostali športniki so slovenijo postavili na zemljevid sveta ....Kaj ste vi naredili v svojem življenju razen tukaj negativnih komentarjev? Nič...tudi Alešič ne...selil se je od ...prikaži več ene tv hiše do druge....zahteval ne vem kaj kot da je edini ki se zastopi v avtomobilizem.....res pljuvati po nekom je lahko ..narediti kaj, malo težje...Ljudje pa verjamejo vsemu kar se napiše in reče....resnica je drugje...novinarjem se gre samo za prodajo in zaslužek s tem......kaj napišejo jim ni mar...čeprav človeka neupravičeno diskriditirajo....nobeden jih ne kliče na odgovornost......Tina je izvenserijska šampionka to ji nobeden ne more vzeti pa če še toliko pljuvate po njej ...vi pa ste navadne ovce ki ne vidijo pred sabo in sledijo samo ovnu....

  • DODI 18:05 12.januar 2017.

    pošteno povedano ima prav bravo Miran

  • Senior 16:59 12.januar 2017.

    Kakšen pomp ob zaključku kariere. Bolj bi ostala priljubljena, če bi se poslovila tako, kot se poslavljajo veliki športniki, ona pa misli, da se ji mora tudi po končani karieri priklanjati ves svet. Iz navijačev in vseh Slovencev se je ...prikaži več na Pohorju v zadnji vožnji delala norce! Njen nastop je bil eno samo sranje!