Šport > Zimski športi
26736 ogledov

Velik upor med smučarji, glas povzdignili največji zvezdniki

Kranjska Gora Reševalni pas/Twitter Pogled na ciljno areno v Kranjski Gori.
Načrti Mednarodne smučarske zveze so vznemirili belo karavano. Spisali so protest.

Več kot 130 alpskih smučarjev in smučark, ki nastopajo v svetovnem pokalu, se ne strinja s spremembo, ki jo želi letos vpeljati FIS.

Upravni odbor krovne smučarske organizacije namreč s sezono 2023/24 načrtuje uvedbo ekipne kombinacije, v kateri bi reprezentance nastopale z enim specialistom za slalom in enim za smuk.

Čas obeh bi se seštel za končno uvrstitev, nato pa bi vsak od dvojice prejel polovico osvojenih točk, ki bi mu/ji sicer pripadala za to pozicijo v svetovnem pokalu.

Proti takšni odločitvi so se združili številni zvezdniki alpskega smučanja. Med njimi so Avstrijec Marco Odermatt, Američanka Mikaela Shiffrin, Norvežana Henrik Kristoffersen in Aleksander Aamodt Kilde ter drugi. 

Mnenja so, da bi bilo tovrstno zbiranje točk za skupni seštevek svetovnega pokala nepravično. Z uvedbo nove discipline bi bila denimo Slovakinja Petra Vlhova prikrajšana, saj njena reprezentanca nima specialistke za smuk.

"Smučanje je individualen šport. Ne bi se smelo dogajati, da bi bile točke z ekipnih tekem odločilne za zmago v specialnih razvrstitvah slaloma ali smuka," je dejal švicarski specialist za slalom Daniel Yule.

Končno odločitev o ekipni kombinaciji bo FIS sprejel v petek. Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo začela čez slab mesec dni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • timja 13:00 29.september 2023.

    od kdaj je odermatt avstrijec?

  • jakec1575 06:00 29.september 2023.

    Svet se je mentalno spremenil. Nihce vec ne gleda formule 1in aplskega smucanja. Vsi sporti kjer se caka tekmovalca. Se skoki so veliko bolj gledani

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:43 28.september 2023.

    Butasto.

Sorodne novice