Šport > Zimski športi
37 ogledov

''Ana je imela taktiko''

anamarija lampič EPA
Slovenska tekačica na smučeh Anamarija Lampič je na klasičnem šprintu v Pjongčangu veselila prve zmage na tekmah za svetovni pokal. Obenem so to prve stopničke za slovenske tekmovalke v letošnji sezoni.

Anamarija Lampič in Katja Višnar sta se na šprinterski preizkušnji uspešno uvrstili v polfinale in skupaj nastopili v polfinalni skupini. Začeli sta bolj zadržano, Lampičeva povsem v ozadju, Višnarjeva pa je na prvi vzpon prišla na četrtem mestu.

Nato pa sta prestavili nekaj prestav višje in do vrha drugega zahtevnega vzpona prišli na čelu skupine. Do cilja Lampičeva nato ni imela težav z ubranitvijo prvega mesta in uvrstitvijo v prvi finale v karieri, Višnarjeva pa je prišla na četrtem mestu, kar jo je znova potisnilo v čakalnico. Ker je bila druga skupina počasnejša, se je Slovenki izšlo tudi tokrat in Višnarjeva se je v finale prebila prvič po Drammnu pred dvema letoma.

V finalu sta Slovenki nastopili podobno kot v polfinalu, kjer je več moči ostalo Lampičevi, ki je na vrh drugega vzpona prišla tik za Poljakinjo Justyno Kowalyczyk, a že v spustu jo je prehitela in se sama z lepo prednostjo odpeljala proti cilju. 21-letni Kranjčanki so smuči tekle odlično, do cilja je prednost le še povečevala in v svojem prvem finalu gladko opravila z vsemi tekmicami.

"Zelo sem vesela, ne morem verjeti! Smuči so tekle odlično, tudi taktično sem opravila odlično. Pred zaključkom sem vedela, da mi bo uspelo," je bila prva izjava nove slovenske junakinje v teku na smučeh Lampičeve, ki je z zmago prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala do 23 let. ''Tega sploh nisem vedela! Šele potem, ko so me poklicali nazaj na podelitev turkizne majice za vodilno v seštevku do 23 let. Potem sem bila še bolj vesela, res super! Super dan, super večer!" 

Novopečena tekaška junakinja se bo te izkušnje spominjala celo življenje. "V kvalifikacijah ni šlo čisto najboljše, tudi počutila se nisem najbolje, saj je to po našem času zelo zgodaj. Mislim, da se je tudi to poznalo. Nato je šlo vse bolje, v četrtfinalu sem videla kako moram teči in tako sem potem tekla do finala in se je izšlo. Proga je res ena izmed težjih. En dan prej smo si jo ogledali, najprej smo bili malo šokirani nad težavnostjo, a danes je res šlo! Zdi se mi, da proga ni čisto šprinterska, da moraš biti tudi "distančar", kar mi je tudi odgovarjalo. Res sem se dobro počutila in zato sem zelo vesela!"

''Od Ane bi se lahko kaj naučila''

V finalu je nastopila še Višnarjeva, ki je osvojila šesto mesto. ''Moram povedati, da je bila po dosedanjih šprintih kar malo že kriza. Letošnja sezona je bila fokusirana na šprintih v prosti tehniki, na zadnjih treningih pa sem se dobro začela počutiti tudi na klasiki in zato sem si tudi tu zadala kar visoke cilje. Tukaj v Južni Koreji je bil težek šprint, stadion je zelo razgiban, še posebno ta predel, kjer potekajo tekaške proge, ki so sicer zelo široke in lepo izpeljane. To je klasičen šprint, eden težjih, kar sem jih kdaj videla. Proge so dolge, morda jih bodo krajšali, a glede na to, da imamo danes zmagovalko, mislim, da jih ni potrebno krajšati,'' je povedala Višnarjeva in razkrila taktično zamisel, ki se je Lampičevi nadvse obrestovala. 

''Ana je imela taktiko, da se je držala v ozadju, odlično pa je peljala spust in zaključek. Bilo je zelo dobro, čeprav bi se od Ane danes lahko kaj naučila sploh glede spustov in zavojev. S smučkami sem bila zadovoljna, mogoče mi je manjkalo le malo več oprijema. Težko pa rečem, da bi bila zato kaj boljša. Glede na to, da imamo tukaj dva v servisu, mislim, da je ekipa naredila odlično delo,'' je zaključila 32-letnica

Komentarjev 1
  • blueone 08:12 04.februar 2017.

    Super Anamarija, čestitke za osvojeno prvo mesto.