Šport > Zimski športi
4850 ogledov

Anže Kopitar izlil dušo: "Ko je enkrat vpletena družina ..."

Anže Kopitar Profimedia
Anže Kopitar je v nedavnem intervjuju spregovoril o tem, kako v severnoameriških profesionalnih ligah preprosto za nekatere ni milosti.

V nedavnem intervjuju za MMC je najboljši slovenski hokejist vseh časov Anže Kopitar spregovoril tudi o tem, kako krut je lahko posel profesionalnega hokejista. Z novinarjema se je namreč dotaknil t. i. menjav v severnoameriških profesionalnih ligah, še posebej zdaj, ko se v ligi NHL bliža zaključek prestopnega roka. In zgodi se, da morajo nekateri hokejisti čez noč zapustiti mesto, kjer imajo družino in prijatelje. "Fantje, ki zapustijo klub, so tvoji dobri prijatelji oziroma v tistem krogu bližnjih. To je posel, ljudje morda ne razumejo, da je najtežje takrat, ko imaš družino. Tisti, ki je sam, nekako vse spakira in gre na novo pot," je uvodoma pojasnil hokejist LA Kingsov.

"Ko pa je enkrat vpletena družina, žena, otroci in njihove šole, vse skupaj precej zakomplicira zadevo. Treba je najti nove šole, za 6-, 7-, 8-letne otroke vse skupaj ni najlažje, dobiti nove prijatelje ... Treba se je preseliti, najti hišo, to so take stvari, ki se jih mogoče celo spregledajo, ko greš igrat za novo ekipo," je pojasnil Kopitar, ki teh težav v svoji bogati karieri sicer ni imel, saj si je v Los Angelesu ustvaril kultni status – status nedotakljivega. Slovenski as je v ekipi LA Kings že vse od leta 2006, ko se je preselil čez lužo.

Tako si je življenje rojeni Hrušičan ustvaril v mestu angelov, kjer živi tudi njegova družina. Je oče dveh otrok, in sicer osemletne Neže in sedemletnega Jakoba. Kot starš ima zato zdaj poseben odnos do otrok, ki se podajajo v svet športa. "Ko sem bil star 6, 7 let, me starši niso nikoli silili v hokej, to sem pač hotel delati! Največja kazen je bila, da nisem smel iti na trening, če kdaj ni bilo vse v redu v šoli ali pa nisem bil doma priden," je pojasnil Kopitar.

Danes 36-letni hokejist si želi ta vzorec prenesti tudi na otroka. "Pri Neži in Jakobu nisem nikoli rekel, da morata na trening ali tekme. Dejstvo pa je, če sta se za nekaj odločila, potem morata biti osredotočena na to. Ne moreš enkrat iti, enkrat pa ne. Enako velja tudi za šolo, arhitekturo ali katero koli stvar, ki te zanima," je svoj pogled na vzgojo pojasnil Kopitar. Dodal je, da z ženo otrok nista silila v šport, dala sta jima čisto proste roke.

"Jakob se je odločil za hokej, pri tem mu z veseljem pomagam. Nekateri starši mogoče malo preveč silijo otroke v vse. Ko se spomnim svojih začetkov, nisem bil vesel, ko se je aprila na Jesenicah stajal led in nismo mogli drsati do avgusta, pa smo igrali nogomet, košarko, tenis ... Vse skupaj ti pomaga pri koordinaciji, kondiciji, pri vsem skupaj," je prepričan Kopitar.

"Zdaj mogoče vidim, da nekateri starši ali sami klubi otroke "silijo", da so po 12 mesecev na ledu, kar pa ni dobro, saj se bodo vsega prehitro "najedli". Dobro je, da gremo domov v Slovenijo. Jakob preživi dva tedna na mojem kampu na ledu, a je otrok, tako da igramo tudi golf, nogomet, tenis, se peljemo s kolesom ...," je še zaključil v pogovoru za MMC.

Komentarjev 1
  • Ender3 16:10 29.februar 2024.

    Zakaj se morajo v MSM ukvarjati z Kopitarjem. Mene to manj zanima kot predlanski sneg, ki ga ni bilo..