Šport > Zimski športi
44 ogledov

Avstrijci si želijo šeste tekme na SP

avstrija mešana ekipa EPA
Prireditelji nordijskega svetovnega prvenstva v Seefeldu se poigravajo z zamislijo o šesti skakalni tekmi.

V Lahtiju se končuje svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, danes pa so se na Finskem že predstavili tudi prireditelji naslednjega največjega tekmovanja tekačev, skakalcev in kombinatorcev. Avstrijski Seelefd 2019 bo morda imel v programu še tekmo več, saj Avstrijci želijo dodati še eno ekipno skakalno preizkušnjo.

Na letošnjem SP je na programu pet skakalnih tekem: moški so imeli posamični tekmi na srednji in veliki napravi, ženske posamično na srednji napravi, ekipno pa sta bili moška na veliki skakalnici ter tekma mešanih ekip na srednji skakalnici. V Seefeldu pa bi radi izvedli še moško ekipno tekmo na srednji napravi.

Težava v obstoječi pogodbi s FIS

Takšni načrti so razumljivi glede na moč avstrijske reprezentance, pa tudi glede na tradicijo: po dve ekipni tekmi so na SP doslej izvedli v letih 2005 v Oberstdorfu in 2011 v Oslu, Avstrija pa ima s teh prvenstev vse štiri zlate medalje v ekipni konkurenci.

A že na današnji predstavitvi v Lahtiju so Avstrijci priznali, da takšen scenarij za zdaj ni prav optimističen, saj imajo v Seefeldu pogodbo s krovno zvezo Fis, ki predvideva 21 tekem v vseh treh disciplinah prvenstva, toliko, kot jih je letos na iztekajočem se tekmovanju na Finskem.

Proračun? 36 milijonov evrov

Avstrijci so sicer zaradi skakalnih uspehov svoje ekipe prilagodili urnik tekmovanj in so tekme moških na veliki skakalnici pomaknili na prvi teden SP. Razkrili so tudi svoja pričakovanja glede obiskovalcev, načrtujejo, da si bo SP ogledalo vsaj 150.000 navijačev, ter glede proračuna, ki naj bi se gibal okrog 36 milijonov evrov.

Del tega denarja bodo namenili prenovi in prilagoditvi velike skakalnice v Innsbrucku, ki bo za SP dobila novo dovozno cesto ter začasno umetno razsvetljavo. Prav tekma na Bergislu naj bi bila vrhunec SP. "Izdelali smo zanimiv časovni načrt. Ne bomo sledili tradiciji in najprej začeli s srednjo skakalnico, pa potem prešli na veliko. Tekma na Bergislu bo najpomembnejši dogodek našega tekmovanja," je dejal predsednik organizacijskega odbora Christian Scherer.

Naslednje SP v nordijskem smučanju, ki bo že 52. v zgodovini, se bo v Seefeldu odvijalo med 19. februarjem in 3. marcem 2019.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.