Šport > Zimski športi
35 ogledov

Avstrijki zmaga v Planici, Bogatajeva četrta

Logar Vtic Rogelj Anja Tepeš Bogataj Berčič Saša Despot
Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz je zmagovalka tekme svetovnega pokala smučark skakalk v Planici. Najboljša Slovenka na četrtem mestu Urša Bogataj.

S skokoma 100 in 102,5 m je Daniela Iraschko-Stolz zbrala 261,5 točke in prepričljivo ugnala Japonko Saro Takanaši (249,3; 97/98 m), tretja je bila Nemka Carina Vogt (246,5; 96/99 m). Najboljša Slovenka je bila Urša Bogataj na četrtem mestu.

Urša Bogataj z 238,7 (91,5/95,0 m) točke je ostala tik pod zmagovalnim odrom, šesta je bila Eva Logar (232,6; 91,5/94 m), Katja Požun je bila 11. (225,5; 88,m/93,5 m), mesto za njo Maja Vtič (224,4; 87,5/95 m), 14. Špela Rogelj (220,1; 87,5/91,0 m), 20. Anja Tepeš (203,7; 84/88 m), 26. pa Anja Javoršek (189,9; 86,5/85,5 m). Brez druge serije je ostala le Barbara Klinec, ki je tekmo končala na 39. mestu.

"Dolgo čakamo na ekipni uspeh"

Narava je, potem ko je dvakrat pokazala zobe (v Ljubnem so morali tekmi odpovedati zaradi pomanjkanja snega in jo prestaviti v Planico, kjer pa je v petek močno sneženje preprečilo trening), tokrat poskrbela za lepo zimsko kuliso. A skakalke so imele vseeno težko nalogo, saj je bilo v Planici tokrat težko skakati, veter je namreč pihal v hrbet. Pokazale pa so lepo predstavo in prvi dan dvodnevnega festivala ženskih skokov, v nedeljo jih čaka še ena tekma s prvo serijo ob 14. uri, navdušile ljubitelje tega športa v izteku prenovljenih planiških naprav.

Z nastopi svojih izbrank pa je bil po polovici tekem v Planici zadovoljen tudi trener slovenske ekipe Jože Berčič: "Ekipni uspeh že dolgo čakamo. Dekletom danes ne gre nič zameriti. Maja je imela nekaj težav v prvi seriji, saj je morala na vrhu dolgo časa čakati. Kot kaže, so ostala dekleta še nekoliko močnejša, a je jutri še en dan. Z današnjo popotnico bomo lahko jutri v miru pokazali, kaj znamo."

Dobro kljub neugodnim razmeram

Slovenke so dosegle lep ekipni uspeh, čeprav povsem na vrh niso skočile. Je pa zato tik pod njim ostala tokrat najboljša domača tekmovalka Bogatajeva, to mesto je imela že po polovici tekme. Eno mesto je v primerjavi s prvo serijo izgubila Logarjeva.

"Zelo sem vesela, da sta mi uspela dva tako dobra skoka. Pri mojih nastopih razmere niso bile dobre, zato sem tega še toliko bolj vesela. Enkrat bodo tudi pri mojih nastopih razmere ugodnejše, morda bo to že jutri," je bila po koncu tekme zadovoljna Bogatajeva, ki je s četrtim mestom tudi izenačila svoj najboljši dosežek kariere. Tudi Logarjeva je bila zadovoljna z uvrstitvijo med deseterico: "Danes sem se na skakalnici resnično sprostila in naredila dva dobra skoka. V Planico sem prišla uživat. Prišli so številni gledalci, ki so pripravili odlično vzdušje."

Iraschko-Stolz v formi pred Sočijem

Zmage se je znova razveselila Avstrijka Iraschko-Stolz, ki je vodila že po prvi seriji. Na zmagovalni oder pa sta se povzpeli še Japonka Takanašijeva na drugem in Nemka Vogtova na tretjem mestu. Avstrijska skakalna zvezdnica je pravi čas, pred igrami v Sočiju, prišla v formo in prvič v tej sezoni stopila na najvišjo stopničko, z drugim skokom (102,5 m) pa je postavila tudi rekord skakalnice na ženskih tekmah.

"Odlično se je izšlo. če bi mi kdo še pred dvema tednoma rekel, da bom zmagala, bi mislila, da se šali. A treningi so se obrestovali, pa tudi ta skakalnica mi ugaja," je po zmagi dejala avstrijska skakalka, ki se v tej sezoni vrača po poškodbi kolenskih vezi.

Svetovni pokal, Planica, posamično (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.