Šport > Zimski športi
1 ogledov

Avstrijska štafeta slavila na dvorišču sosedov

Sumann Mesotitsch Eder Landertinger Avstrija Ruhpolding EPA
Avstrijski biatlonci so po ciljnem sprintu tesno dobili štafetno tekmo svetovnega pokala 4 x 7,5 km v nemškem Ruhpoldingu. Avstrijci so zgolj za desetinko sekunde ugnali domačine Nemce, tretji so bili Rusi (+14,9 sekunde). Slovenski biatlonci Peter Dokl, Jakov Fak, Janez Marič in Klemen Bauer so zasedli sedmo mesto (+1:31,5).

Slovenci so s sedmim mestom potrdili olimpijsko normo za igre v Sočiju in dosegli najboljši štafetni rezultat to sezono.

Dokl, ki se je pripravljal posebej za štafetni nastop, je bil med 24 ekipami prvi Slovenec na startu. S tremi dodatnimi naboji je podrl deset tarč in že z več kot minuto zaostanka predal na 18. mestu. Naslednji se je podal v smučino Fak, ki je na strelišču porabil še naboj več, vendar s tekaško predstavo ohranil skoraj isti zaostanek in priboril štafeti sedem mest. Tretjo predajo je popeljal na progo najbolj izkušen slovenski biatlonec Marič. Čeprav je bil še zjutraj njegov nastop ogrožen zaradi bolečin v hrbtu, je rutinirano in brez popravkov podrl vse tarče ter izboljšal slovenski položaj še za tri mesta. V zaključnem delu je tokrat nastopil Bauer, ki je podobno kot Dokl dodatno napolnil puško trikrat, vendar bil dovolj hiter, da se mu sedmo mesto, ki si ga je pridobil še pred prvim streljanjem, ni moglo več izmuzniti.

"Vesel sem potrditve norme za olimpijske igre, žal pa manj s svojim nastopom, saj k skupnemu uspehu štafete nisem mogel veliko prispevati. Enostavno sem se slabo počutil in tudi preslabo streljal za svoja pričakovanja. Nekako ne najdem pravega občutka. Morda bi moral v tem položaju celo razmisliti o nastopih, ki sledijo v prihodnjih dneh na tem prizorišču, vendar pustimo času čas," ni bil najbolj zadovoljen Fak.

"V teku sem bil kar malo 'zakrčen', saj je bil pritisk po odličnem strelskem nastopu Janeza kar precejšen. K sreči sem ohranil trezno glavo na strelišču, kolikor toliko dobro ustrelil in varno pripeljal štafeto do dobre uvrstitve," je pojasnil Bauer.

"Malo nam je prav gotovo odleglo, da so fantje z dobrimi nastopi potrdili normo. Marič je bil še posebej odličen, Fak in Bauer morata še priti do prave tekaške forme, Dokl pa je zmožen tudi manj strelskih popravkov. Vsi so vseeno nastopili vsaj tako, kot smo od njih pričakovali. Tudi zaostanek minute in pol je zadovoljiv ob odličnih predstavah Avstrijcev, Nemcev in Rusov," je nastop ocenil glavni trener Uroš Velepec.

Avstrijska postava Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder in Dominik Landertinger (0+8) je v ciljnem sprintu ugnala Nemce. Christoph Stephan, Andreas Birnbacher, Erik Lesser in Simon Schempp (0+9) pa so se v zadnjem krogu otresli Rusov, čeprav so po zadnjem streljanju še vodili. Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Dimitrij Mališko in Anton Šipulin so bili med prvimi tremi tudi strelsko najbolj uspešni (0+7).

Svetovni pokal, Ruhpolding, štafeta (4 x 7,5 km/M), rezultati:

1. Avstrija 1:15:40,9/0+8 (Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder, Dominik Landertinger)
2. Nemčija + 0:00,1/0+9 (Christoph Stephan, Andreas Birnbacher, Erik Lesser, Simon Schempp)
3. Rusija 0:14,9/0+7 (Aleksej Volkov, Jevgeni Ustjugov, Dmitrij Mališko, Anton Šipulin)
4. Švedska 0:25,1/1+7
5. Češka 0:41,4/0+2
6. Italija 0:47,3/0+7
7. Slovenija 1:31,5/0+10 (Peter Dokl, Jakov Fak, Janez Marič, Klemen Bauer)
8. Kanada 1:39,8/0+8
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.