Šport > Zimski športi
1618 ogledov

Belemu cirkusu se ne piše nič dobrega

svetovni pokal Kranjska Gora Podkoren Vitranc slalom alpsko smučanje Saša Despot
Vodja smučarskih tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) napoveduje komplicirano sezono.

Markus Waldner, direktor svetovnega pokala pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis), pričakuje, da bo izvedba prihajajoče sezone belega cirkusa še bolj zapletena od lanske.

Pri tem ga najbolj skrbi poslabševanje epidemiološke slike širom Evrope, kar bi lahko močno otežilo potovanje športnikov in njihovega osebja.

Prilagajenje zahtevam posamezne države bo predstavljalo velik logističen izziv za vse sodelujoče, kljub temu pa pri smučarski zvezi o uvedbi obveznega cepljenja za zdaj (še) ne razmišljajo.  

"To ponovno ne bo normalna zima. Kot lahko vidite, številke povsod naraščajo, tako da bodo zagotovo prisotne okužbe. S tem se bomo morali naučiti živeti. Verjamem, da bo vse skupaj še bolj zapleteno kot lani," je za avstrijski Kurier povedal Waldner.

Vodstvu svetovnega pokala dodatne preglavice povzroča natrpan urnik tekmovanj, saj bodo v prihajajoči zimi na sporedu olimpijske igre v Pekingu. 

Markus Waldner | Avtor: Profimedia Profimedia
"Športnikom ne moremo zapovedati obveznega cepljenja, ker bi bil to poseg v človekove pravice. Nekatere države bodo za vstop zahtevale potrdilo o cepljenju, kar bi lahko pomenilo velike težave za tiste športnike in člane njihovih ekip, ki se ne želijo cepiti," je opozoril direktor svetovnega pokala.

Tekmovalci so bili v lanski sezoni podvrženi neprestanim testiranjem, s čimer so lahko odgovorni zagotovili razmeroma nemoten potek tekmovanja. Čeprav gre za nadležen in dolgotrajen proces, je bila po besedah Waldnerja to edina možnost za izpeljavo takšnega števila tekem. 

Obveznega cepljenja torej (še) ni na vidiku, se bo pa Fis posluževala vseh drugih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. V to skupino sodi tudi omejevanje števila gledalcev. "Tudi letos načrtujemo omejitve glede števila obiskovalcev na posameznih tekmah. V Kitzbühlu žal tudi tokrat ne bomo videli 40.000 gledalcev, kot smo jih lahko nekoč. Pričakujem, da si bo ob upoštevanju vseh ukrepov lahko tekme v živo ogledalo do 10.000 ljudi," je sklenil Waldner.

Pokal Vitranc 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.