Šport > Zimski športi
35059 ogledov

Karavano belega cirkusa pretresla nova tragedija

Goggia Profimedia
Italijanska zvezdnica belega cirkusa se je pridružila dolgemu seznamu poškodovanih smučarjev in smučark.

Sofia Goggia je po današanjem padcu na treningu v bližini Brescie, v katerem je utrpela zlom golenice in kosti v gležnju, že končala letošnjo sezono, je sporočila Italijanska smučarska zveza (Fisi).

Goggia, vodilna smukačica letošnje sezone, se je poškodovala med treningom velesloma na progi Ponte di Legno, kjer je po navedbah tiskovnih agencij nerodno zadela vratca.

Enaintridesetletno smukaško olimpijsko prvakinjo iz Pyeongchanga (2018) so s prizorišča nesreče s helikopterjem odpeljali v Milano, kjer so jo sprejeli v kliniko La Madonnina in jo po pregledih z rentgenom ter magnetno resonanco tudi operirali.

Goggia | Avtor: Profimedia Profimedia

Letošnja sezona belega cirkusa, v kateri so jo skupila že številna slovita imena, bo ob odsotnosti najboljše smukačice zadnjih let v nadaljevanju še bolj siromašna. Štirikratna dobitnica malega smukaškega globusa je bila sicer v dobrem položaju za napad na peto tovrstno lovoriko, a bo morala nanjo počakati vsaj do naslednje sezone.

Sofia Goggia | Avtor: Epa Epa
Hujša poškodba noge je zadnja v dolgi vrsti zdravstvenih težav, ki so zaznamovale kariero italijanske smučarke. Leta 2018 si je zlomila gleženj, dve leti kasneje pa še zapestje. Leta 2021 je zaradi poškodbe kolena izpustila domače svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo, poškodbo pa je nato obnovila tik pred olimpijskimi igrami v Pekingu (2022), kjer ni ubranila naslova olimpijske prvakinje, je pa tekmo v svoji paradni disciplini končala na drugem mestu in bila glede na vse okoliščine zadovoljna s srebrnim odličjem.

V zgodnji fazi profesionalne kariere si je leta 2010 poškodovala križne vezi v obeh kolenih, leta 2012 je zlomila golenico, dve leti kasneje pa je zaradi poškodbe kolena izpustila olimpijske igre v Sočiju (2014).

Pred Goggio so se od letošnje sezone med drugimi predčasno poslovili Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, Francoz Alexis Pinturault, Avstrijec Marco Schwarz, Švicarka Corinne Suter, Kanadčanka Valerie Grenier in Slovakinja Petra Vlhova, padec na smuku v Cortini pa bi bil kmalu poguben tudi za Američanko Mikaelo Shiffrin, ki pa se bo v kratkem vrnila na tekme svetovnega pokala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.