Šport > Zimski športi
18 ogledov

Bergerjeva srebo nadgradila z zlatom, Teja 32.

Berger biatlon SP svetovno prvenstvo nove mesto zasledovanje EPA
Norvežanka Tora Berger je nova svetovna biatlonska prvakinja v zasledovanju. Na 10-kilometrski progi s štirimi streljanji je Bergerjeva (28:48,4/3) za 18,5 sekunde ugnala Poljakinjo Kristino Palko (2) in za 21,5 sekunde svetovno prvakinjo v sprintu Ukrajinko Oleno Pidgrušno (2). Edina slovenska tekmovalka, Teja Gregorin, je bila 32. (+ 2:47,6/2).

Teja Gregorin tokrat ni imela možnosti za mesta pri vrhu. Zaradi ponesrečenega nastopa v sprintu se je na zasledovanje podala šele kot 39. Potem ko je obe streljanji leže opravila brez napake, je napredovala na 30. mesto. Na obeh streljanjih stoje pa je pustila nepokrito eno tarčo. V zadnji krog se je podala kot 37., na zadnjih dveh kilometrih pa je ugnala pet tekmic in si priborila novih devet točk svetovnega pokala.

"Zadovoljna sem z napredovanjem in delno tudi s strelsko potrditvijo. Sama nase pa sem jezna zaradi zadnjega zgrešenega strela stoje, ki bi ga morala zadeti. Če me občutki ne varajo, se tekaška forma res izboljšuje. Vsaj zadnji krog je bil spet borben, dovolj hiter, da sem premagala tekmico na progi. Upam, da bo temu sledila tudi rezultatska krivulja, ki v zadnjih dnevih ni bila najbolj spodbudna. Preko noči ne gre pričakovati revolucije, vendar bosta morda prav dva prosta dneva pri tem pomagala," je po nastopu dejala Gregorinova.

"Zame prihaja zelo pomembna, 15-kilometrska posamična tekma, zato bo pred tem treba spočiti telo in glavo. Na tej tekmi se bo odločalo tudi o uvrstitvi v skupinski start, zato ima zame še toliko večjo težo. Vem, da zmorem več in želim si nastope, ki sem jih letos že prikazala. Nekaj tekem je še pred nami in s tem še nekaj novih priložnosti, ki si jih želim izkoristiti," je o svojih željah povedala najboljša slovenska biatlonka.

Velepec: "Kolajna je spodbuda za vse"

Oceno slovenskih nastopov je podal tudi glavni trener Uroš Velepec: "Na prvenstvu imamo ekipo, ko jo sestavlja pet tekmovalcev in štiri tekmovalke. Vsi seveda ne dosegajo vrhunskih uvrstitev, vendar pa jih potrebujemo za štafetne nastope, zato so vsi zelo koristni. Najboljši med njimi so na dovolj visoki ravni, naredijo pa tudi napake, ki jih poskušamo sproti odpravljati. Imamo že kolajno, ki je spodbuda za vse. Biatlon je ekipni šport in to je tudi ena od naših prednosti. Še naprej se bomo trudili, da nudimo vsem najboljše pogoje za trening, oni pa bodo dali vse od sebe za najboljše rezultate. Za zdaj smo zadovoljni s prikazanim, vedno pa je prostor, da pokažemo še več."

V boju za vrh je odločalo streljanje. Enaintridesetletna Norvežanka Tora Berger je na zadnjem postanku z ničlo prehitela Kristino Palko in Rusinjo Olgo Zajcevo, ki sta morali po enkrat v kazenski krog. Takoj nato se je v boj za medalje vmešala še Norvežanka Ann Kristin Aafedt Flatland.

Vse je kazalo, da bo brez kolajne ostala Poljakinja, a sta se Rusinja in Norvežanka zapletli, kar je izkoristila Palka in tudi Olena Pidgrušna, ki je prišla do brona. Bergerjeva je osvojila že svojo 16. kolajno na SP, šesto zlato. V skupnem seštevku svetovnega pokala je prednost pred Belorusinjo Darjo Domračevo povečala na težko ulovljivih 237 točk.

Biatlonke po dveh prostih dneh nova tekma čaka v sredo, ko se bodo pomerile na posamični 15-kilometrski preizkušnji.

SP v biatlonu, zasledovanje (Ž), rezultati:

1. Tora Berger (Nor) 28:48,4/3
2. Krystyna Palka (Pol) + 18,5/2
3. Olena Pidgrušna (Ukr) 21,5/2
4. Olga Zajceva (Rus) 23,0/3
5. Jekaterina Glazirina (Rus) 45,4/0
6. Andrea Henkel (Nem) 49,2/0
7. Ann Kristin Flatland (Nor) 1:08,3/1
8. Veronika Vitkova (Češ) 1:10,1/2
9. Vita Semerenko (Ukr) 1:10,9/4
10. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:15,5/4
...
32. Teja Gregorin (Slo) 2:47,6/2
...

Svetovni pokal, skupno:

1. Tora Berger (Nor) 775 točk
2. Darja Domračeva (Blr) 538
3. Miriam Gössner (Nem) 531
4. Olena Pidgrušna (Ukr) 529 
5. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 528 
6. Andrea Henkel (Nem) 518 
7. Olga Viluhina (Rus) 491
8. Olga Zajceva (Rus) 486
9. Marie Dorin Habert (Fra) 479
10. Gabriela Soukalova (Češ) 453
...
15. Teja Gregorin (Slo) 368
44. Andreja Mali (Slo) 68
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.