Šport > Zimski športi
298 ogledov

Biatlonce bo vodil eden najbolj spoštovanih strokovnjakov na svetu

Ricco Gross Profimedia
Ricco Gross je novi trener slovenskih biatloncev, številne spremembe tudi v sestavi reprezentanc.

Novi glavni trener slovenske biatlonske reprezentance A je Nemec Ricco Gross, eno izmed najbolj prepoznavnih imen svetovnega biatlona v preteklih desetletjih, ki ni izstopal le kot tekmovalec, ampak je kasneje ob delu v Nemčiji prevzel tudi reprezentanci Rusije in Avstrije.

Prihod Grossa pa ni edina ključna sprememba. Novo je tudi vodstvo biatlonskega športa v Sloveniji. Boštjan Ule je prevzel vlogo predsednika Zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije, vodja panoge je Tomas Globočnik in vodja reprezentanc Tadeja Brankovič.

anamarija lampič Zdaj tudi uradno Šport Anamarija Lampič si bo nadela puško na rame

Novo vodstvo se je odločilo tudi za novo obliko dela. V bodoče bo imela Slovenija skupno reprezentanco A, v kateri so v moški vrsti Jakov Fak, Rok Tršan, Miha Dovžan, Lovro Planko, Toni Vidmar in Alex Cisar ter v ženski Polona in Živa Klemenčič ter kot najodmevnejši prestop Smučarske zveze Slovenije to pomlad - nekdanja smučarska tekačica Anamarija Lampič.

Grossu bosta pri delu z ekipo A pomagala Janez Marič in novinec v biatlonski reprezentanci Boštjan Klavžar. Ekipi B bosta vodila Jure Ožbolt in Ljubo Tomažič, mladinski pa Lenart Oblak in Andreja Mali. Vodja servisa ostaja Anže Globevnik s sodelavci.

Ricco Gross | Avtor: Profimedia Profimedia

Pod drobnogledom bo seveda novi trener Gross. Ta je v prvi vrsti nasledil Mariča, ki je lani pokazal lep napredek pri mlajših tekmovalcih, izjema je nadarjeni Alex Cisar, ki je velik del energije usmeril tudi v študij. Pri starejši generaciji pa so izostali predvsem uspehi Jakova Faka, kjer pa je bil glavni dejavnik zdravje.

Tudi Gross, ki je ekipi prav danes predstavil smernice dela, je bil ob predstavitvi slovenski javnosti še zelo zadržan. "Hvala za priložnost v slovenski vrsti. Res sem ponosen in vesel," so bile kar nekako pričakovane prve besede Grossa. O svojem novi vlogi pa pravi: "Čaka me veliko dela in malo govorjenja. Veliko pa se moramo pogovarjati med sabo in se najti. Potem bomo videli, kaj je najboljši način sodelovanja z drugimi trenerji in ekipo."

O svoji nalogi pa dodaja: "Vem, da nas čaka veliko dela. Veliko je bilo dobro opravljenega in to moramo nadgraditi."

"Tudi zame je to spoznavni dan in tudi meni čakajo pogovori," pa pravi Marič, ki je ekipo "reševal" v olimpijski sezoni.

V tem obdobju pa imajo vsi več vprašanj kot odgovorov, tekmovalci pa seveda velika pričakovanja tudi v novi sezoni.

"Vesel sem določenih sprememb. Lani smo delali kakovostno, a imeli tudi kar nekaj smole. Janez nas dobro pozna, Ricco pa nas bo še spoznal. Spremembe vedno dajo nek določen zagon in upam. da nam prinesejo veliko pozitivnega. Predvsem pa vsem v ekipi želim veliko zdravja," je dejal najbolj izpostavljeni slovenski tekmovalec zadnjega desetletja Fak.

"Meni dogaja. Trenutno ne vem, kam z energijo. Bomo videli, kako bo," pa je povedla Lampičeva, ki se mora zdaj najprej spoprijateljiti z ekipo, pa s puško, na srečo pa je vajena vsaj dela s trenerjem in tudi življenjskim sopotnikom Klavžarjem.

Pred preveliki pričakovanji pa svari Ule: "Vemo, da ciljev ne bomo uresničili jutri. Dolgoročni cilj pa je kolajna na olimpijskih igrah, na splošno pa boljša pripravljenost pri vseh in za posameznike je to lahko tudi uvrstitev med 10 ali 15 najboljših. Pri vsem skupaj bo zelo pomembno, da drug do drugega ostanemo zelo odprti in se ne kuhajo zamere."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.