Šport > Zimski športi
6503 ogledov

Avstrijska šampionka: "Rekli so mi, da nisem dovolj talentirana"

Eva Pinkelnig Epa
Najboljši smučarski skakalki lanske tekmovalne zime je uspel še en veliki met.

V sosednji Avstriji so konec tedna podelili nagrade najbojšim športnikom preteklega koledarskega leta. V ženski konkurenci je priznanje po izboru avstrijskih novinarjev osvojila aktualna imetnica velikega kristalnega globusa Eva Pinkelnig.

Petintridesetletna veteranka se je s tem zapisala v zgodovino kot prva smučarska skakalka z nazivom avstrijske športnice leta.

"Komaj zadržujem solze, povsem so me preplavila čustva. Hvala vam, ker ste nagradili moje dosežke. Zgodovina nas uči, da nič ni nemogoče, če verjamemo in zaupamo vase. Mnogi so mi govorili, da sem prestara in da nisem dovolj talentirana. Hvala bogu, da sem poslušala svoje srce in ljudi, ki so mi najbližje," je povedala Avstrijka.

Pinkelnig zaradi poteka svoje kariere velja za nekakšen športni fenomen. "Zaradi mene bodo mogli ponovno napisati vse priročnike za smučarske skoke," se je nekoč pošalila tekmovalka, ki se je s skoki prvič seznanila že kot 11-letna deklica, resno pa se je tej športni disciplini posvetila šele pri 24 letih.

Pinkelnig | Avtor: Instagram Instagram

Na poti do svetovnega vrha je morala premagati številne ovire. Decembra 2016 je v dveh dramatičnih padcih utrpela možganske poškodbe, kar je botrovalo resnim nevrološkim težavam. Pojavila so se ji luknje v spominu, težave s koncentracijo in izguba ostrine vida. Kazali so se celo zgodnji znaki Alzheimerjeve bolezni.

V avstrijski smučarski zvezi so jo poskušali odvrniti od nadaljevanja športne kariere, vendar je vztrajala in se odločno pomikala nazaj proti vrhu.

Leta 2020 jo je doletela nova tragedija, njeno življenje pa je viselo na nitki, potem ko ji je v padcu v Seefeldu počila vranica. Trebušno votlino ji je zalila velika količina krvi, zaradi česar so ji začeli odpovedovati organi. Življenje so ji rešili z urgentno operacijo. "Zdravniki so mi povedali, da veliko pacientov s podobnimi poškodbami tega ne preživi," je kasneje povedala veteranka.

Nekaj tednov kasneje je bila že na skakalnici, ostalo pa je zgodovina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.