Šport > Zimski športi
42 ogledov

Bjoergenova dopolnila zbirko

Marit Bjoergen EPA
Na svetovnem prvenstvu v Lahtiju so tekačice opravile z desetkilometrsko preizkušnjo v klasični tehniki.

Norveška smučarska tekačica Marit Bjoergen (25:24,9) je zmagovalka klasičnega teka na 10 kilometrov v finskem Lahtiju, s čimer je osvojila že 16. posamični naslov na prvenstvih.

Bjoergnova je danes znova tekla svojo dirko, na koncu pa najbližjo zasledovalko prehitela za velikih 41 sekund. Norvežanka, ki je drugo ime za smučarski tek, se je v tej sezoni po materinstvu vrnila na tekmovališča, na Finskem pa že osvojila dve posamični zlati kolajni. O upokojitvi še ne razmišlja, čeprav svetovni vrh kroji že desetletje.

"Danes sem znova uživala na progi. Sicer ne vem, zakaj to še počnem, zakaj tečem na vseh teh tekmah, posebej zato, ker sem pred vsako zelo živčna. A očitno me tudi to spodbuja in potiska naprej," je po novi zmagi dejala Bjoergnova.

Drugo mesto je danes osvojila Švedinja Charlotte Kalla, ki je v cilju za precej časa, vse do prihoda kasnejše zmagovalke, prevzela vodstvo. Tretja je bila tokrat še ena Norvežanka Astrid Uhrenhold Jacobssen. Norveška je s to zmago osvojila 99. zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Lampičeva najboljša med Slovenkami

Na četrti tekaški tekmi letošnjega svetovnega prvenstva so nastopile tudi štiri Slovenke, med katerimi je bila najvišje Anamarija Lampič na 34. mestu (+3:01,7). Lampičeva je najboljšo trideseterico zgrešila za deset sekund.

"Tekma je bila zelo težka, zelo sem se mučila, bilo je vroče. Tudi pogoji so bili zelo zahtevni, palice so se kar udirale. Čeprav smo oprijem dobro namazali, je šlo vseeno večino poti precej na roke. Vesela sem, da sem zdržala celo sezono, bila sem na vseh prizoriščih in to je ena zelo dobra potrditev zame, da sem preživela. Lahko tekmujem in naslednjo sezono grem v boj za še boljše rezultate," je dejala najboljša Slovenka Lampičeva.

Ostale Slovenke so na progi bile bitko predvsem same s seboj in smučino. Katja Višnar (+4:04,6) je bila na koncu 46., Vesna Fabjan pa 59. (+5:20,7). "Tekma je bila zelo težka. Čeprav sem se na ogrevanju dobro počutila in tudi dobro tekla prvi kilometer, se mi je potem povsem ustavilo. Očitno ni dober znak, kadar se na ogrevanju počutim dobro. Želela sem več, na žalost pa zdaj s to uvrstitvijo končujem letošnje svetovno prvenstvo," pa je po tekmi povedala Fabjanova, bronasta sprinterka z olimpijskih iger 2014 v Sočiju.

Alenka Čebašek tekme ni končala. Na tekmi ni ujela svojega ritma, zaostajati je pričela že po prvem kilometru, slabo počutje pa je bilo krivo, da je odstopila. "Meni je zelo žal, že dolgo nisem odstopila. Danes sem se borila sama s sabo že od starta naprej. Poizkušala sem z ritmom, ki bi ga lahko držala, a nisem mogla teči hitro. Mišice sem imela laktatne, videla sem, da ne morem teči in potem sem se odločila, da nima smisla nadaljevati in sem stopila stran," je povedala Čebaškova.

Nekdanja slovenska reprezentantka Barbara Jezeršek, ki zdaj nastopa za reprezentanco Avstralije, je osvojila 51. mesto.

10 km klasično (Ž):

1. Marit Bjoergen (Nor) 25:24,9
2. Charlotte Kalla (Šve) +41,0
3. Astrid Uhrenhold Jacobssen (Nor) 55,5
4. Heidi Weng (Nor) 1:13,8
5. Anna Haag (Šve) 1:22,7
6. Kerttu Niskanen (Fin) 1:23,7
7. Krista Parmakoski (Fin) 1:31,4
8. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1:34,5 
  . Justyna Kowalczyk (Pol) 1:34,5
10. Stefanie Boehler (Nem) 1:35,8
...
34. Anamarija Lampič (Slo) 3:01,7
46. Katja Višnar (Slo) 4:04,6
59. Vesna Fabjan (Slo) 5:20,7
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.