Šport > Zimski športi
10 ogledov

Bjørgnova ne da vrha, Fabjanova odpovedala

Vesna Fabjan Reuters
Junakinja olimpijskih iger, Norvežanka Marit Bjørgen, je formo iz Rusije prenesla tudi v Lahti, kjer je dobila nedeljski tek na 10 kilometrov prosto. Drugo mesto je osvojila Švedinja Charlotte Kalla (+26,9), tretja je bila Norvežanka Therese Johaug (+27,6).

Trikratna olimpijska zmagovalka v smučarskem teku Norvežanka Marit Bjørgen je zmagovalka nedeljskega teka na 10 kilometrov prosto v Lahtiju. Drugo mesto na tekmi svetovnega pokala je osvojila Švedinja Charlotte Kalla, tretja je bila Norvežanka Therese Johaug. Slovenka Barbara Jezeršek je bila 17., Alenka Čebašek pa 36.

"Zelo sem zadovoljna z današnjim nastopom, škoda je le, ker so smuči v drugem delu začele počasneje teči zaradi padanja snega, zelo je zaviralo, zato sem izgubila tudi precej sekund in mest. Lahko rečem, da je bila danes moja najboljša tekma v celi karieri. Če sem v Sočiju delala še nekatere napake, sem se danes zbrala, rekla sem, da kar bo pač bo in šla sproščeno na tekmo, res sem borbala do zadnjega milimetra. To je bila res vrhunska tekma zame," je svoj nastop ocenila Jezerškova in dodala: "Z dekleti gremo zdaj v Drammen, kjer se bom pripravila za nastop na 30 kilometrov v Oslu." Jezerškova je z današnjim rezultatom izenačila najboljši nastop na tekmah svetovnega pokala, in sicer 17. mesto na 10 kilometrov klasični tehniki s skupinskim startom na domači Rogli v sezoni 2011/12.

Prva tekma na distanci po olimpijskih igrah v Sočiju ni prinesla presenečenj. Na vrhu so bili spet stari obrazi, najvišje znova Bjørgnova, ki se je s to zmago precej približala tudi vrhu skupnega seštevka. Vodi sicer še naprej njena rojakinja Johaugova, ki si je to priborila z današnjim tretjim mestom, a po slovesu Poljakinje Justyne Kowalczyk to sezono zaradi poškodbe, je boj z veliki kristalni globus praktično odprt le za članice norveške tekaške reprezentance.

"Boj s Therese do konca"

"Danes sem imela zelo dobre smuči. Po igrah sem začutila, da sem v dobri formi in danes sem vedela, da sem lahko hitra. Čez celo progo sem se borila s Therese in vem, da me boj z njo čaka vse do konca, če želim osvojiti skupni seštevek," je po tekmi dejala Bjørgnova.

"Nekoliko sem razočarana s tretjim mestom. Forma je dobra in počutila sem se močno. Hitro sem začela in skušala držati visok ritem, a proti koncu sem izgubila nekaj dragocenih sekund. Vesela sem, da sem v rumeni majici vodilne in želim jo zadržati do konca sezone," pa je dejala Johaugova.

Fabjanova izpustila tekmo

Na razdalji sta danes dobro nastopili tudi obe slovenski predstavnici. Čeprav je bila na startni listi tudi bronasta z olimpijskih iger v Sočiju Vesna Fabjan, ki bi morala na progo kot zadnja, 81., je specialistka za sprinte tokratno tekmo na razdalji izpustila.

Od obeh Slovenk je šlo bolje Jezerškovi, ki je začela počasneje, nato pa s preudarnim tekom svoje uvrstitve na vmesnih časih stopnjevala, na koncu pa z dobrim finišem končala na 17. mestu. Do točk svetovnega pokala je malo zmanjkalo drugi slovenski tekačici, Čebaškova je za 30. mestom zaostala slabih deset sekund in se morala zadovoljiti s 36.

Sundby slavil pri moških

V moški konkurenci je zmago slavil vodilni smučarski tekač skupnega seštevka Norvežan Martin Johnsrud Sundby, ki je imel na 15 kilometrov prosto pred drugouvrščenim Švedom Danielom Richardssonom dobrih deset sekund prednosti. Tretje mesto je osvojil olimpijski zmagovalec na 50 kilometrov prosto Rus Aleksander Legkov. Nastopil je tudi Slovenec Boštjan Klavžar, ki pa je z zaostankom 5:01,9 osvojil skromno 88. mesto med 91 uvrščenimi tekmovalci.

Smučarji tekači se zdaj selijo v norveški Drammen, kjer bo v sredo na sporedu sprint v klasični tehniki. Od tam jih bo pot konec tedna vodila v Oslo, nato pa še v Falun za zaključek sezone med 14. in 16. marcem.

Svetovni pokal, Lahti, 10 km (prosto/Ž), rezultati:

1. Marit Bjoergen (Nor) 25:05,3 sekunde
2. Charlotte Kalla (Šve) + 26,9
3. Therese Johaug (Nor) 27,6
4. Astrid U. Jacobsen (Nor) 30,1
5. Heidi Weng (Nor) 34,9
6. Riitta-Liisa Roponen (Fin) 51,0
7. Kerttu Niskanen (Fin) 1:00,6
8. Emma Wiken (Šve) 1:04,4
9. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:05,0
10. Coraline Hugue (Fra) 1:05,2
...
17. Barbara Jezeršek (Slo) 1:27,9
36. Alenka Čebašek (Slo) 2:02,1
...

Skupno (po 23. od 28 tekem):

1. Therese Johaug (Nor) 1142 točk
2. Marit Bjørgen (Nor) 1002
3. Astrid Jacobsen (Nor) 951
4. Heidi Weng (Nor) 746
5. Kikkan Randall (ZDA) 692
6. Denise Herrmann (Nem) 653
7. Justyna Kowalczyk (Pol) 618
8. Kerttu Niskanen (Fin) 601
9. Anne Kyloennen (Fin) 601
10. Charlotte Kalla (Šve) 565
...
23. Katja Višnar (Slo) 240
29. Vesna Fabjan (Slo) 184
53. Alenka Čebašek (Slo) 88
72. Barbara Jezeršek (Slo) 40
75. Nika Razinger (Slo) 37
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.