Šport > Zimski športi
11 ogledov

Brez pritiska v boj za stopničke

Petra Majdič je izvrstno nastopila na 10 km klasično in zaostala le za Kowalczyk Žurnal24 main
Zmagovalka predzadnje etape Tour de Skija je Virpi Kuitunen, ki je premagala našo predstavnico Petro Majdič. Ta si je z izjemnim tekom pritekla odlično izhodišče pred zadnjo, odločilno etapo.
 

Tour de Ski, 10 km, skupinski start

1. V. Kuitunen (FIN) 30:10,3
2. P. Majdič (SLO) +13,8
3. A. K. Saarinen (FIN) +20,5
38. V. Fabjan (SLO) +3:04,6

V Val di Fiemmeju se je končala 6. etapa Tour de Skija . Pri ženskah je v teku na 10 km zmagala Virpi Kuitunen , ki je premagala Petro Majdič, pri moških pa je zmago slavil Axel TeichmannVirpi Kuitunen je, tako kot je to na istem prizorišču naredila pred dvema letoma, že takoj po startu tudi tokrat močno potegnila in si že v prvem kilometru pritekla lepo prednost pred zasledovalkami, ki izjemni Finki preprosto niso mogle slediti. Še najbližje so ji bile Kowalczykova , Saarinenova in Majdičeva . Prav naša predstavnica je v prvem delu narekovala močan ritem, s katerim so imele ostale precejšnje težave.

 
 

Za mano je fenomenalna tekma. Moram priznati, da tudi celotna sezona in celoten Tour.

Petra Majdič

 
Kowalczykova je morala popustiti, Saarinenova pa je Petri zgolj sledila v zavetrju. Vendar Majdičeva ni popuščala, na prvem letečem cilju je dobila deset odbitnih sekund, v nadaljevanju je po zaslugi izjemnega teka predvsem na kratkih vzponih celo ujela Kuitunenovo. Drugi leteči cilj je naša predstavnica dobila, s tem pa kar 15 odbitnih sekund. V nadaljevanju smo lahko spremljali dvoboj Majdič/Kuitunen.

Majdičeva je na Finko izvajala hud pritisk, na vzponih je nasprotnici neprestano tekla z ramo ob rami, vendar je morala prav na predzadnjem vzponu priznati premoč finski zvezdnici. Kuitunenova je z zmago prevzela vodstvo, Majdičeva pa je v cilj pripeljala na drugem mestu, v skupnem seštevku se je tako povzpela na tretje, saj je do tedaj tretja Marit Bjoergen v cilj pripeljala 20 sekund za našo predstavnico, ki zdaj za vodilno tekačico zaostaja dobrih 49 sekund.


Virpi Kuitunen si je pred zadnjo etapo pritekla lepo prednost. Bo to dovolj? © EPA

 
"Za mano je fenomenalna tekma. Moram priznati, da tudi celotna sezona in celoten Tour," je za Radio Slovenija povedala Majdičeva in dodala: "Uspela mi je predstava, o kateri govorim že nekaj let. Vedeli smo, da je v meni, da sem tega sposobna, vendar se do zdaj nekako ni izšlo. Moram pa še enkrat poudariti, da sem imela fenomenalne smuči, zato iskrena hvala servisu." Majdičeva je še poudarila, da se za uspehe lahko zahvali majhni, a izjemni ekipi, ki vseskozi drži skupaj. Vesna Fabjan je preizkušnjo končala na 38. mestu.

V nedeljo se bo naporni Tour de ski tudi končal. Vendar to ne pomeni, da bo zadnja etapa zgolj parada najboljših. Še zdaleč ne. Ženske bodo morale premagati 9 km dolgo progo, moški pa kilometer daljšo, vendar bo končnega zmagovalca odločal ciljni vzpon na Alpe Cermis. Prav ta vzpon je lani pri ženskah posrbel za prvovrstno presenečenje, ko je mlada Charlotte Kalla ujela in prehitela prvo favoritinjo in do takrat vodilno Virpi Kuitunen, sicer tudi zmagovalko prvega Tour de skija.

 

Vedno med deseterico

Petra Majdič je bila na vseh šetih tekmah med najboljšimi. Dvakrat je bila druga, dvakrat tretja, po enkrat pa peta in šesta.

Takrat je Švedinja, ki zaradi bolezni letos ni startala, Finko premagala kljub temu, da je imel na startu zadnje etape 40 sekund zaostanka. Je mogoče, da Kuitunenova tudi tokrat popusti? Prav zaradi nepredvidljivosti in utrujenosti tekmovalk bo vzpon na Alpe Cermis, ko se nastopajoči vseskozi vidijo in lahko zato iz sebe iztisnejo še več moči, ko se odvija boj za vsako mesto, za vsako sekundo, še toliko bolj zanimiv. Tudi za nas, ki bomo na trnih od 13. ure naprej, ko bodo startale prve tekmovalke.

 

Skupna razvrstitev (6/7)

1. V. Kuitunen (FIN) 1:29:14,5
2. A. K. Saarinen (FIN) +31,7
3. P. Majdič (SLO) +49,1
4. M. Bjoergen (NOR) +1:36,2
5. M. Longa (ITA) +2:42,0
35. V. Fabjan (SLO)

Za Radio Slovenija je Majdičeva poudarila, da pritiska pred zadnjo preizkušnjo ne čuti: "Nobeden od naše ekipe ne izvaja pritiskov name. Vse tekmovalke smo tako močne, da tudi minuta prednosti v zadnjem vzponu ne pomeni veliko. Na tekmo grem sproščena. Sem tudi utrujena in pritiska niti ne morem več čutiti, tako da grem na tekmo, da pokažem svojo najboljšo predstavo, ki jo bom sposobna." Obeta se nam torej zanimiv obračun med finskima predstavnicama in našo zvezdnico. Za vrat ji bo dihala še tokrat razočarana Bjoergnova, ki za našo šampionko zaostaja 47,1 sekunde, medtem ko peto Kowalczykovo od petega mesta loči minuta in 53 sekund.

Moški so morali preteči pet kilometrov več kot ženske. Še enkrat več pa se je dokazalo, da so tekači izjemno izenačeni. Kljub številnim poskusom napada - pred prvim bonifikacijskim ciljem je poskušal tudi lanski zmagovalec Lukas Bauer - je o zmagovalcu odločal ciljni sprint, v katerem je bil najmočnejši Axel Teichmann. Drugo mesto je pripadlo Samiju Jauhojaerviju , tretje pa presenetljivo Nikolaju Čebotkovu . Prav Kazahstanec je s tem odvzel nekaj dragocenih bonifikacijskih sekund tokrat četrtemu Dariu Cologni. Švicar v skupnem seštevku sicer še vedno vodi, vendar se mu je prav tokratni zmagovalec Teichmann približal na vsega dobre pol minute in se nam na nedeljski zadnji etapi obeta pravi boj na vse ali nič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.