Šport > Zimski športi
3203 ogledov

Brkati Norvežan obupan: "Izgubljam občutek v mišicah, telo ne uboga"

Robert Johannson Epa
Norveškega skakalnega šampiona pestijo resne zdravstvene težave, zaradi katerih je pod vprašajem celo nadaljevanje kariere.

Norveški smučarski skakalec Robert Johansson (32) se zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav spogleduje s koncem kariere. Nekdanji svetovni rekorder, ki je v letošnji sezoni zabeležil le dve uvrstitvi med najboljšo deseterico, je imel zadnji dve leti obilico težav s hrbtom, zaradi česar je moral prestati dve operaciji. 

Četudi je s posegoma odpravil izvor bolečin, pa mu zdaj največ preglavic povzroča odrevenelost desne noge in druge posledice degenerativnih sprememb na njegovi hrbtenici.

Pretekli teden se je 32-letni Norvežan mudil na Kulmu, kjer se je po 37. mestu na prvi tekmi izognil dajanju izjav, dan kasneje pa po 23. mestu novinarjem NRK-ja priznal, da v tem trenutku ne vidi izhoda iz krize.

 | Avtor: Instagram Instagram
"Ko čutiš, da nimaš pravega občutka v nogi in te telo ne uboga, je zelo težko obdržati osredotočenost, ki je v tem športu nujna," je povedal skakalec. "Prikradel se je tudi strah. Res je grozno, ko izgubiš občutek v mišicah. S tem izgubiš na moči. Sposobnost zategovanja gležnja je v tem poslu še kako pomembna," je pojasnil skakalec in dodal, da ga prevejajo občutki jeze in strahu.

"Obojega po malo. Ne vem, kaj bi moral storiti drugače. To me najbolj jezi. Ves svoj čas sem posvetil temu, da bi hrbet spravil v red. Telo želim pripravti do sodelovanja, vendar me vedno ustavi."

Johansson ne čuti bolečine v hrbtu, težave pa mu povzročajo nenavadni občutki in otrplost desne noge. Simptomi nastopijo postopoma in se lahko pojavijo povsem nepričakovano, na primer med ogrevanjem ali daljšo vožnjo z avtomobilom. "Zaradi tega sem postal občutljiv na stvari, s katerimi se sploh ne bi smel obremenjevati," je potožil in dodal: "Težava je, ker ne vem, kdaj se bo obrnilo na bolje."

Priznal je tudi, da bi lahko po koncu sezone karavani pomahal v slovo. "Tudi to je možno. Bomo videli. Na neki točki moraš razmišljati tudi o tem. Ali je prišel ta trenutek, ne vem. Želim si, da bi moje telo spet delovalo tako, kot mora, in zato sem pripravljen vložiti še več truda. Težava je v tem, da je sezona v razmahu. Nimam časa, da bi doma ležal na kavču in čakal, da vse to mine."

Komentarjev 2