Šport > Zimski športi
40 ogledov

Bucikova in Štuhčeva do dosežkov karier

Ana Bucik, Zlata lisica EPA
Po zelo uspešno izpeljanem veleslalomu, ki je bil poseben tudi zaradi slovesa Tine Maze, je bil na Mariborskem Pohorju v okviru 53. izvedbe Zlate lisice na sporedu še slalom. Končal se je z deseterico za Ano Bucik in Ilko Štuhec, zmagala je Mikaela Shiffrin.

Američanka Mikaela Shiffrin je po odstopu v Zagrebu tokrat potrdila vlogo prve favoritinje in v prvi vožnji ugnala vso konkurenco. Na manj kot pol sekunde so se ji približale Švicarka Wendy Holdener (+0,17), Švedinja Frida Hansdotter (+0,38) in Slovakinja Petra Vlhova (+0,48), ki je pred dnevi na Sljemenu osvojila drugo mesto. Zmagovalka Zagreba Veronika Velez Zuzulova je kot edina v prvi petnajsterici smučark odstopila. Slovakinja je bila sicer najhitrejša pri prvem in drugem merjenju časa.

Na startu nedeljske tekme je bilo tako kot na veleslalomu šest Slovenk. Ana Bucik je startala kot 23., Maruša Ferk kot 26., Ilka Štuhec pa je tekmo začela kot 33. na startu, Meta Hrovat je nosila številko 68, na startu pa sta bili tudi dve članici ekipe za evropski pokal Saša Brezovnik s številko 69 in Klara Livk s številko 74.

Ana Bucik je bila tako kot v Zagrebu, kjer je z 11. mestom prišla do uvrstitve kariere, zelo solidna tudi tokrat. V cilj je prišla kot 12. (+1,56), kasneje so jo prehitele tri tekmovalke. Maruša Ferk je kot prva po Velez Zuzulovi odstopila.

Med tistimi, ki so ugnale Bucikovo, je bila presenetljivo tudi Ilka Štuhec, ki v karieri doslej še ni osvojila slalomskih točk. Tokrat se je uvrstila na 11. mesto (+1,46). Manj uspešna je bila Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja, ki se ji ni uspelo prebiti v drugo vožnjo. Meta Hrovat je bila 45. (+3,39), Saša Brezovnik 46. (+3,42), Klara Livk pa je odstopila.

"V bistvu smo zadnjih nekaj dni starega leta tukaj super trenirali, kar nam je prišlo zelo prav. Vedela sem, da moram gristi, danes se je še bolj slišalo gledalce in napovedovalca. Po vmesnem času sem slišala, da mi gre zelo dobro, zato sem še bolj grizla, čeprav je šlo pri časih na tesno, sem 'priborbala' dol. Ljubezenske zgodbe pri meni s slalomom ni, ni moja najbolj priljubljena disciplina, a spada zraven in ga je treba trenirati že zaradi kombinacije, to je bil dober trening za nadaljevanje. Potem pričakujem še eno tako dobro vožnjo," je po prvi vožnji dejala Štuhčeva.

"Priznam, da sem bila pred tekmo malo bolj napeta, kot na kakem prejšnjem nastopu. Ne toliko zaradi pritiska, ampak bolj zato, ker sem si res želela tukaj v Mariboru narediti nek rezultat, saj do zdaj tukaj še nisem osvojila točk. Sem zadovoljna, da sem se borila, čeprav sem imela nekaj težav, a navijači so mi dali krila, tako da sem prišla do cilja z visokim tempom," pa je povedala Bucikova.

Bucikova in Štuhčeva do izida karier

Ta je odlično odpeljala drugi tek in z najboljšim časom druge vožnje prevzela tudi vodstvo. Bucikova je vodila tudi po nastopu Štuhčeve, slednja je ob prihodu v cilj zasedla tretje mesto in si tako v tej sezoni zagotovila točke v prav vseh disciplinah. Obe Slovenki sta prišli do svojih najboljših uvrstitev na slalomih svetovnega pokala.

"Danes mi je šlo vse po načrtu.  Ne bi mogla biti bolj vesela, da se je to zgodilo v Mariboru, kjer me spodbujajo številni navijači, prijatelji, družina. Vsak dan bi stala ne mestu za vodilno tekmovalko," je bila po svoji izjemni predstavi zadovoljna Bucikova.

"Fajn, podpišem. Noro. Ne gre še brez napak, ampak vseeno sem zelo, zelo zadovoljna s slalomom. Mislim, da so drugačni občutki kot takrat, ko sem bila mladinska svetovna prvakinja. Trenutno sem zelo samozavestna. Glede na to, koliko slaloma smo trenirali, je to fenomenalen rezultat. V Flachauu ne bom nastopila v slalomu. Sem pa vesela, da lahko tudi v tej disciplini dosegam dobre rezultate. Prioriteta so hitre discipline. Visoki cilji. Verjamem vase in želim to pokazati na nadaljnih, hitrih tekmah," pa je v izjavi za nacionalno televizijo razmišljala Štuhčeva, ki po treh smukaških zmagah zanesljivo vodi v skupnem seštevku smuka.

'Pojahala' količek, a slavila

Novogoričanka je vodila tudi pred natopom najboljše šesterice iz prve vožnje. Kot prva jo je premagala Čehinja Šárka Strachová, nato pa so prvo mesto po vrsti prevzele še Norvežanka Nina Loeseth, Slovakinja Vlhova, Švedinja Hansdotter in Švicarka Holdener.

Sledil je le še nastop Shiffrinove, ki je med progo zlomila količek, ta pa se ji je zapletel pod noge. A tudi to ni zaustavilo Američanke, ta je na drugem merjenju časa zaostajala devet stotink za Švicarko, v cilj pa je vseeno prišla z 19 stotinkami naskoka. Za osem stotink je bila v drugi vožnji počasnejša od Bucikove.

Ta je na koncu osvojila sedmo mesto, Štuhčeva je bila deseta.

Svetovni pokal, Maribor, slalom:

Komentarjev 2
  • matermila 15:54 08.januar 2017.

    Včeraj se je poslovila ena zvezda,danes se je rodila druga.Bravo Ilka,kakor kaže boš ti edina,ki boš lahko obula škornje,ki jih je pustila Tina.Vse drugo je fuč,smučar ki vozi samo eno disciplino,ni smučar in tudi ni prav,da se denar za take ...prikaži več "specialiste" troši in se jih vozi okoli na izlete.Kompletni smučarji so tisti,ki se lahko dokažejo v vseh disciplinah,in ti si ena izmed njih.

  • Papaja Popi 10:46 08.januar 2017.

    Odlično Ilka ! ! ! !