Šport > Zimski športi
46 ogledov

''Čestitke slovenskim organizatorjem''

Maze Maribor Pohorje svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje zlata lisica Saša Despot
Organizatorjem 50. Zlate lisice težave povzroča obilica padavin, saj je zapadlo več kot pol metra novega snega. Tega že ves dan odstranjujejo s proge, ki so jo prej utrdili, da bi imele vse tekmovalke čim bolj enakovredne pogoje.

Poleg Tine Maze bodo na jubilejni 50. Zlati lisici nastopile olimpijke Katarina Lavtar in Maruša Ferk ter Ana Drev, Tina Robnik, Ana Bucik, Saška Brezovnik in Eli Plut. Organizatorji imajo veliko dela, saj je v zapadlo več kot pol metra snega.

Na sobotnem veleslalomu bodo tekmovale Mazejeva, Ferkova, Lavtarjeva, Bucikova, Brezovnikova in Plutova, v nedeljo na veleslalomu pa Mazejeva, Drevova, Lavtarjeva, Robnikova, Brezovnikova in Plutova.

Zapadlo več kot pol metra snega

Vodja tekmovanja Gorazd Bedrač je na sestanku z vodji ekip dejal, da je v zadnjih dnevih zapadlo več kot meter novega snega, samo danes več kot pol metra. "Na srečo smo še pred današnjim sneženjem uspeli pripraviti in utrditi med 30 in 40 centimetrov debeline snega. V zadnjih 24 urah smo s stroji odstranjevali nov sneg. Ob treh ponoči bomo začeli še z ročnim odstranjevanjem in utrjevanjem. Mislim, da bomo lahko pripravili dobro tekmo," je pojasnil Bedrač. "Žal nismo mogli potrditi tekme v Mariboru, sedaj pa je v Kranjski Gori snega celo preveč. Zato čestitke slovenskim organizatorjem, ki so dobro utrdili progo in smo zelo optimistični. Upam, da bodo lahko odstranili ves novozapadli sneg in da bomo imeli v soboto tekmo po predvidenem urniku," je dejal Norvežan Atle Skaardal, vodja ženskih tekem svetovnega pokala.

Mazejeva zadovoljna z napredkom

Tina Maze, lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala, si po po uspešnem prejšnjem tednu, ko je v Cortini d'Ampezzo prvič v tej zimi stala na najvišji zmagovalni stopnički, želi, da bi pred olimpijskimi igrami v Sočiju napredovala tudi v tehničnih disciplinah. "Zmagovalne stopničke sem pred dvema letoma v Kranjski Gori za las zgrešila. Tokrat si želim, da bi šlo bolje. V Cortini smo naredili velik korak naprej in gremo v prvo smer. Predvsem pa sem vesela, da smo zadnje dni naredili dobre treninge v tehničnih disciplinah. Po vseh teh pozitivnih premikih v zadnjem obdobju bom še lažje nastopila na domači tekmi. To bo povsem drugo tekmovanje, kot običajno. Imam veliko več energije, ki mi jo dajo navijači, ki pridejo in navijejo zame," je zatrdila Mazejeva.

Ferkova dobila dodatni zagon

Tudi Maruša Ferk je v Cortini dobro tekmovala: "Prejšnji teden je bil zame zelo uspešen. Zelo sem zadovoljna s svojim smučanjem, kar mi daje dodatni zagon pred naslednjimi tekmami." Lavtarjeva se je prav tako uvrstila v slovensko olimpijsko reprezentanco: "Želim si, da bi v Kranjski Gori naredila največ, kar sem trenutno sposobna. Tekma doma mi veliko pomeni, saj me lahko spremljajo tudi domači."

Drevova v pričakovanju točke

Ani Drev se ni uspelo uvrstiti na OI, muči pa jo tudi poškodba kolena. "Sem kljub vsemu optimistka in z veseljem pričakujem kranjskogorsko tekmo. Tu sem vedno z veseljem tekmovala in pričakujem kakšno točko." Plutova si želi, da bi lahko sproščeno napadala in upa, da bo nastopila v obeh vožnjah.

"Žal nas pestijo poškodbe in manjka Ilka Šuhec, od katere smo pričakovali precej na veleslalomu. Opravila je že tri treninge in lepo napreduje. Drevova ima težave s kolenom in ne more tekmovati na taki ravni, kot si želimo. Lavtarjeva in Robnikova pa sta na tekmah evropskega pokala pokazali nekaj dobrih voženj in pričakujem, da se bosta uvrstili v trideseterico. Za nas je sicer najlepše tekmovati doma. Dekleta bodo spodbujali tudi domači in zato vse zelo rade nastopajo. Veseli smo, da je tekma ostala doma. Potrudili se bomo, da bomo nastopili po najboljših močeh," je napovedal Denis Šteharnik, trener tehničnih disciplin v slovenski ženski reprezentanci.

''Če bi bila tekma v tujini, bi imeli težave''

Srečko Medven, generalni sekretar moške tekme za pokal Vitranca, je dejal, da je za slovensko smučanje zelo pomembno, da Zlato lisico pripravijo v Sloveniji. Mariborčani in organizatorji tekme iz Kranjske Gore tudi letos, kot še petkrat doslej, družno sodelujejo pri pripravi Zlate lisice na Podkorenu.

"Iz prihodkov Zlate lisice gre kar precej denarja za alpske reprezentance in če bi bila tekma v tujini, bi imeli težave, da bi zagotovili dovolj denarja za tekmovalne programe. Potrebno je tudi zagotoviti nadaljevanje tradicije in izvesti tekme v Sloveniji. Na srečo smo lahko ob snežni kontroli prestavili tekmovanje v Kranjsko Goro. Tako 'vajo' s sneženjem, kot jo imamo letos, smo v Kranjski Gori že imeli in uspešno opravili obe tekmi. Tudi tokrat tekma bo tako. Skupaj z Mariborčani na čelu z Gorazdom Bedračem in našim vodjem tekmovanja Alešem Vidicem ter ostalim osebjem imamo dovolj znanja in volje, da bomo tekmo naredili," je dejal Medven.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.