Šport > Zimski športi
16 ogledov

Cilj je deseterica

Robert_Kranjec_EPA - main Žurnal24 main
Veliki skakalni spektakel pod Poncami se nezadržno bliža. Planiška velikanka je nared za nove polete, o pričakovanjih pa so spregovorili tudi v slovenskem taboru.
 
 

Tudi tuji skakalci so v preteklosti prišli v Planico prej, da so lahko na manjši velikanki trenirali.

Primož Ulaga

 
Od petka do nedelje bo na letalnici v Planici finale svetovnega pokala v smučarskih skokih; v četrtek so na programu uradni trening in kvalifikacije. Slovenske barve bodo branili slovenski rekorder Robert Kranjec, Jernej Damjan, Primož Pikl, Robi Hrgota, Mitja Mežnar, Anže Damjan, Rok Urbanc, Rok Mandl, Dejan Judež in Sašo Tadič. "Z ekipo se želimo uvrstiti do šestega mesta, lahko se prebijemo tudi kakšno mesto višje. Posamezno bi bili zelo zadovoljni s prebojem med najboljšo deseterico," je napovedal vodja slovenske ekipe Matjaž Zupan in dodal: "V torek smo imeli kondicijski trening, danes pa regeneracijskega, tekmovalci iz državnega 'paketa' pa so imeli krajšo pripravo za četrtkove kvalifikacije."

Matjaž Zupan največ stavi na Gregorja Schlierenzauerja in Harrija Ollija. © Boštjan Tacol

 
Slovenski orli se v tej sezoni niso izkazali. Pred štirideseto obletnico velikanke bratov Gorišek je za nekoliko večje obete domače reprezentance na planiškem prazniku poskrbel Kranjec, ki je s petim mestom v nedeljo na letalnici v Vikersundu na Norveškem dosegel najvišjo slovensko uvrstitev v tej zimi. Čeprav si je Avstrijec Gregor Schlierenzauer z nedeljsko zmago predčasno že zagotovil tudi svojo prvo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa vse še ni odločeno. Planica bo odločala o dobitniku malega globusa za polete, gledalce pa bo pritegnila tudi možnost izboljšanja svetovnega rekorda Norvežana Björna Einarja Romörena , ki je 239 metrov poletel 20. marca 2005. Slovenski rekorder je Kranjec z 229 metri.

"Svetovni rekord lahko 'pade' le v ugodnih razmerah, sicer pa je na prvem mestu varnost skakalcev. Zaletne hitrosti bodo verjeto nizke, Schlierenzauer pa bi moral imeti pomoč vzgornjika, da bi dosegel svetovni rekord. Zaradi padca Schlierenzauerja v Vikersundu bo tekmovalna žirija še previdnejša. Zelo lepo krivuljo leta ima tudi Finec Harri Olli, ki je pri vrhu med tistimi, ki bi lahko dosegli rekord," je ocenil Zupan. Primož Ulaga , poslovni direktor nordijskih reprezentanc, je dejal, da je velika težava za slovensko ekipo, ker je prehod iz srednjih naprav na velikanko zelo velik. "Žal je 120-metrska skakalnica v Planici podrta in ni mogoče trenirati. Tudi tuji skakalci so v preteklosti prišli v Planico prej, da so trenirali na manjši velikanki. Komaj čakamo na dograditev planiškega centra," je Ulaga izrazil upanje, da bo nordijski center v Planici v bližnji prihodnosti vendarle dobil svojo dokončno podobo, Zupan pa ga je dopolnil: "Z vsakim letom, ko Planica ni urejena, se agonija naših skokov podaljša."

Miniintervju Robert Kranjec:

Bo letos v Planici padel nov svetovni rekord (Björn Einer Romören je leta 2005 pristal pri 239 metrih)?
Če bodo vremenske razmere dobre – brez vzgonskega vetra namreč nihče ne more poleteti daleč –, sem prepričan, da bo.

Kdo so kandidati za rekord in kako daleč lahko poletijo?
Ne vem, kako daleč, ker letalnice še nisem videl. Med kandidati za najvišja mesta in rekord pa so Gregor Schlierenzauer in Finci.

Ste lastnik slovenskega rekorda (229 metrov). Lahko preskočite mejo 230 metrov?
Težko bo, če žirija naletnega mesta ne bo pustila dovolj visoko. Za rekord bi se moralo vse poklopiti, vreme, sreča in dober skok.

Ste obdržali formo iz Vikersunda? Lahko tudi v Planici ponovite peto mesto?
Sem v zelo dobri formi, vendar težko karkoli napovem. Moj cilj je, da bi bil dvakrat med najboljšimi desetimi.

Vam je žal, da bo zdaj, ko ste našli formo, sezone
konec ?
Ne, ker nas čaka olimpijska sezona, ki je zame velik izziv.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.