Šport > Zimski športi
7 ogledov

Cuche se ni dal

Dider Cuche je takole proslavil svojo drugo veleslalomsko zmago v karieri. Žurnal24 main
Moška smučarska karavana se je po štirih letih vrnila v Sestriere, kjer je končana veleslalomska tekma. Dobil jo je Didier Cuche, nikogar od Slovencev pa ni bilo v finalu.
 

Sestriere, veleslalom (M)

1. D. Cuche (ŠVI) 2:49,57
2. S. Görgl (AVS) +0,66
3. B. Raich (AUT) +0,89
32. B. Vajdič (SLO) + 3,28
43. J. Jazbec +4,23
A. Gorza (SLO) - odstop

Švicar Didier Cuche je zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Sestrieru . Drugi je bil Avstrijec Stephan Görgl , tretji pa njegov rojak Benjamin Raich . V finale se ni uvrstil nihče izmed trojice Slovencev. Bernard Vajdič je končal na 32. mestu in finale trideseterice zgrešil za desetinko. Janez Jazbec je bil 43., Aleš Gorza pa je odstopil na prvi progi. Slovenski predstavniki točk pokala niso osvojili že na prejšnji tekmi v tej disciplini, ki je bila 10. januarja v Adelbodnu , kjer je bil Gorza kot najboljši na 35. mestu.

Stephan Görgl je zaostal le za Cuchem. © Reuters

 
Prvo progo Kandahar Banchetto je daleč najbolje prevozil Cuche, svetovni superveleslalomski prvak, saj so vsi ostali zaostali za več kot pol sekunde. Avstrijec Romed Baumann je bil za njim 51 stotink, sledili pa so tekmovalci, ki jih je med seboj ločila le stotinka. Tretji je bil Raich, četrti Italijan Massimiliano Blardone, peti Norvežan Aksel Lund Svindal in šesti Italijan Manfred Mölgg.

Görgl, sedmi pred finalom, pa je skoraj vse postavil na glavo in v finalu vodil pred nastopom prve trojice. Krepko so nazadovali Mölgg (21.), Svindal (8.) in Blardone (16.). Kazalo je, da bo Görgla ugnal Raich, vendar je zaostal za 23 stotink. Baumann je imel pri obeh vmesnih časih štiri desetinke naskoka, vendar je preslabo izpeljal spodnji del proge, da bi lahko drugič v karieri stopil na zmagovalne stopničke; prvič in zadnjič se je to zgodilo leta 2006 v Reiteralmu , kjer je bil drugi v superkombinaciji. Se pa je s četrtim mestom šestič v karieri uvrstil med deseterico.

Štiriintridesetletni Cuche je s svojo deveto zmago v karieri, drugo na veleslalomu, preprečil trojno avstrijsko zmagoslavje. "Ta proga mi je bila pisana na kožo. Je trda in ledena in na takih najraje tekmujem," je dejal Cuche. Carlo Janka , njegov reprezentančni kolega, je osem dni po osvojitvi veleslalomskega zlata na SP po napaki v spodnjem delu odstopil že na prvi progi, isti zavoj pa je bil usoden tudi za Američana Teda Ligetyja , bronastega na SP, ki je izgubil ravnotežje.

 
 

Ta proga mi je bila pisana na kožo. Je trda in ledena in na takih najraje tekmujem.

Dider Cuche

 
Hrvat Ivica Kostelić , vodilni v skupnem seštevku pokala, je bil po prvi vožnji deveti, na drugi progi pa je zlasti v spodnjem delu popustil in končal na 11. mestu. V belo karavano se je vrnil po 20 dnevih in uvodnem superveleslalomu na SP v Val d'Iseru, ker je odšel v domovino na zdravljenje poškodovanega hrbta, ki ga muči od slaloma v Garmisch Partenkirchnu . Kostelić ima zdaj le še 26 točk prednosti pred Raichom, ta pa vodi v veleslalomskem seštevku z 12 točkami naskoka pred Cuchem. Američan Bode Miller , branilec velikega kristalnega globusa iz prejšnje zime, je izpustil tekme v Sestrieru zaradi premora po zanj neuspešnem nastopu na SP, kjer je ostal praznih rok. Na tokratni tekmi se je izkazal njegov rojak Tim Jitloff . Z najboljšim časom finala je pridobil 13 mest in se uvrstil na peto mesto, kar je njegova daleč najboljša uvrstitev doslej, saj še ni bil med deseterico.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.