Šport > Zimski športi
2 ogledov

Damjan še nima čelade

damjan02_bot_spo_241107_obd Žurnal24 main
28. novembra se v Kuusamu z ekipno tekmo pod žarometi začenja nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prvi mož slovenske reprezentance bo spet Jernej Damjan.

Strokovni štab slovenske reprezentance v smučarskih skokih na čelu z glavnim trenerjem Matjažem Zupanom je po sredini izbirni tekmi na pripravah v norveškem Lillehammerju, ki jo je dobil mladi Kramaršič pred Kranjcem in Damjanom, določil šesterico za uvodno tekmo svetovnega pokala v Kuusamu. V ekipi so Robert Kranjec, Primož Pikl, Primož Peterka, Jure Šinkovec, Matic Kramaršič in Jernej Damjan, ki je lani v Willingenu z drugim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Damjan je pred prvo tekmo spregovoril za zurnal24.si.

Bližajo se prve tekme. Kaj delate in v kakšni formi ste trenutno?
Trenutno skačemo na Norveškem. Vsak dan čim več, kakor je možno. Malo nam nagaja veter. To je pa to. Kar zadeva formo, pa bomo vse videli na prvi tekmi.

 

Stopničke

Jernej Damjan je trikrat stopil na stopničke za zmagovalce. Tretji je bil v Planici in Willingenu, kjer je v lanski sezoni dosegel najboljšo uvrstitev, drugo mesto.

Imate primerjavo s konkurenco?
Lahko bi jo imel, vendar me primerjava ne zanima in se s tem ne obremenjujem. Ponavadi, ko začneš gledati okoli, pozabiš nase, to pa lahko privede do padca forme. Na treningu je povsem vseeno, kako dober si.

Izpustili ste dobršen del poletne sezone. Je poškodba kolena zdaj dokončno sanirana?
S kolenom je vse v redu. Zelo sem vesel, da sem izpustil zadnji dve tekmi poletne turneje in dodatne tri tedne izkoristil za sanacijo kolena. Zdaj nimam prav nobenih težav več. Če primerjam z lanskim letom, ko sem priprave začel prej, me je koleno bolelo še pol leta. Posledice čutim le še pri res velikih obremenitvah, pa še to je bolj zaradi utrujenosti, kot pa da bi bilo res kaj narobe.


Posledic poškodbe kolena ne čuti več. © Gregor Prebil

 
Je odsotnost na poletni skakalni turneji vplivala na vašo trenutno formo?
Moje mnenje je, da imamo že tako preveč tekem. To ni minus, kvečjemu bi rekel, da je plus.

Novi in stari trener Matjaž Zupan je napovedal nov pristop, novo metodologijo dela. Se že vidijo sadovi njegovega dela?
Z Matjažem Zupanom zelo dobro sodelujeva. Že po lanski sezoni sva se veliko pogovarjala. Dejal sem mu, da bi rad delal enako kot v zadnjem letu, ker se mi je obrestovalo in sem imel za seboj zelo dobro sezono. Letos sem več časa posvetil kondicijski pripravi. Bomo videli, ali bom letos zdržal dlje kot lani. Sadove dela bomo spoznali na tekmah, saj treningi niso ravno pravi pokazatelj. Se mi je zgodilo, da sem na treningih skakal odlično, potem pa mi na tekmah nikakor ni steklo.

Kaj je Zupan konkretno spremenil pri vas?
Vsak trener ima svoj pristop. Sam sem v življenju zamenjal že toliko trenerjev, da s prilagoditvijo nimam težav. Z Matjažem sem veliko sodeloval že prej, tako da mi ni nobena stvar prav zelo nova. Konkretno se pri tehniki smučarskih skokov ne da odkrivati tople vode. Edina razlika je, kako do idealne tehnike priti. Spremenile so se nekatere vaje okrog same kondicije. Osnova je ista, le določene vaje je treba pravilno "dozirati", da prideš do želenega rezultata.

 
 

Letos bom nosil Alpinino čelado, vendar pa je še nisem dobil, zato niti ne vem, kako je s temi novimi modeli.

Jernej Damjan

 
Od letos veljajo novi predpisi za čelade. Kako je s testiranjem smuči, ste preizkusili opremo?
Smuči sem začel testirati v torek. Z novim parom sem zelo zadovoljen. Danes bom preizkusil še en par smuči. Oprema se nam kar naprej spreminja, čelada pa je pri tem eden od manj pomembnih rekvizitov. Mogoče je pomemben le občutek v čeladi. Letos bom nosil Alpinino čelado, vendar pa je še nisem dobil, zato niti ne vem, kako je s temi novimi modeli. Malo sem povprašal ostale fante, ki so že dobili nove čelade znamke Uvex, mi pa ne. Bomo videli, ali nam bodo sploh pustili skakati s starimi čeladami.

Pomembnejši del opreme so kombinezoni, okoli katerih je bilo prelitega že veliko črnila. Pred časom se je govorilo, da naj bi Avstrijci blesteli prav zaradi slednjih. Imate enakovredno opremo? Se počutite prikrajšane?
Zagotovo nismo v enakovrednem položaju. Lahko imaš v nekem trenutku enakovreden kombinezon kot Avstrijci, vendar pa je razlika v številu kombinezonov. Avstrijci v to vlagajo veliko denarja. V nekem intervjuju sem prebral, da ima povprečen avstrijski skakalec na zimsko sezono na voljo 15 različnih kombinezonov, boljši še več. Če imam res dobro sezono, lahko pri nas dobim pet, mogoče šest kombinezonov. Povsod je tako, več vložiš, več imaš.


Jernej Damjan se je pod vodstvom trenerja Matjaža Zupana veselil bronaste kolajne na ekipni tekmi na SP leta 2005. © Action Images

 

Avstrijci so bili lani pozimi zelo močni, pa tudi poleti. Zdijo se nepremagljivi. Kakšno je vaše mnenje?
Vsi so premagljivi. Če ne bi bili, bi bilo brez zveze, da bi drugi sploh skakali. Če bi menil, da jih ne morem premagati, bi ostal doma.

 
 

Ne bom rekel, kako se počutim, ko po hotelih srečujem le fante. V zadnjih dveh, treh letih se pojavljajo le kakšne maserke, že to je napredek.

Jernej Damjan

 
Lani ste bili v Willingenu najvišje doslej, drugi. Manjka le še zmaga. Kakšni so cilji?
Ciljev si nisem želel postavljati. Zaradi tega mi lahko v določenem trenutku zmanjka motivacije oziroma preveč razmišljam o tem in pregorim zaradi prevelike želje. Na sezono gledam kot na celoto. Kar zadeva Willingen, pa ne bi imel nič proti, če bi šel še stopničko višje. To je skakalnica, ki mi zelo ustreza in se je zelo veselim.

Na SP bodo prvič nastopila tudi dekleta. Bodo slednja razbila monotonost?
Ne bom rekel, kako se počutim, ko po hotelih srečujem le fante. V zadnjih dveh, treh letih se pojavljajo le kakšne maserke, že to je napredek. Se pa že vsi veselimo ženske družbe, pa še oči si bomo lahko spočili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.