Šport > Zimski športi
2 ogledov

Danes Damjan, jutri Tepeš

zupan01_bot_spo_221108_main Žurnal24 main
Trener slovenskih skakalcev v letošnji sezoni največ stavi na Jerneja Damjana. Verjame tudi, da Primož Peterka še ni rekel zadnje besede. Mladi up je po njegovem mnenju Jurij Tepeš.
 

Preberite še

Intervju: Jernej Damjan

V petek se v Kuusamu začenja 30. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Kako optimistično jo lahko vsi skupaj pričakujemo?
Mi v ekipi smo optimisti. Mislim, da je tako tudi prav. Seveda pa moramo biti tudi realni. Ker Slovenija nima tako močne ekipe kot Avstrija, Finska ali Norveška, je najpomembneje, da bodo vsi fantje zdravi. Če zaradi poškodbe ostanemo brez enega ali dveh najboljših, se nam vsi cilji podrejo in bomo morali pripraviti načrt B. To se je zgodilo med poletnim grand prixom, ko se je poškodoval naš najboljši Jernej Damjan.

 
 

Če zimski center v Planici ne bo končan pred letom 2013, bo to katastrofalno. Treba se je zavedati, da se nam bo vse to na dolgi rok  negativno obrestovalo. Zaradi slabe infrastrukture že zdaj komaj lovimo svetovni vrh.

Matjaž Zupan

 
In če ne bo težav s poškodbami, kakšne rezultate napovedujete v tej sezoni?
Vsaj enkrat do trikrat želimo imeti skakalca na stopničkah v svetovnem pokalu. V skupnem seštevku želimo, da bi bil na koncu eden uvrščen med najboljših 12. Na SP v Liberecu je cilj, da se na posamični tekmi uvrstimo do šestega mesta, prav tako tudi na ekipni. Mislim, da so to cilji, ki so visoki in hkrati realni.

Na katerega od fantov največ stavite?
Jernej Damjan je tisti, ki je v zadnjem času vlekel ta voz, in mislim, da bo tako tudi v letošnji sezoni. Upam, da ne bo sam in da mu bodo sledili tudi drugi. Robert Kranjec je že dokazal, da lahko včasih prevzame prvo mesto v ekipi. Tudi Primož Pikl je bil v dobri formi. Žal je imel prejšnji teden na prvem snežnem treningu v Lillehamerju nekaj težav s prehodom s plastike na sneg. Poleg tega pričakujem, da bo občasno med najboljšimi tudi kakšen tekmovalec iz mlajše garniture. Na Norveškem se je dobro ujel Matic Kramaršič, sem ter tja je dobro skočil tudi Jure Šinkovec. Jurij Tepeš in Mitja Mežnar pa še precej nihata.

Primož Peterka še ni obupal in se želi vrniti med najboljše. Matjaž Zupan mu zaupa. © Saša Despot

 
Na prvi tekmi je iz ekipe presenetljivo izpadel prav Tepeš. Poleg Damjana, Kranjca in Pikla ste izbrali še Kramaršiča, Šinkovca in Primoža Peterko. Mnogi so nad njim že obupali. Vi še ne?
Zanj vse to ni preprosto. Mladi pritiskajo, vse gre naprej, a Primož še ni obupal in se trudi. Želi se vrniti in upam, da mu bo to uspelo. Med poletjem nisem imel veliko stikov z njim, a je bil v Lillehamerju dokaj konstanten. Vendar to še ni to, kar od njega pričakujemo. Vsi namreč vemo, da če je Primož pravi Primož, lahko hitro posega po visokih mestih.

Kateri od mladih je naslednik Peterke, Ulage, Petka?
Vsi fantje imajo talent, so motivirani in delavni. Mogoče je Jurij Tepeš tisti iz mlade garniture, ki bi lahko nekoč bil med najboljšimi. Je pa naš cilj, da bi imeli čim več tekmovalcev, ki bodo osvajali točke svetovnega pokala. V poletnem obdobju jih je bilo devet, in če se bomo tudi pozimi približali tej številki, bom vesel.

Po enem letu ste se vrnili za krmilo slovenske reprezentance. Poslovni direktor Primož Ulaga vam je takoj na začetku položil na srce, da brez dobrih rezultatov v prihodnosti ne bo denarja ...

Jasno je, da so v ozadju pritiski, predvsem pritiski na rezultate. A zdaj že imam toliko trenerskih izkušenj, da vem, da je ob vsem tem treba ostati miren. Vem tudi, da ne smemo hlastati po rezultatih, če ta trenutek še nismo na tej ravni.

 
 

Jasno je, da so v ozadju pritiski, predvsem pritiski na rezultate. A zdaj že imam toliko trenerskih izkušenj, da vem, da je ob vsem tem treba ostati miren.

Matjaž Zupan

 
Zdi se, da je Ulaga veliko ambicioznejši kot vi in športni direktor Franci Petek. Zakaj?
Ne vem, če. Mislim, da imamo vsi enake cilje in upamo na najboljše. Le da eni o tem govorijo bolj na glas, drugi bolj po tiho.

Ima pa Ulaga prav, da če ne bo rezultatov, ne bo tudi denarja. Se strinjate?
Načeloma se mi zdi, da tudi pokrovitelji vedo, da so v športu vedno vzponi in padci ter da potrebujemo njihovo podporo tudi takrat, ko ne bo vse z rožicami postlano.

Največji uspeh v karieri skakalca je srebro na ekipni tekmi na ZOI v Calgaryju 1988. Kot trener je vrhunec doživel na ZOI v Salt Lake Cityju 2002, ko je na ekipni tekmi osvojil bron. © Boštjan Tacol

 
V Sloveniji so skoki neločljivo povezani tudi z vsak dan bolj propadajočo Planico. Novo skakalnico naj bi zgradili do leta 2013 ...
Planica je sinonim za skoke in polete po celem svetu, ne samo v Sloveniji. Je pa seveda najpomembnejša za slovenski skakalni šport, zato upam, da bo zimski center končan pred 2013. Če ne bo, bo to katastrofalno. Seveda je super, če imamo denar za treninge v tujini. Ampak tja gre le prva ekipa. Drugi nimajo kje trenirati. Treba se je zavedati, da se nam to na dolgi rok vse negativno obrestuje. In to je tudi razlog, da moramo trenerji v reprezentancah in klubih delati veliko več in bolj kakovostno, da še lahko lovimo svetovni vrh.

Kje je Slovenija v svetu po infrastrukturi?
Trenutno smo ena od najrevnejših nacij, kar se tiče objektov. Imamo Kranj, vendar bi potrebovali še eno manjšo in eno večjo skakalnico. Ko bi imeli ti dve, pa bi se šele približali najslabšim nacijam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.