Šport > Zimski športi
20 ogledov

“Denar opravičilo za neuspeh”

 primož ulaga Anže Petkovšek
Primož Ulaga. Predsednik SZS pravi, da bi morali skrčiti prve ekipe in več denarja nameniti mladim.

Zakaj je ta sezona za smučarske športe tako uspešna?

Zaradi dobrih trenerjev.

Je Andrea Massi dober trener?

Seveda.

Zakaj ne vodi oziroma ali bi lahko vodil celo alpsko ekipo?

Že pred tremi meseci sem izjavil, da bi ga želel za trenerja. On je borec. Je samouk in kot kondicijski trener zelo dobro pozna človeško telo, mišice, zna natrenirati hitrost in eksplozivnost. Brez dobre telesne pripravljenosti ni uspehov. To je storil tudi Goran Janus pri skakalcih.

Kaj napovedujete do konca sezone?

Tina Maze bo zmagovalka svetovnega pokala. Čaka nas še veliko slavja, tudi zaradi nordijskega svetovnega prvenstva.

Naslednje leto bodo olimpijske igre v Sočiju. Bodo cilj kolajne?

V več disciplinah imamo v igri take športnike, da bo zanje neuspeh, če kolajn ne bodo osvojili. Na nikogar ne pritiskam, ampak to bodo pričakovali sami od sebe.

Bodo uspehi v smučarskih športih tudi čez pet let?

Bodo, če bodo zraven dobri trenerji in menedžerji, sicer ne. Pa tudi sistem Smučarske zveze Slovenije (SZS) je treba malo spremeniti.

Je denarja dovolj?

Ja. Največkrat je tako, da je denar opravičilo za neuspeh.

Torej bodo proračuni disciplin znotraj SZS (za nordijski del okoli 2,5 milijona, za alpskega slaba dva milijona) za olimpijsko sezono ostali približno enaki?

Upam, da jih bomo s podporniki malo povečali. Sicer še vedno trdim, da uspehi niso odvisni le od višine proračuna, ampak predvsem od trenerjev. Menim tudi, da bi morali spremeniti sistem, koliko odstotkov proračuna kdo dobi. Denar ne bi smeli dobiti le prva in druga ekipa, ampak bi ga morali več nameniti mlajšim kategorijam. Ne smemo pozabiti, da je najpomembnejše delo v kategorijah med 12 in 16 let. Prve ekipe bi morali malo zmanjšati, tako bi več denarja ostalo za mlade. Če pogledamo, smo imeli na tekmah tekmovalce, ki niso prišli nikamor. Kaj če bi naredili tako, da gredo lahko na tekme le tisti, ki so bili do takrat med najboljših deset, 15? To je zelo boleče, ampak bi se s tem marsikaj naredilo.

Se bo praksa samoplačništva (v tej sezoni je bilo med smučarji 17 samoplačnikov) nadaljevala?

Sem proti temu, je pa res, da je situacija pri alpincih drugačna kot pri nordijcih. Zadnji imajo na čeladah, na katerih je najvidnejše mesto, pokrovitelja discipline, alpski smučarji imajo lahko svojega. Če bi bil menedžer smučarjev, bi rekel, da so do tega upravičeni, če bodo plačali odškodnino, ta denar pa bi nato namenil za njihov program, treninge. Tudi to bi bilo za koga samoplačništvo, vendar ne morejo dobiti obojega – več denarja za treninge in imeti svojega pokrovitelja.

Zagovarjate sistem, da bi imela vsaka disciplina svojega menedžerja. Zakaj?

To bi bilo najboljše. Ko sem bil direktor nordijcev, sem vedel za vsak evro – kam ga je treba iti iskat in za kaj ga zapraviti.

V alpskih disciplinah ga že iščete ...

Idealno bi bilo, da bi našli takega, ki bo prišel na tekmo v Kitzbühel in ga bodo Avstrijci predstavljali drugim. On bi imel vse pod nadzorom, denar, opremo ... Trenutno takega človeka nimajo niti nordijci, pri katerih pa vse funkcionira zaradi Janusa. Trener je namreč pomembnejši od menedžerja. Vendar bo ta pomemben, ko bodo sponzorske pogodbe potekle, ker trener s tem nima nič.

Bo menedžer tudi glavni krivec za morebitne neuspehe?

Ja, vendar ob odgovornosti bi mu morali dati tudi pravice, da dela po svoje, pri tem pa bi ga morali vsi, odbori, zbori ..., popolnoma podpirati.

Kdo zdaj odgovarja za neuspehe in za prekoračitev proračuna?

Nihče, to je problem sistema znotraj SZS. V kaki disciplini so na primer porabili več, ker so bili prepričani, da bodo sami zbrali dovolj denarja, ki pa ga na koncu sezone ni bilo. Problem je nato prišel k nam v pisarne, kjer moramo vse račune plačati.

Ste pripravljeni vezati svoj mandat predsednika SZS na spremembe statuta, ki bodo omogočile spremembe takega sistema?

Seveda. Vem, kako bi sistem moral delovati. Če drugi tega in mene ne bodo sprejeli, lahko grem, saj lahko v življenju počnem tudi kaj drugega. V to sem šel, ker želim nekaj narediti. Rad bi poenostavil stvari, saj tu vse traja nekaj mesecev. Mi se moramo hitreje odločati, imeti manj zaprt sistem. Zdaj moramo v dveh disciplinah postaviti najboljše ljudi. Če bo volja, bomo to naredili. Se pa morajo drugi zavedati, da če bom jaz predsednik, moram imeti več pravic in mora moja včasih obveljati.

Komentarjev 3
  • allstarr111 09:18 21.februar 2013.

    Kako misliš ? Pri mladih se da dobro opravičit stroške, ker jim ni treba pokazat rezultatov, pač so še mladi in obetavni, ko pa zagoniš nn denarja za prvo postavo ki ne pokaže nič nimaš nekega opravičila in odletiš s ...prikaži več funkcije, dočim pri mladih imaš več možnosti da se izgovarjaš :)

  • franke 08:58 21.februar 2013.

    ULAGA ,KAKO LAHKO KAJ TAKŠNEGA IZJAVIŠ.

  • Avatar care
    care 08:37 21.februar 2013.

    Andrea Massi je profesor telesne vzgoje...Primož Ulaga ti si samouk in veliki nevednež.