Šport > Zimski športi
103 ogledov

Devet mest se poteguje za ZOI 2026

Olimpijski krogi Soči 2014 EPA
Rekordno število kandidatov za zimske olimpijske igre.

Devet mest iz sedmih držav je uradno izrazilo zanimanje za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2026, so danes, 18 mesecev pred izborom gostitelja iger septembra 2019, sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

Gradec (Avstrija), Calgary (Kanada), Cortina d'Ampezzo in združena Milano - Torino (Italija), Sapporo (Japonska), Stockholm (Švedska), Sion (Švica) in Erzurum (Turčija) so se do dogovorjenega roka 31. marca odzvali na prvo fazo dialoga z Mokom glede morebitne organizacije ZOI s pismom o nameri.

"Veseli me, da je tako veliko zanimanja za organizacijo zimskih olimpijskih iger. Naš cilj pa ni le, da imamo rekordno število kandidatov za organizacijo, temveč da izberemo najboljšega možnega gostitelja," je ob tem dejal predsednik Moka, Thomas Bach.

Cortina (leta 1956), Sapporo (1972), Calgary (1988) in Torino (2006) se potegujejo za organizacijo drugih ZOI. Stockholm je v preteklosti gostil poletne OI, Avstrija in Švica pa že imata izkušnje z organizacijo ZOI, a v drugih mestih. Turški Istanbul je izgubil bitko proti Tokiu v zadnjem krogu glasovanja leta 2013 za organizacijo poletnih OI 2020. Erzurum, ki je leta 2011 gostil zimsko univerzijado, je tako prvo turško mesto, ki želi gostiti ZOI.

Leta 2022 bodo zimske olimpijske igre v Pekingu, ki je v boju za organizacijo premagal kazahstanski Almaty, medtem ko so druga mesta odstopila od kandidatur ali so jih zaustavili referendumi.

Mok je za tem spremenil postopek kandidature, z namenom, da bi spet privabil več kandidatur, in ga močno poenostavil in predvsem pocenil. Največ poudarka daje zapuščini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.