Šport > Zimski športi
6616 ogledov

Devetkrat so ji odkrili raka, zdaj ima zlato kolajno

Bibian Mentel-Spee Epa
Po devetih mesecih kemoterapij, dveh operacijah in treh tednih treninga je prišla do zlatega odličja.

Paraolimpijske igre znajo napisati nekatere najlepše športne zgodbe. Za eno takšnih je poskrbela tudi 45-letna nizozemska deskarka na snegu Bibian Mentel-Spee. Ta je prišla do zlatega odličja v deskarskem krosu.

V preteklem letu so ji že devetič diagnosticirali rak. "Moja vratna hrbtenica C6 je bila 40-odstotno zajeta s tumorjem. Med letom sem imela 48 radiacijskih terapij. Hrbtenica ni zdržala treningov po okrevanju. Dejali so, da moram na operacijo, v nasprotnem primeru mi je grozilo, da si zlomim vrat," je za BBC dejala Nizozemka.

Prvo operacijo je opravila malce pred božičem, drugo 3. januarja, nato pa je dobila zeleno luč za nastop na paraolimpijskih igrah.

Svoj prvi olimpijski nastop bi morala Mentel-Speejeva imeti že na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju, a so ji takrat odkrili raka na gležnju, morala je na amputacijo noge pod kolenom. Kasneje se je trudila, da bi deskanje na snegu uvrstili na zimske paraolimpijske igre, zdaj pa je v finalni vožnji premagala rojakinjo Lise Bunschoten. Obe sta sicer padli na sredini proge.

"Neverjetno je, da sem osvojila zlato. Žal mi je zaradi Lise, a sem vesela, da sem zmagala. Lepo je videti, da je ta sport toliko napredoval," je dejala Mentel-Speejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.