Šport > Zimski športi
49 ogledov

Dve senzaciji: Küng zmagal, Striedinger drugi

Küng Kueng Beaver Creek superveleslalom super G svetovni pokal alpsko smučanje
1/10
EPA
Superveleslalom presenečenj v Beaver Creeku je dobil Švicar Patricku Küng, ki je prvič v karieri dobil tekmo za svetovni pokal pred še enim "anonimnežem", Avstrijcem Otmarjem Striedingerjem. Slovenci daleč od trideseterice.

Po nastopih najboljših sta z enakim časom vodila Avstrijec Hannes Reichelt in Italijan Peter Fill. Omenjena sta "preživela" tudi napad prvega favorita Aksla Lunda Svindala, norveškega zmagovalca petkove tekme v Beaver Creeku, ki je na četrtem mestu tokrat zaostal za 23 stotink sekunde, nato pa ju je iz ozadja presenetil Švicar Patrick Küng.

Slednji je z visoko startno številko 28 šokiral vse v ciljni areni in prevzel vodstvo z 38 stotinkami naskoka. Obetala se mu je prva zmaga v svetovnem pokalu, uspel pa je razžalostiti tudi domače navijače, ki so se že veselili tretjega mesta Teda Ligetyja.

Slovenci znova brez točk

Toda presenečenj še ni bilo konec – Avstrijec Otmar Striedinger se je s startno številko 45 povsem približal celo zmagi, toda na koncu zasedel drugo mesto (+0,24). Reichelt in Fill (+0,38). sta se morala na koncu stiskati na najnižji stopnički.

Med trojico slovenskih predstavnikov se je najvišje uvrstil tekmovalec z najvišjo startno številko. Klemen Kosi je bil 40. (+2,68), Andrej Šporn 51. (+4,13), Andrej Perko pa 53. (+4,51).

Prvič po Kvitfjellu

Devetindvajsetletni Küng je prvič slavil v svetovnem pokalu in šele tretjič prišel med prve tri. Pred njegovim nastopom je kazalo, da bosta prvo mesto osvojila Reichelt in Fill, ki pa ju je Švicar ugnal za 38 stotink. S tem je svoji reprezentanci dva meseca pred olimpijskimi igrami v Sočiju po 21 mesecih priboril prvo zmago v hitrih disciplinah. Beat Feuz je kot zadnji pred tem slavil 2. marca 2012 na superveleslalomu v norveškem Kvitfjellu.

S tem pa še ni bilo konec tekme v boju za vrh, saj se je vanj s številko 45 zavihtel še Striedinger in prvič stopil na zmagovalne stopničke.

Svindal brez rekorda

"Ne morem verjeti, zelo težko je bilo zmagati. Upam, da bo ta uvrstitev spodbuda za celo ekipo, saj je dokaz, da smo na pravi poti," je bil vesel Küng. Američan Ligety, svetovni prvak, je bil peti (+0,48). Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je pred tem dobil štiri zaporedne superveleslalomske tekme zapored, se je moral zadovoljiti s sedmim mestom in ostal brez novega rekorda (+0,61). Svindal je zmagal na petkovem smuku, na katerem je bil Küng peti.

Svindal je še vedno v vodstvu skupnega seštevka pokala s 336 točkami, na drugo mesto pa se je povzpel Küng (206), ki pa vodi v superveleslalomskem seštevku (145) pred Svindalom (136). Ameriška turneja se bo za alpske smučarje v Beaver Creeku končala v nedeljo, ko se bo ob 17.45 po slovenskem času začela prva vožnja veleslaloma, finale pa bo ob 20.45.

Svetovni pokal, Beaver Creek, superveleslalom (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.