Šport > Zimski športi
10 ogledov

Dvojček "Schlierija", Tepeš prvič na stopničke

Kranjec Matura Schlierenzauer Harrachov poleti jutranja tekma svetovni pokal smu
1/5
Reuters
Gregor Schlierenzauer je v Harrachovu slavil še drugo zmago, potem ko je dobil skoraj dve uri dolgo prvo serijo druge nedeljske tekme v poletih. Finala zaradi hudih težav z vetrom ne bo. Do najboljše uvrstitve v karieri je prišel Jurij Tepeš, ki je bil po prvi seriji odličen tretji se prvič v karieri povzpel na stopničke. Robert Kranjec po jutranjem drugem mestu četrti.

Tudi zadnje poglavje tekmovanja v Harrachovu je potekalo boleče počasi. Potem, ko so organizatorji zjutraj le uspeli speljati prestavljano sobotno tekmo, ki jo je z minimalnim naskokom pred Robertom Kranjcem dobil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, so se težave z vetrom nadaljevale tudi na popoldanski tekmi.

Schlierenzauer (197,5 metra/191,8 točke) je na koncu dobil tudi drugo tekmo. Na drugem mestu, štela je zgolj ena serija, je pristal Čeh Jan Matura (194,5/187,2), tretji pa je bil Slovenec Jurij Tepeš (193,5/186,1).

Tik za zmagovalnim odrom je na četrtem mestu pristal Kranjec (194,0/183,3), drugouvrščeni z dopoldanske tekme, Jaka Hvala je bil 11. (170,0/155,6), Peter Prevc pa 20. (155,5/143,2). Matjaž Pungertar je bil 36. (143,5/117,5), Miran Zupančič pa 39. (143,0/108,2).

Dve uri skakalnega mučenja

Češki prireditelji so imeli ta konec tedna precej preglavic z vremenom, še najbolj jim je nagajal spremenljiv veter. Potem ko so morali v soboto tekmo v celoti odpovedati in jo prestaviti na današnji dopoldan, pa jim je veter spet ponagajal na današnji drugi tekmi, ko so izvedli zgolj eno serijo.

Čeprav so tudi tokrat čakali vse do zadnjega z odpovedjo finalne serije, pa je večina skakalcev že po prvem skoku začela pospravljati opremo, skakalci pač sami najbolje vedo, kdaj skakati in kdaj ne. Zaradi omenjenih razmer je prva serija potekala skoraj dve uri. Žirija tekmovanja je nekajkrat prekinila tekmovanje, nato pa našla nekaj trenutkov mirnejšega ozračja in varno izpeljala serijo do konca, finale pa odpovedala.

Spremenljive razmere je znova najbolje izkoristil neustrašni Schlierenzauer, ki je tako vknjižil dve zmagi v enem dnevu. Čeprav so bili v Harrachovu na sporedu poleti, pa so gledalci videli le zelo dolge skoke, v drugi tekmi namreč nihče ni poletel preko 200 metrov. Na drugi tekmi je Avstrijec pristal pri 197,5 metra. Tri metre manj je na drugem mestu zmogel domačin Matura. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je zapolnil Tepeš, 193,5 m je bilo dovolj, da se je Ljubljančan prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder.

Tepeš: "To je bila vedno moja želja"

"Današnji dan je bil že od prvega skoka naprej zelo dober. Že s prvim skokom sem zajadral izredno daleč. Na prvi tekmi sem morda naredil nekoliko slabši drugi skok, vendar sem sedaj na drugi preizkušnji naredil dobrega. Vedno je bila moja velika želja, da bi na svetovnem pokalu prišel med tri najboljše. Zdaj se mi je to uresničilo in lahko mirno delam naprej. Tudi če se mi kakšna sezona nekoliko ponesreči, se bom lahko tega dosežka spominjal," je po tekmi dejal Tepeš in nekaj besed namenil tudi padcu:

"Zaenkrat posledic ni. Mišice so sicer trenutno še segrete, tako da bomo videli, kako bo, ko se bo vse skupaj nekoliko ohladilo. Mislim, da ni bilo večjih poškodb oziroma mislim, da ni nobene."

"Za nami je težka in hkrati fantastična nedelja. Dosegel smo odličen uspeh - Robert drugo in Jurij tretje mesto. Čestital bi predvsem Juriju, saj se je po padcu pri poletu 220 metrov oziroma še kakšnih pet metrov več, ni lahko zbrati. Odličen dosežek. Fantje so super pripravljeni in jih tudi dolg dan ni vrgel iz tira. Bilo je težko, saj smo že od osmih zjutraj na nogah. Veliko se je čakalo, vendar smo zdržali," je naporen dan povzel glavni trener Goran Janus.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v nemškem Willigenu, kjer bo slovenska ekipa nastopila z isto šesterico kot v Harrachovu.

Svetovni pokal, Harrachov, posamična tekma, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.