Šport > Zimski športi
26 ogledov

Dvojna norveška zmaga, Jelenko 16.

Joergen Graabak Magnus Hovdal Moan nordijska kombinacija soči olimpijske igre Reuters
Norvežan Jørgen Graabak (23:27,5) je zmagovalec olimpijske tekme nordijskih kombinatorcev na veliki skakalnici, potem ko je po ciljnem sprintu za 0,6 sekunde ugnal rojaka Magnusa Moana, bron pa je osvojil Nemec Fabian Riessle (+1,6).

Vodilni po skoku in zmagovalec tekme na srednji skakalnici Nemec Eric Frenzel (+30,4) je končal na desetem mestu.

Na tekmi so nastopili tudi trije Slovenci; najboljši med njimi je bil Marjan Jelenko, po skoku 14., ki je tekmo končal na 16. mestu (+1:01,1), Gašper Berlot je bil 33. (+2:29,1), Mitja Oranič pa 39. (+3:11,1).

"Lahko smo zadovoljni z Jelenkom in Berlotom, z njunim tekaškim delom, manj pa s skakalnim. Berlotu še ne uspe izpeljati pravih skokov, čeprav je danes naredil velik korak naprej. Jelenko je imel malo smole, ker je Japonec Taihei Kato padel tik pred njim. Smučina je bila zaradi dolgega premora zato nekoliko počasnejša. Tek pa je znova opravil odlično," je slovenski del nastopa strnil glavni slovenski trener Primož Triplat.

Jelenko je bil po skokih 14. in je tek začel minuto in 20 sekund za Nemcem Ericom Frenzlom, najboljšim po skokih. "V skokih se nisem najbolj izkazal, tudi sreče z razmerami nisem imel. Toda če bi naredil svoje na skakalnici, bi bil v prvi skupini tekačev, kjer so se naredile razlike. Glede na to, da je deževalo, je bila proga zelo hitra in trda. Tudi serviserji so odlično opravili delo," je dejal Jelenko.

Razmere so bile povsem drugačne kot na uvodni tekmi nordijskih kombinatorcev na teh OI. "Danes mi je bilo lažje teči kot na prvi tekmi, ko je bilo 14 stopinj Celzija, pa tudi proga je bila tedaj mehka. Danes je bilo drugače, nastop pa mi je dal tudi potrebno samozavest, da je mogoče še napredovati," je dejal Jelenko. Smolo je imel že na uvodni tekmi na srednji skakalnici, ko mu je med tekom na deset kilometrov nekdo zapeljal čez palico, tako da mu je ta počila, in je moral 400 metrov teči le z eno palico.

"Na OI v skokih nisem veliko pokazal, čeprav sem na tej tekmi naredil enega od najboljših skokov. Žal pa so po tem prvem delu tekmeci že tako daleč, da v teku ne morem dodati kaj posebnega. Vreme je bilo slabo, deževalo je in me je po startu teka kar zazeblo. V teku sem dobro nastopil. Za kaj več pa bom moral izboljšati skoke," je dejal Berlot, 34. po skokih, ki je v teku pridobil eno mesto. Oranič je bil po skokih 33., na koncu pa je zasedel 39. mesto med 44 uvrščenimi tekmovalci.

Andrej Jezeršek ostaja najboljši Slovenec v nordijski kombinaciji na OI, saj je leta 2002 v Salt Lake Cityju na posamični tekmi dosegel 13., na sprintu pa 12. mesto. "Ni nam uspelo prehiteti Jezerška. Na prvi tekmi smo imeli smolo s palico, tu pa na skakalnici. Jelenko pa je bil skakalno in tekaško poleg najboljših. Zdaj je pred nami še šest tekem skandinavske turneje, potem pa bomo videli, kako in kaj bo v naslednji sezoni," je na nekonkurenčne pogoje za delo namignil Triplat.

Olimpijske igre, Soči, nordijska kombinacija:

1. Jørgen Graabak (Nor) 23:27,5
2. Magnus Hovdal Moan (Nor) + 0,6
3. Fabian Riessle (Nem) 1,6
4. Björn Kircheisen (Nem) 2,1
5. Bernhard Gruber (Avt) 11,3
6. Akito Vatabe (Jap) 11,5
7. Jason Lamy Chappuis (Fra) 16,4
8. Johannes Rydzek (Nem) 23,9
9. Haavard Klemetsen (Nor) 24,5
10. Eric Frenzel (Nem) 30,4
...
16. Marjan Jelenko (Slo) 1:01,1
33. Gašper Berlot (Slo) 2:29,1
39. Mitja Oranič (Slo) 3:11,3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.