Šport > Zimski športi
14 ogledov

Ekipe ogorčene zaradi treninga smuka

Innerhofer smuk Schladming trening SP svetovno prvenstvo EPA
Smukači bodo na svetovnem prvenstvu v Schladmingu drugi trening izvedli v dveh delih. Razlog je petkova ženska superkombinacija, zaradi katere bodo smukači sklepni del treninga izpustili in ta del izvedli v soboto, neposredno pred tekmo. Odločitev tekmovalnega direktorja, Atleja Skaardala, je v nekaterih ekipah povzročila precej ogorčenja.

"Nerazumljivo je, da ne moremo v celoti izpeljati dveh treningov. Tega enostavno ne morem razumeti," pravi vodja avstrijske moške vrste Mathias Berthold. "Nerazumljivo je, da bodo tekmovalci zjutraj, tik pred morda najpomembnejšo tekmo sezone, vozili še en del treninga."

Drugi moški trening je načrtovan v soboto ob 12.30, med obema vožnjama ženske superkombinacije. Iz infrastrukturnih razlogov je nemogoče, da bi moški trening opravili vse do cilja, ki je skupen, zato bodo trening zaključili tam, kjer se bo ženski slalom začel.

Pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) se branijo z dejstvom, da je spored prvenstva že dolgo jasen in da ne vedo, zakaj je do pritožb prišlo šele v zadnjem trenutku, nenazadnje pa je bilo zelo podobno v Vancouvru, kjer so tekmovalci prav tako na dan tekme še opravili trening.

A spored tekmovanja in jutranji trening sta v četrtek v moškem delu alpske karavane povzročila precej razburjenja, Avstrijci pa so bili le eni od številnih, ki se s tem niso strinjali.

Hirscherja ne bo v superkombinaciji

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je v četrtek sicer tudi uradno odpovedal nastop v superkombinaciji. Čeprav je še pred dnevi resno razmišljal, da bi nastopil tudi v tej disciplini, se je na koncu premislil, saj naj bi mu treningi smuka in ponedeljkova tekma vzeli preveč dragocenega časa.

"Izgubil bi nekaj dni, ki jih bom raje porabil za vadbo mojih paradnih disciplin, veleslaloma in slaloma," je dejal Hirscher, vodilni smučar svetovnega pokala, ki ni nastopil že v superveleslalomu, čeprav je lani na finalu svetovnega pokala na tej progi zasedel tretje mesto in za zmagovalcem Christophom Innerhoferjem zaostal le za šest stotink sekunde.

V ponedeljek z novo kamero

Na svetovnem prvenstvu se televizijskim gledalcem obeta povsem nov pogled na alpsko smučanje. V ponedeljek bo avstrijska televizija v prenose prvič vključila posebno kamero, težko 64 gramov, vgrajeno v očala smučarjev. Na SP v Schladmingu bodo kamere vključene na slalomih in veleslalomih.

FIS predsednik Skaardal Schladming SP svetovno prvenstvo čelada kamera | Avtor: EPA EPA
Kamera, ki je bila razvita prav za prvenstvo v Schladmingu, naj bi gledalcem ponudila povsem novo perspektivo, nekakšen pogled tekmovalca. Avstrijci so opremo že izdatno testirali na tekmah v Söldnu, Kitzbühlu in Flachauu in prav vsakič je kamera doživela posodobitev.

Kamere seveda ne bodo imeli montirani vsi tekmovalci. Televizijci bodo pred ponedeljkovo tekmo prosili dva ali tri tekmovalce, če bi novost nosili tudi na tekmi, zato še ne morejo potrditi imen tistih, ki bodo kamero tudi uporabljali.

Uspešno so jo že testirali Hirscher, Benjamin Raich, Jens Byggmark, Michaela Kirchgasser in še nekateri, konec tedna jo bosta med drugimi testirala tudi Ted Ligety in Felix Neureuther.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.