Šport > Zimski športi
27 ogledov

Ema Klinec peta na SP

Ema Klinec EPA
Na srednji skakalnici v Lahtiju je Ema Klinec osvojila peto mesto. Naslov svetovne prvakinje je ubranila Nemka Carina Vogt.

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju je bila na sporedu že tudi ženska skakalna preizkušnja, dobre rezultate pa so si obetali tudi v slovenskem taboru. Na zadnjih tekmah je bila med Slovenkami v ospredju predvsem Ema Klinec, ki je v tej sezoni dvakrat stopila na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, skupno pa je sedma skakalka sezone.

V kvalifikacijah je bila najboljša Slovenka Špela Rogelj, ki je bila peta med kvalifikantkami, Nika Križnar je bila deveta, Maja Vtič pa 21. Klinčeva je imela nastop zagotovljen.

Kot prva je na tekmi nastopila Križnarjeva, ki je kot prva premagala mejo 90 metrov. Z 90,5 metra je Slovenka s številko 12 zanesljivo prevzela vodstvo. Pred nastopom Rogljeve, ki je nastopila s številko 24, je bila Križnarjeva četrta. Na tem mestu je ostala tudi po nastopu prve slovenske zmagovalke v svetovnem pokalu, ki je po svojem skoku zasedla osmo mesto. Križnarjeva je najboljša Slovenka ostala tudi po nastopu Vtičeve, pred zadnjimi desetimi skakalkami pa so bile Slovenke uvrščene na peto, deveto in 13. mesto.

Če bi ji uspel doskok ...

Sledil je skok Klinčeve, ki je z 99 metri takrat zabeležila daljavo prve serije, a je imela težave pri doskoku, sodniki pa so ji odvzeli kar nekaj točk. Vseeno je prevzela vodstvo. S pol metra krajšim skokom jo je nato premagala Nemka Carina Vogt, od obeh pa je bila z 99,5 metra boljša Norvežanka Maren Lundby. Pred Slovenko sta se sicer s krajšima skokoma prebili še Japonki Yuki Ito (4. mesto) in Sara Takanaši (2. mesto).

Klinčevo so od tretjega mesta ločile 5,2 točke, po prvem skoku je bila peta. Križnarjeva je zasedla 15. mesto, Vtičeva 19. in Rogljeva 23. Slednji dve sta solidno opravili z drugim skokom, odlično pa je nastopila Križnarjeva, ki je pristala pri 91,5 metra, slabši doskok pa ji je preprečil vidnejše napredovanje po lestvici.

Klinčeva je s skokom dolgim 94 metrov prevzela vodstvo, kasneje pa so jo prehitele Itova (96,5 m), Vogtova (96,5 m), Takanašijeva (95 m) in Lundbyjeva. Slednja je na koncu ostala brez kolajne, zasedla je četrto mesto, zbrala pa je le 1,9 točke več od Klinčeve. Naslov svetovne prvakinje je ubranila Vogtova, Itova je bila druga, Takanašijeva pa tretja.

"Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Tisto, kar šteje, sta dva dobra skoka, ki ju, kljub temu, da sem na tekmah svetovnega pokala že bila na stopničkah, letos še nisem pokazala. Vsi vemo, kaj mi je vzelo kolajno, ampak se s tem ne obremenjujem, ker sem zadovoljna s skokoma, v finalu pa sem že naredila dober telemark. Pomembno je, da se ne oziraš nazaj in popraviš napako takoj, ko imaš naslednjo priložnost," je bila s svojim nastopom zadovoljna Klinčeva.

Klinčeva je imela 5,3 točke manj od tretje Japonke. Peto mesto je sicer najboljša uvrstitev slovenskih skakalk na svetovnih prvenstvih. Križnarjeva je bila 13., Vtičeva 17., Rogljeva pa 22.

Smučarski skoki (Ž), srednja skakalnica:

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.