Šport > Zimski športi
41 ogledov

Enega že ima, drugi blizu, želi tretjega

ilka štuhec EPA
V južnokorejskem Jeongseonu bo v nedeljo, z začetkom ob 3. uri zjutraj po slovenskem času, na sporedu predzadnji superveleslalom za svetovni pokal alpskih smučark v tej sezoni.

Med glavnimi kandidatkami za stopničke bo znova slovenska šampionka Ilka Štuhec, ki bo imela številko 5 na startu. Štuhčeva je na sobotni smukaški tekmi v Jeongseonu osvojila odlično tretje mesto, kar pa ob zmagi Italijanke Sofie Goggia ni zadostovalo za tudi teoretično osvojitev malega kristalnega globusa v smuku. Drugo mesto je osvojila Američanka Lindsey Vonn.

Tudi v superveleslalomu ima Štuhčeva možnosti za osvojitev malega globusa, glavna tekmica pa bo Tina Weirather. Tekmovalka iz žepne državice Liechtenstein, stisnjene med Švico in Avstrijo, vodi v superveleslalomskem seštevku s prednostjo šest točk pred poškodovano Švicarko Laro Gut in 16 točk pred najboljšo Slovenko Štuhčevo.

Weiratherjeva bi potrebovala po južnokorejski preizkušnji vodstvo vsaj 101 točke pred izzivalkama, da bi si že pred finalom v Aspnu zagotovila svoj prvi globus.

Seveda bo takšen scenarij skušala preprečiti Mariborčanka, ki je v fenomenalni sezoni osvojila kar šest zmag, prvič v karieri je zmagala tudi na superveleslalomski preizkušnji na tekmi v Cortini d'Ampezzo. Drugo superveleslalomsko zmago pa je vpisala po svetovnem prvenstvu v Crans Montani.

Nastop na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu se je Slovenki ponesrečil, pristala je na 11. mestu, zato pa je odličnost pokazala na smuku, ko je osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, prvega v karieri.

Shiffrinova vse bližje

Šestindvajsetletnica vse bolj znižuje zaostanek za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin v boju za veliki kristalni globus.

Štuhčeva je prvič v karieri v eni sezoni svetovnega pokala zbrala več kot 1000 točk. Trenutno jih ima 1085, prehitela je poškodovano Gutovo in zaseda drugo mesto. Za Shiffrinovo, specialistko za slalom in veleslalom, zaostaja 238 točk. 

Do konca sezone letošnje smučarske sezone je na sporedu še sedem individualnih tekem, od tega dva superveleslaloma, en smuk, dva slaloma in dva veleslaloma.

Komentarjev 3
  • lucija.cestnik 00:08 05.marec 2017.

    ... niti imena države.

  • lucija.cestnik 00:07 05.marec 2017.

    Pa koga (razen tebe) boli qrac za to, kje živi družina Tine Weirather. Pa še priimka nisi prav napisal.

  • Žurnalček 22:51 04.marec 2017.

    Tekmovalka ZA Linhenstain , ne pa iz Lihenstaina ! Oče Harti Wairaiter je Avstrijec super smukač , mama pa super smučarka Hanni Wenzel , državljanka Linhenstaina, vendar vsi živijo v Avstriji !