Šport > Zimski športi
101822 ogledov

Velika tragedija v družini ene največjih športnic vseh časov

Kowalczyk Epa
V švicarskih Alpah se je smrtno ponesrečil 38-letni soprog ene najboljših smučarskih tekačic vseh časov Justyne Kowalczyk.

Pod snežnim plazom v švicarskih Alpah je ugasnilo življenje 38-letnega izkušenega alpinista in inštruktorja Kacperja Tekielija.

Gre za soproga legendarne poljske smučarske tekačice Justyne Kowalczyk, s katero sta si septembra 2020 objubila večno zvestobo, leto kasneje pa sta na svet pozdravila sina Huga.

 | Avtor: Instagram Instagram

Tragično novico je za poljske medije potrdil Jerzy Natkański, direktor fundacije za podporo in razvoj poljskega alpinizma. Po njegovih besedah je bila za Tekielija usoden snežni plaz, medtem ko drugih podrobnosti ni razkrival.

"Na žalost je res. Trenutno ne dajemo nobenih izjav glede njegove smrti," pa je za norveški časnik Dagbladet skopo komentirala menedžerka nekdanje poljske tekačice Malgorzata Ziemba.

 | Avtor: Instagram Instagram
Pokojni alpinist se je v zadnjih dneh mudil v Alpah, kjer je uspešno premagal več štiritisočakov. Po medijskih navedbah si je zadal ambiciozen načrt, po katerem bi v najkrajšem možnem času prečkal vseh 82 vrhov z več kot 4000 metri nadmorske višine in tako podrl rekord pokojnega švicarskega alpinista Uelija Stecka.

Tekieli, ki je za seboj pustil ženo in majhnega otroka, je bil znan alpinist in uspešen inštruktor, za svoje delo pa je prejel tudi več priznanj z strani Poljske alpinistične zveze. V življenju je preplezal na stotine zahtevnih smeri širom sveta in premagal številne slovite vrhove. Med vzponom na 4148 visoko goro Jungfrau ga je presenetil snežni plaz, ki je bil zanj usoden. Ponesrečil se je v sredo, vendar so zaradi slabih vremenskih razmer morali reševalno akcijo preložiti na četrtek, ko so reševalci našli njegovo truplo.

Pokojnik je bil od septembra 2020 poročen z Justyno Kowalczyk, legendarno poljsko smučarsko tekačico in eno največjih zimskih športnic vseh časov. Poljakinja (40), ki je bila tekmovalno aktivna od leta 2002 do 2018, je dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja, štirikratna dobitnica velikega globusa in štirikratna zmagovalka prestižne turneje Tour de Ski. Poleg že omenjenih zlatih je na OI osvojila še srebrno in dve bronasti kolajni, na SP pa še tri srebrne in prav toliko bronastih odličij.

V prvem in doslej edinem odzivu na družinsko tragedijo je legendarna Poljakinja zapisala: "Bil je najbolj čudovit človek na svetu."

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:16 20.maj 2023.

    Ubogi otrok ! Ki ima neodgovornega očeta ! Manj ekstrema in več ljubezni za otroka ! Ja, to pa ne, odpovedal se pa ne bo novostim !

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:55 18.maj 2023.

    Vedno, ko se zgodi usodna nesreča med adrenalinci se na veliko piše o njihovih uspehih. Ja, super, premikali so meje nemogočega, ampak saj se ja vsi zavedajo s kakšnimi vratolomnimi in drznimi podvigi se ukvarjajo in da med vsakim podvigom ...prikaži več življenje nosijo na dlani. Zame taka nesreča ni tragedija, mi je pa žal za vsako izgubljeno življenje.