Šport > Zimski športi
599 ogledov

Fak: "Končno sem zdrav"

Jakov Fak
Cilji biatloncev kljub težki sezoni ostajajo visoki.

Švedski Östersund bo med 7. in 17. marcem že tretjič prizorišče biatlonskega svetovnega prvenstva. Slovenski cilji kljub januarski bolezni Jakova Faka in slabši pripravljenosti ostajajo visoki. Manj optimističen je tekmovalec sam.

"Na svetovnem prvenstvu si želimo vsaj eno uvrstitev do petega mesta, dve do 15., dve do 30. ter uvrstitev štafete do petega mesta. Vem, da so tekmovalci sposobni uresničiti te cilje," je na predstavitvi ekipe v Ljubljani povedal vodja reprezentanc Matej Oblak.

Slovenske barve v Skandinaviji bodo branili Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan, Mitja Drinovec, Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec. Zadravčeva, ki še nastopa na tekmah nižjega ranga in Pojetova, ki ima zdravstvene težave, se bosta ekipi pridružili šele pozneje. Veliko težav pa je bilo tudi v moški vrsti. Fak je zaradi bolezni praktično izpustil vso sezono po novem letu, Tršan je imel poškodbo hrbta, po svoje pa se je pripravljal tudi Bauer, ki je izpustil obe postaji severnoameriške turneje.

Fak Velepec sprint SP svetovno prvenstvo biatlon Nove Mesto | Avtor: sloski.si Uroš Velepec (levo) ob Jakovu Faku. sloski.si

"V sezoni smo se pripravljali na dva vrhunca, uvodno tekmo doma na Pokljuki in na svetovno prvenstvo. Na Pokljuki nam je šlo dobro, žal je bilo nekaj napak na strelišču, a v celoti gledano so bili dosežki dobri. Kasneje so prišle bolezni, a zastavljeni cilji so uresničljivi. Žal je bilo vmes nekaj bolezni in dejansko pripravljenost Faka in Bauerja težko ocenjujem, saj nista tekmovala mesec dni," je pred odhodom na sever dejal glavni trener reprezentanc Uroš Velepec, ki predvsem pri Faku računa, da bo iz tekme v tekmo napredoval.

"Po novem letu sem imel veliko težav z zdravjem in malo sreče. Upam, da se bo to zdaj obrnilo ter da je telo dovolj spočito in natrenirano za svetovno prvenstvo. Končno sem zdrav, delal sem dobro, tekme pa bodo pokazale, kje sem," pa je dejal Fak, ki se ga je tik pred novim letom lotila viroza, po nastopu na prvi tekmi v koledarskem letu pa so se težave le še stopnjevale. Vsaj pred odhodom Fak, ki je v sezoni dosegel najboljšo uvrstitev s četrtim mestom na Pokljuki, ni preveč optimističen in vsaka vidna uvrstitev bo zanj velik uspeh.

 Biatlon (svetovno prvenstvo) Jakov Fak | Avtor: EPA EPA

Severnoameriško turnejo je izpustil tudi Bauer in se v miru pripravil na SP. Z dozdajšnjim delom sezone ni preveč zadovoljen: "So tudi svetle točke, iz katerih črpam optimizem, a želel sem si kakšen boljši izid. Sam zase ocenjujem, da je bilo pravilno, da sem izpustil tekme v ZDA in Kanadi, da bi se lahko v miru pripravil na SP. Na prvenstvo grem z visokimi osebnimi cilji, obenem pa popolnoma neobremenjen." Ob tem Bauer izpostavlja, da je proga v Östersundu med njegovimi najljubšimi prizorišči.

Klemen Bauer | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Večina ostalih bo vesela vsake točke svetovnega pokala. Pri posameznikih pa so možna tudi manjša presenečenja, a bodo morali najboljše s treningov prenesti na tekmo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice