Šport > Zimski športi
122 ogledov

Fak natančen na strelišču, prepočasen v smučini

martin fourcade Epa Zmagovalec sprinta Martin Fourcade.
Najboljši slovenski biatlonec je brez zgrešenega strela končal na 14. mestu.

Francoz Martin Fourcade je dobil tretjo zaporedno tekmo v biatlonskem svetovnem pokalu. Po dveh zmagah v Oberhofu je bil najhitrejši tudi na današnjem sprintu v Ruhpoldingu in še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Med Slovenci je 14. mesto osvojil Jakov Fak.

Na Bavarskem je odločalo dobro streljanje, saj so Francoz Fourcade, njegov rojak Quentin Fillon Maillet in Nemec Benedikt Doll opravili brez napake, na koncu pa so Francoza ločile tri sekunde, Nemec je zaostal 12. Po drugem streljanju je bil na drugem mestu še en Nemec Philipp Nawrath, ki pa v zadnjem krogu pred več kot 11.000 gledalci ni zmogel enakega tempa kot tekmeci in končal kot sedmi.

Fourcade je slavil že svojo 80. zmago v svetovnem pokalu in 12. v Ruhpoldingu. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima zdaj 55 točk prednosti pred rojakom Simonom Desthieuxom, ki je bil danes peti, Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je zaradi novorojenca izpustil nemški tekmi svetovnega pokala, pa je zdrsnil na tretje mesto.

Brez napake je bil na strelišču tudi Fak, ki pa je v smučini v primerjavi s Fourcadom izgubil 47 sekund in bil 14. Klemen Bauer si je napako privoščil na drugem streljanju in bil 35., blizu točkam pa je bil na 43. mestu tudi Rok Tršan, prav tako 100-odstoten na strelišču.

Miha Dovžan je uvrstitev poslabšal na drugem streljanju, ko je moral v kazenski krog dvakrat in zdrsnil na 106. mesto.

jakov fak | Avtor: Epa Epa

"Danes je bila taka malce specifična tekma skoraj brez zgrešenega strela, že en sam strel mimo te je poslal daleč po lestvici navzdol, če nisi tekel brutalno hitro. Mi smo poizkušali z zelo hitrim začetkom, Rok in Jakov sploh, Klemen pa nekoliko rezervirano zaradi taktike. Na koncu je bilo tako, da je Jakov končal med 15, kamor smo računali tudi pred tekmo, da ta trenutek sodi. Imel je zelo solidno tekmo in ni prav nobena sramota, če v teku 'kasiraš' 45 sekund od Fourcada, ki je odličen v teku," je po tekmi povedal trener Uroš Velepec.

"Na splošno so Francozi danes dominirali, Norvežani ne toliko, ima pa Jakov super izhodišče za zasledovalno tekmo, saj ga do tretjega mesta loči relativno malo. Pred nami je sedaj štafetna tekma, kjer se bo treba ponovno sestaviti in treba oddirkati še eno dobro tekmo, saj nam gre ta trenutek štafeta res zelo dobro," je še dodal Velepec.

Poudaril je, da je bil Bauerjev zgrešeni strel posledica površnosti. "Lepo je streljal, štirje zadeti, nato pa je zadel previsoko. Rok je zadel dve ničli na strelišču, odlično je tekel tudi v prvem in zadnjem krogu, v drugem pa je deloval kar nekoliko zasanjano in je izgubil bistveno preveč. Če bi še tam imel nekoga, da bi ga vlekel, kot je to ponavadi v štafeti ali zasledovalni tekmi, bi verjetno danes končal kar precej višje. Ampak tako to je. Miho pa zelo potrebujemo za štafeto in je danes oddelal bolj kot ne za trening," je zaključil Velepec.

Izidi tekme:

 1. Martin Fourcade (Fra)        22:41,5 (0)
 2. Quentin Fillon Maillet (Fra)    +  3,1 (0)
 3. Benedikt Doll (Nem)           12,0 (0)
 4. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)    22,2 (1)
 5. Simon Desthieux (Fra)          23,5 (1)
  . Fabien Claude (Fra)           23,5 (1)
 7. Philipp Nawrath (Nem)          24,6 (0)
 8. Artem Prima (Ukr)            27,3 (0)
 9. Johannes Kühn (Nem)           32,0 (1)
 10. Dmitro Pidručnji (Ukr)         34,8 (0)
...
 14. Jakov Fak (Slo)             47,2 (0)
 35. Klemen Bauer (Slo)          1:31,2 (1)
 43. Rok Tršan (Slo)            1:38,6 (0)
106. Miha Dovžan (Slo)           3:51,8 (2)

* Skupno (10 od 24 tekem):
 1. Martin Fourcade (Fra)          447 točk
 2. Simon Desthieux (Fra)          392
 3. Quentin Fillon Maillet (Fra)      382
 4. Johannes Thingnes Boe (Nor)       374
 5. Aleksander Loginov (Rus)        359
 6. Tarjei Boe (Nor)            355
 7. Emilien Jacquelin (Fra)         342
 8. Erlend Bjoentegaard (Nor)        301
 9. Benedikt Doll (Nem)           290
 10. Johannes Dale (Nor)           290
...
 15. Jakov Fak (Slo)             209
 52. Klemen Bauer (Slo)            29
 64. Rok Tršan (Slo)             16
 73. Miha Dovžan (Slo)             6
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.