Šport > Zimski športi
176 ogledov

Fak soliden, Bauer katastrofalen na strelišču

Jakov Fak Epa
Norvežan Johannes Thingnes Boe je zmagovalec sprinterske biatlonske tekme za svetovni pokal v Novem Mestu na Češkem. Na 10-kilometrski progi je za 21 sekund ugnal Rusa Aleksandra Loginova in za 54,2 Šveda Martina Ponsiluomo. Vsi trije so streljali brez napake. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 16. mestu.

Jakov Fak je za zmagovalcem zaostal 1:23,5 minute, še boljšo uvrstitev pa si je pokvaril na prvem streljanju v ležečem položaju, ko je na koncu preveč pohitel in zgrešil zadnji peti strel. V smučini je bil Fak zelo dober in v zadnjem krogu pridobil dve mesti, z današnjo uvrstitvijo pa je pridobil eno mesto in je zdaj 11.

Na tekmi so nastopili trije Slovenci. Miha Dovžan je z enim kazenskim krogom zasedel 50. mesto in se uvrstil na sobotno zasledovanje, Klemen Bauer pa je bil po štirih zgrešenih strelih, po dvakrat je bil nenatančen na obeh streljanjih, 74. in že končal s predprazničnimi nastopi, saj ga ne bo niti v soboto na 12,5-kilometrskem zasledovanje, niti na nedeljski tekmi s skupinskim startom.

biatlon pyeongchang Doping in prikrivanje Šport Po škandalih: Počistili bomo omare

Petindvajsetletni Johannes Thingnes Boe je s četrto zmago v sezoni še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, pri tem pa mu je izdatno pomagal tudi doslej drugouvrščeni Francoz Martin Fourcade, ki je bil danes le 43. V skupnem seštevku so sedemkratnega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala prehiteli nekdanji dopinški grešnik Aleksander Loginov, ki zaradi jemanja eritropoetina do konca leta 2016 ni smel nastopati dve leti, pa danes sedmouvrščeni rojak Antonin Guigonnat in Avstrijec Simon Eder, ki je v sprintu zasedel 13. mesto.

Boe je danes v smučini pometel s konkurenco in si z veliko prednostjo, v primerjavi z Loginovim si lahko privošči kazenski krog, v primerjavi z ostali pa dva in več, postavil tudi lepo izhodišče za naslednji uspeh. Da je bila tekma izjemna, je vedel tudi zmagovalec. "To je bila najboljša tekma v mojem življenju," je po nastopu samozavestno dejal Norvežan.

Šipulin biatlon Pokljuka moška zasledovalna tekma Preiskava Šport Avstrijska policija poiskala ruske biatlonce

"Zgrešen strel si je danes lahko privoščil le Boe. Tudi z nastopom Jakova smo lahko zelo zadovoljni. Žal je bil pri streljanju leže malo nestrpen in si privoščil napako, kasneje pa je to popravil. Brez tega bi bil blizu stopničkam. A dokazuje, da je ves čas zraven, forma sicer še ni 100-odstotna in zdaj mora le počakati pravi dan. Zelo zanimivo bo že v soboto, saj ga od stopničk loči le 30 sekund," je o nastopu Jakova Faka po tekmi povedal trener Uroš Velepec.

O ostali dveh nastopih pa je dodal: "Po tekmah v Hochfilznu je imel Klemen danes prevelika pričakovanja. Grešil je na strelišču in s štirimi zgrešenimi streli se v tej konkurenci ne da uspešno nastopiti. V točkah pa bi bil brez zgrešenega strela lahko Miha. A glavno napako je naredil v uvodnem krogu, ki se ga je lotil prepočasi. V svetovnem pokalu je treba iti na polno in če te na koncu pobere, te pač pobere. A pred njim je še veliko tekem in tudi to se bo naučil."

V petek se bodo v Novem Mestu v sprintu pomerila dekleta, prvič v sezoni pa se bo predstavila tudi dvakratna nemška olimpijska prvakinja Laura Dahlmeier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.