Šport > Zimski športi
7 ogledov

Fak spet razred zase: šesta zmaga!

jakov fak nove mesto zmaga biatlon zasledovanje
1/5
EPA
Jakov Fak je zmagovalec zasledovalne tekme za svetovni pokal v bitalonu. Slovenski šampion je zabeležil 19. uvrstitev na stopničke in šesto zmago v svoji karieri.

Slovenski biatlonec Jakov Fak je na zasledovalni tekmi svetovnega pokala v Novem Mestu na Češkem slovenskemu biatlonu priboril 10. zmago v zgodovini svetovnega pokala in ubranil prvo mesto iz sobotnega sprinta.

Fak se je v sklepnem krogu na zadnjem kilometru in pol otresel napadov Nemca Simona Schemppa, ki je zaostal 4,4 sekunde, in Francoza Martina Fourcada, ta je edini med vodilnimi tekmo opravil s 100-odstotnim strelskim izkupičkom, ki je zaostal za 13,3 sekunde. Drugi slovenski biatlonec Klemen Bauer je zgrešil tri strele in bil z zaostankom dobrih pet minut 46.

"Res sem užival prav na vsakem metru. Tudi takrat, ko so bili zasledovalci povsem za mano. Res lepa tekma, lepa zmaga in vesel sem, da mi je uspelo. Zmaga je prav posebna, saj noben od tekmecev pred mano ni bil niti za sekundo,'' je povedal Fak.

Zgrešil le zadnji 20. strel  

Fak si je zajetno prednost pred današnjo tekmo priboril že v soboto, saj je Schempp tekmo za njim začel 12 sekund kasneje, Francoza Jean Guillaume Beatrix in Martin Fourcade sta zaostajala 36 sekund. Po prvem streljanju je odpadel Beatrix, na drugem si je napako privoščil Schempp in v boju za zmago sta ostala le Fak in Fourcade.

Že po tretjem streljanju je bilo jasno, da si bo Fak priboril stopničke, če se bo na zadnjem streljanju izognil katastrofi, saj je Francoz za njim zaostajal šest sekund, Schempp, ki je bil prvi med ostalimi zasledovalci pa za 26.

Fourcade je začel počasi zaostajati in pred zadnjim streljanjem je imel Fak pred njim že 15 sekund prednosti. Vse je kazalo na zanesljivo zmago slovenskega tekmovalca, zadeval je tudi na zadnjem postanku stoje, nato pa zgrešil prav zadnji 20. strel ter dal tekmecema priložnost za prvo mesto.

Troboj za najvišjo stopničko

Francoz je streljal počasi in preudarno, Nemec Schempp pa je tvegal vse, oba pa sta zadela vseh pet tarč. Fak je ob izhodu iz kazenskega kroga obdržal minimalno vodstvo sekunde pred Francozom in Nemcem. Trojica je o zmagovalcu tako odločila na zadnjih dveh kilometrih in pol, kjer je slovenski reprezentant "po moško " napadel kilometer in pol pred ciljem in zanesljivo zmagal.

"Na strelišču sem naredil napako, sicer bi seveda zadel. Nato sem moral zaupati vase, kar počnem vedno, a vedno se ne izide, vedno se ne počutiš tako dobro, danes pa sem bil samozavesten od starta do cilja," je še dejal Fak, o odločilnem napadu na tekmi pa: "To progo res dobro poznam. Potem se pač na progi hitro odločam kje in kdaj bom kaj naredil. Danes sem imel načrtovan tempo za vsak krog in tega sem se držal. Jasno je, da je treba za zmago uničiti tekmece in tudi jaz sem v končnici povišal tempo, kar mi je prineslo zmago." Fak je imel tudi rezervni načrt za drugačen razplet, saj mu je za dvoboj s Schemppom ostalo še kar nekaj rezerve: "A zelo utrujeni smo bili po tekmi vsi trije."

Svetovni pokal, Nove Mesto, zasledovalna tekma 12,5 km (M):

1. Jakov Fak (Slo) 37:24,9/1
2. Simon Schempp (Nem) + 4,4/1
3. Martin Fourcade (Fra) 13,3/0
4. Sergej Semenov (Ukr) 20,3/0
5. Nathan Smith (Kan) 24,1/0
6. Jevgenij Garaničev (Rus) 45,6/1
7. Andreas Birnbacher (Nem) 46,8/0
8. Erik Lesser (Nem) 54,7/1
9. Arnd Peiffer (Nem) 1:01,9/2
10. Fredrik Lindström (Šve) 1:02,3/0
...
46. Klemen Bauer (Slo) 5:02,8/3

Skupni seštevek:

1. Martin Fourcade (Fra) 663 točk
2. Simon Schempp (Nem) 657
3. Anton Šipulin (Rus) 600
4. Jakov Fak (Slo) 583
5. Johannes Thingnes Boe (Nor) 480
6. Emil Hegle Svendsen (Nor) 470
7. Ondrej Moravec (Češ) 430
8. Jevgenij Garaničev (Rus) 420
9. Simon Eder (Avt) 383
10. Michal Šlesingr (Češ) 359
...
40. Klemen Bauer (Slo) 111

Komentarjev 1