Šport > Zimski športi
22 ogledov

Fak: Srečen, ko grem na priprave

Jakov Fak je minuli konec tedna prvič postal slovenski prvak v poletnem biatlonu Žurnal24 main
Hrvat Jakov Fak, ki vadi s slovensko ekipo, je eno od največjih presenečenj SP. 21-letnik, ki slovensko govori kot rojeni govorec, je srečen, da je v naši ekipi. O državljanstvu še ni odločen.
 

Napovedoval uspeh

Da Jakov ni od muh, je dokazal že lani na mladinskem SP v letnem biatlonu, ko je v francoskem Heute Mariennu osvojil prvo medaljo za Hrvaško. Na mladinskem SP v Ruhpoldingu decembra lani pa je bil deseti.

Nekateri so debelo pogledali, ko se je na tretjem mestu tekme na 20 kilometrov na biatlonskem SP v Pjeongčangu znašel dokaj neznani Hrvat Jakov Fak . Fant, ki je dobro pripravljenost nakazal že s 15. mestom v sprintu, od lanskega junija vadi s slovensko reprezentanco in Urošem Velepcem . Tu se počuti odlično, kar je v pogovoru za zurnal24.si večkrat poudaril. Kot tudi to, da je ob slovenski strokovni pomoči stoodstotno napredoval.

O prevzemu slovenskega državljanstva Jakov (še) noče govoriti. © Reuters

 
Kakšno je počutje po tem sijajnem uspehu?
Trud, ki sem ga vložil v ta šport, je poplačan, obenem pa je to velika motivacija za naprej. Nihče ni pričakoval, da bo kolajna prišla tako hitro. Presenečen in srečen sem, da se je tekma končala tako.

V izjavah po tekmi ste poudarjali, kako dobro se počutite v slovenski reprezentanci, kjer trenirate od junija lani. Zakaj točno?

Zaradi dobrega vzdušja, sodelovanja s servisno ekipo in vsemi, ki delujejo v slovenskem moštvu. Vsi fantje so super. Smo zelo povezana ekipa in v veliko zadovoljstvo mi je, da lahko treniram z njo. Težko opišem, kakšno srečo imam, da lahko treniram v takšni ekipi. Tukaj sem začel bolje in več trenirati. Na trenutke mi je bilo težko zdržati in sem se včasih moral prav boriti sam s sabo, ampak sem vesel, da sem zdržal. Natančno sem se držal načrta treningov, kar se je izplačalo.

Nekateri hrvaški mediji so pisali, da razmišljate tudi o slovenskem državljanstvu ...
O tem ne bi rad govoril. Ni še definirano, kako in kaj.

Vas kolegi iz slovenske reprezentance na treningih
kaj zbadajo ?
Malo heca je vedno, ampak to so vse dobronamerne šale. Tega sem navajen.

Lahko poveste nekaj o časih, ko ste kariero začeli kot smučarski tekač?
Leta 2001 se je na Hrvaškem biatlon "začel". V mojem klubu v Mrkoplju so začeli spraševati, ali je kdo zainteresiran za ta šport. Tako smo začeli kar malo streljati ... Smučarski tek je bil bolj monoton, in ko je prišel biatlon, smo zanj postali zagreti vsi v klubu. Biatlon je bolj kompleksen šport. Zdaj sem prav zadovoljen, da sem ga izbral.

 
 

Tudi ko grem na priprave, sem srečen, ker vem, da grem z dobro ekipo, s katero bomo kakovostno delali.

Jakov Fak

 
V kakšnih razmerah ste vadili na Hrvaškem?
Tam ni takšnih pogojev kot v Sloveniji, kjer je tradicija tega športa dolga in bogata. Tako so tudi pogoji boljši. Slovenija ima super trenerja in ekipo okrog reprezentance. Še enkrat bi rad poudaril, da sem zelo vesel, da treniram s slovensko reprezentanco. Na to idejo sem sicer prišel lani na svetovnem pokalu na Pokljuki.

Kako je biti profesionalni biatlonec pri naših južnih sosedih?
Upam, da se bodo stvari spremenile in da bodo zveza in sponzorji bolj pomagali. Osebnih sponzorjev nimam, le tiste od zveze. Priprave mi plačuje zveza. Na Hrvaškem je tako, da nekateri sploh ne ločijo med smučarskim tekom in biatlonom. Upam, da bodo po tem uspehu znali prepoznati razliko, da bom bolj znan, kar je seveda bolje tudi z vidika sponzorstev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.