Šport > Zimski športi
1874 ogledov

Ferkova z dosežkom sezone

Maruša Ferk Aline Danioth Epa Maruša Ferk (levo) se je prebila do osmine finala.
Mikaela Shiffrin je bila tudi tokrat nepremagljiva. Najboljša Slovenka je bila Maruša Ferk.

Mikaela Shiffrin je bila konec tedna v St. Moritzu nepremagljiva za popoln komplet 200 točk. Po superveleslalomu je bila najbolj zanesljiva na paralelnem slalomu. V tej sezoni svetovnega pokala alpskih smučark je osvojila že pet zmag, skupno jih ima 48. Najboljša Slovenka je bila Maruša Ferk, ki se je prebila do osmine finala za končno 15. mesto.

Shiffrinova s tretjo zaporedno zmago iz nastopa v nastop dokazuje, da jo bo zelo težko premagati v boju za veliki kristalni globus, ki ga bodo podelili marca v Andori najboljši ob koncu zime za dobljeni seštevek vseh tekem sezone.

Američanka je postavila najhitrejši čas že v kvalifikacijah, na tekmi v izločilnih dvobojih paralelne tekme pa je bila najbolj zanesljiva v vsakem od krogov. Četrto zmago na paralelnih tekmah je osvojila v finalu, ko je bila hitrejša od Slovakinje Petre Vlhove, dvoboj za tretje mesto je dobila domačinka Wendy Holdener, ki je Avstrijko Katharino Liensberger potisnila na četrto mesto.

Maruša Ferk | Avtor: Profimedia Profimedia

Med štirimi Slovenkami najuspešnejša Ferkova

V kvalifikacijah, tekmovalke so se merile na čas na slalomski progi, so nastopile štiri Slovenke. Ilka Štuhec je nastopila, da bi malce razbremenila ritem tekmovanj, in se z zaostankom več kot treh sekund na predzadnjem mestu kvalifikacij, bila je 47., ni uvrstila v glavni del tekmovanja. Ana Bucik je po napaki odstopila in ostala brez uvrstitve. V drugi del tekmovanja sta se prebili Maruša Ferk s 13. in Meta Hrovat z 18. časom kvalifikacijske vožnje.

Prva dvoboja v prvem krogu oziroma šestnajstini finala sta pripadla tekmicama Slovenk, Švicarki Aline Danioth in Italijanki Irene Curtoni. V drugem krogu pa se je Ferkova bolje odrezala in je nadoknadila zaostanek za Daniothovo za uvrstitev v osmino finala, s čimer si je zagotovila dosežek sezone. Curtonijeva pa je bila tudi v drugo boljša od Hrovatove, ki je osvojila 25. mesto.

V nadaljevanju je bila v vsakem od krogov le po ena vožnja. V osmini finala je bila od Ferkove za desetinko sekunde hitrejša Avstrijka Stephanie Brunner. Ferkova je tekmovanje končala v prvi petnajsterici, kar je njen najboljši izid v sezoni. Današnje uvrstitve štejejo za slalomski seštevek svetovnega pokala.

V bojih na izpadanje se je pomerilo 32 najboljših tekmovalk iz kvalifikacij.

St. Moritz, paralelni slalom (Ž):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA)
2. Petra Vlhova (Slk)
3. Wendy Holdener (Švi)
4. Katharina Liensberger (Avt)
5. Nina Haver-Löseth (Nor)
6. Stephanie Brunner (Avt)
7. Erin Mielzynski (Kan)
8. Lena Dürr (Nem)
9. Katharina Gallhuber (Avt)
10. Katharina Truppe (Avt)
...
15. Maruša Ferk (Slo)
25. Meta Hrovat (Slo)
...

Komentarjev 2
  • matermila 18:40 09.december 2018.

    Ko v 12 letni članski konkurenci dosežeš enkrat 3. mesto in se veseliš 15.mesta veš,da je bilo vse skupaj zaman.En kup brezplodnega dela,veliko zapravljenega denarja in veliko živcev za nič.