Šport > Zimski športi
19 ogledov

Finci s petardo do bronaste kolajne

finska zda olimpijske igre soči hokej
1/11
EPA
Finska hokejska reprezentanca je v tekmi za tretje mesto na olimpijskem turnirju v Sočiju prepričljivo s 5:0 (0:0, 2:0, 3:0) premagala ZDA. V velikem finalu OI se bodo v nedeljo ob 13. uri pomerili Kanadčani in Švedi.

Finska je ponovila uspeh z zadnjih iger v Vancouvru, toda po odlični predstavi v malem finalu se ljubitelji hokeja iz te države lahko le sprašujejo, kaj bi bilo, če bi tudi v polfinalu branil njihov najboljši vratar v Sočiju Tuukka Rask. Zaradi bolezni je polfinale izpustil, danes pa je spet blestel in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Rask zasenčil Quicka

A ne le izvrstna obramba, tudi napad je bil tokrat močno finsko orožje. Veteran Teemu Selänne je, kot že mnogokrat, dokazal, da zanj štetje let ne velja in je pri krepko več kot 43 letih kot blisk zadel dvakrat.

Svoje so dodali še njegovi mlajši kolegi in na koncu je moral klubski soigralec slovenskega zvezdnika Anžeta Kopitarja Jonathan Quick kar petkrat po plošček v mrežo, ubranil pa je 23 strelov. Rask je ustavil vseh 27 ameriških strelov.

Dva gola v 11 sekundah

Tekma za tretje mesto je imela dve prelomni točki: prva je bil Američan Patrick Kane, ki ni imel najboljšega dne. Najprej je v 14. minuti zapravil en kazenski strel, Rask je njegov poskus ubranil, v 27. pa še drugega, ko je zadel prečko. A takrat je bila ameriška barka že napol potopljena, saj je Finski v 22. minuti uspelo v pičlih 11 sekundah zadeti dvakrat, prvič je zadel Selänne, drugič pa Jussi Jokinen.

Zadnje ameriške upe na preobrat je končal Juuso Hietanen v 46. minuti, Selänne pa je postavil piko na i odlični predstavi z drugim golom za 4:0 v 49. minuti, za končni izid je poskrbel Olli Määttä, Finci pa so z zadnjima dvema goloma ob številčni prednosti le še potrdili ameriško nemoč na današnji tekmi.

Olimpijske igre, Soči, hokejski turnir:

Tekma za tretje mesto:
ZDA : Finska 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)
Selänne (22, 50), J. Jokinen (22), Hietanen (47), Maatta (54)

Finale:
Nedelja ob 13. uri:
Švedska – Kanada

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.