Šport > Zimski športi
64 ogledov

''Fis me je označila za goljufinjo''

vanessa mae EPA
Tajska violinistka Vanessa Mae je dejala, da ne izključuje možnosti tožbe proti Mednarodni smučarski zveze(Fis), ki ji je izrekla štiriletno prepoved nastopanja na tekmah v alpskem smučanju zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na OI v Sočiju.

Športno razsodišče (Cas) v Lozani je 19. junija lani razveljavilo kazen štiriletne prepovedi, ki jo je svetovno znani Vanessi Mae izrekla Fis zaradi nepravilnosti v kvalifikacijah za udeležbo na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

"Fis me je označila za goljufinjo, to me moti ... Fis ni pričakovala, da se ne bom predala in da se bom branila. Vse skupaj je postalo res grdo, ko je postalo jasno, da se bom pritožila na Casu," je med drugim povedala Maejeva, ki je dodala, da je za obrambo porabila okrog 200.000 dolarjev. Na OI v Sočiju je z očetovim priimkom Vanakorn na olimpijskem veleslalomu zasedla zadnje 67. mesto s 50 sekundami zaostanka za zmagovalko Tino Maze.

Športno razsodišče je sredi lanskega leta odločalo o dveh pritožbah tajske smučarke. V eni, ki se nanaša na štiriletno prepoved nastopanja, je v celoti ugodilo pritožnici, kajti, kot izhaja iz odločitve razsodišča, krovna mednarodna smučarska organizacija za izrek takšne kazni ni predložila utemeljenih dokazov, da se je prav Maejeva sama posluževala manipuliranja z izidi na sicer brez dvoma spornih kvalifikacijskih tekmah, na katerih si je v zelo sumljivih okoliščinah zagotovila olimpijsko normo.

V drugi odločitvi pa je zavrnila Maejevo in potrdila kazen Fis, da tajska violinistka ni imela pravice nastopiti na olimpijskih igrah v Sočiju, kar pomeni, da je razveljavljen njen dosežek. Cas je namreč ugotovil, da so bile kvalifikacijske tekme januarja 2014 v Sloveniji, na katerih si je Maejeva priborila pravico do nastopa na OI, neustrezno izvedene.

vanessa mae | Avtor: EPA EPA
Sporne in s strani Fis so bile razveljavljene kvalifikacije, ki so jih za Maejevo ob posredovanju tajskega olimpijskega komiteja pripravili delavci kranjskega smučarskega kluba Triglav na smučišču na Krvavcu.

Vpleteni tudi Slovenci

Škandal je imel tudi slovensko razsežnost. Fis je poleg Maejeve suspendiral tudi štiri slovenske smučarske delavce, ki so za violinistko pripravili sporne kvalifikacije. Cas je pritrdil Fisu, da so bile štiri kvalifikacijske tekme med 17. in 19. januarjem 2014 na Krvavcu prirejene. Te tekme, ena od njih je bila naslovljena kot tajsko državno mladinsko prvenstvo, ki so jih izvedli na njeno prošnjo s posredovanjem tajskega olimpijskega komiteja, so bile za svetovno uveljavljeno violinistko zadnja priložnost, da si je zagotovila nastop v Sočiju.

Kazni za tekme na Krvavcu je že pred Fisom izrekla tudi Smučarska zveza Slovenije. Izvršni odbor SZS je četverici, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi tekem na Krvavcu, izrekel štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti. Med drugim je šlo za vodjo tekmovanja Boruta Hrobata in glavnega sodnika Vlada Makuca, nekdanjega strokovnega vodjo alpskih reprezentanc pri Smučarski zvezi Slovenije. Fis je Hrobata kaznoval z dvema letoma prepovedi sodelovanja pri kateremkoli Fisovem dogodku, z enoletno prepovedjo pa ostale slovenske grešnike časomerilca Matjaža Goltesa, Makuca in starterja Uroša Šinkovca.

Komentarjev 1
  • Janez_53 10:46 02.januar 2016.

    Punca resnično misli, da zaradi tega, ker je znana zaradi odličnega igranja violine, lahko počne vse, kar si zamisli. Kot da zanjo ne veljajo običajna pravila! Upam, da sedaj naši lumpki, ki so ji "pomagali" do potrebnega rezultata, ne bodo ...prikaži več šli po njeni poti "iskanja pravice".