Šport > Zimski športi
85 ogledov

Fis odpovedal tekme na Kitajskem

Epa
Varnost športnikov je na prvem mestu.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je danes zaradi novega koronavirusa, ki se še naprej širi, v dogovoru s kitajsko smučarsko zvezo in organizatorji odpovedala bližnje tekme svetovnega pokala za moške 15. in 16. februarja v Yanqingu. Smuk in superveleslalom bi bila generalka na olimpijski progi za zimske olimpijske igre 2022 v Pekingu.

Predsednik Fisa Gian Franco Kasper je dejal, da čeprav je tveganje v Yanqingu nizko, pri Fisu ne želijo tvegati. "Zdravje in varnost naših športnikov sta na prvem mestu. Pomembno je tudi, da se športniki v miru osredotočajo na svoje predstave in na tekmovanje na tako zahtevni, novi progi," je dejal Kasper.

Prva tekmovanja na novi olimpijski smukaški progi v Yanqingu so bila sicer uspešna, saj so Kitajci priredili 14. zimske igre med 16. in 20. januarjem. Tehnični in zdravniški delegati Fisa, ki so sodelovali na tekmovanju, so bili zelo zadovoljni tako s progo kot s snežnimi razmerami.

Pri Fisu za zdaj še niso določili nadomestnega organizatorja odpovedanega smuka in superveleslaloma iz Yanqinga.

Ženska generalka svetovnega pokala za zimske igre 2022 s smukom in superveleslalomom bo predvidoma naslednjo sezono marca 2021, prireditelji upajo, da bodo lahko izpeljali tudi moške tekme.

Tudi Mok ne počiva

Izbruh koronavirusa na Kitajskem podrobno spremlja tudi Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki pol leta pred olimpijskimi igrami v Tokiu ne prepušča naključju nobene reči, povezane z varnostjo športnikov.

"Mok je praktično vsak dan v stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Ukrepi proti nalezljivim boleznim so pomemben del organizacije olimpijskih iger, pri katerih je varnost športnikov in njihovih spremljevalcev vedno na prvem mestu," so sporočili iz Moka in dodali, da bo organizacijski odbor iger še naprej sodeloval z ustreznimi organizacijami, ki spremljajo primere in sprejemajo primerne protiukrepe.

Zaradi virusa je Mok iz Kitajske preselil olimpijske kvalifikacijske turnirje nogometašic, košarkarjev in boksarjev.

Zaradi virusa je do zdaj na Kitajskem že umrlo več kot sto ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.