Šport > Zimski športi
29 ogledov

Fourcade ni vzdržal, Bauer na 17. mestu

Klemen Bauer SP v biatlonu Hochfilzen EPA Bauer je bil na pragu prvih stopničk v karieri.
Biatlonci so se od svetovnega prvenstva poslovili s tekmo s skupinskim štartom.

Nemec Simon Schempp je brez zgrešenega strela na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Hochfilznu osvojil zlato kolajno na tekmi s skupinskim startom. Zanj je bila to sploh prva posamična kolajna na svetovnih prvenstvih, drugi je bil branilec naslova Norvežan Johannes Thingnes Boe (+9,0/1), tretji pa Avstrijec Simon Eder (+10,1/0).

Svojega predstavnika je na tekmi s skupinskim startom, v kateri je predlani v finskem Kontiolahtiju Jakov Fak osvojil zlato kolajno, imela tudi slovenska biatlonska vrsta, saj se je Klemen Bauer kot zadnji uvrstil med trideset najboljših. Bauer je na streljanju leže obakrat zgrešil po en strel, stoje pa je zadel vseh deset strelov, kar je na koncu zadostovalo za 17. mesto. Za Schemppom je zaostal 1:16,0 minute.

"Kljub dvema napakama, ki sta se žal zgodili na začetku, ko je nekoliko manj ugodno, saj izgubiš stik za najboljšimi, sem z nastopom lahko zadovoljen. S Fourcadom sva se v drugem krogu še poizkušala priključiti, kar je njemu uspelo, jaz sem pa rajši spustil tempo, ker so bili pred mano še trije krogi. Bilo je napeto in razburljivo do konca. Skušal sem ostati v svojem ritmu. To mi je tudi uspelo, zato sem zadovoljen. Je bil pa sam razplet tekme takšen, da je kljub majhnemu zaostanku - 1:16 - to zadostovalo le za 17. mesto, s čimer pa sem lahko kljub temu zadovoljen. Smuči so bile vrhunsko pripravljene, toda preprosto je tako, da je na začetku treba ustreliti ničle in si potem morda lahko privoščiš eno napako stoje. Ampak ne glede na vse, je ta rezultat v redu. Z uvrstitvami na SP sem izpolnil svoja pričakovanja. Tudi z uvrstitvijo na tekmo s skupinskim startom. So bile pa tihe želje nekoliko višje, ampak zdaj temu ne bom gledal v zobe. Vseeno bi prvenstvo ocenil s pozitivno oceno," je po svojem zadnjem nastopu v Hochfilznu dejal 31-letni Bauer.

"V konkurenci, kot je bila danes, je to zelo dober rezultat. Bauer je napravil nekaj lepega. Ne spomnim se, kdaj je nazadnje ustrelil dve ničli v stoječem položaju. V leže je prišlo do napak, ampak na splošno je bila tekma zelo dobra," je bil z Bauerjevim nastopom zadovoljen tudi Tomaš Kos, glavni trener slovenske biatlonske reprezentance.

Sedmerica v boju za medalje

V boju za prvo mesto je bilo na zadnjem strelskem postanku sedem biatloncev. Najbolje sta streljanje brez zgrešenega strela opravila Eder in Schempp, nekaj sekund za njima se je na progo podal še Boe, s kar dvema zgrešenima streloma pa je iz boja za kolajne izpadel Francoz Martin Fourcade, ki je bil enkrat nenatančnem že na prvem streljanju leže. Čeprav je Fourcade, ki je v Hochfilznu do zadnje preizkušnje na vseh tekmah, na katerih je osvojil, prišel do kolajne, spet izvrstno tekel, se je tokrat moral zadovoljiti "le" s petim mestom (+31,3/3).

V ospredju je Schempp na zadnjem vzponu pred ciljem prehitel utrujenega Ederja, ki je v ciljni ravnini moral priznati tudi premoč Boeja, ki je bil najboljši lani v Oslu, toda tudi s tretjim mestom je bilo več kot dvajset tisoč gledalcev, večinoma pristašev avstrijske reprezentance, zelo zadovoljnih.

"Po zadnjem strelu sem se z vso močjo podal v smučino, vendar je bil Schempp hitrejši od mene. Svoje je naredila utrujenost z včerajšnje štafetne tekme, tako da tudi napada Boeja nisem mogel ubraniti, toda bronasta kolajna na domačih tleh je lepša od zlate kjerkoli drugje," je po drugi zaporedni bronasti kolajni, prvo je osvojil v soboto na tekmi štafet, dejal 33-letni Eder.

"To je bila moja zadnja priložnosti, da na tem svetovnem prvenstvu pridem do kolajne tudi na posamični tekmi. Danes se mi je končno vse izšlo, in ker je zlata, sem še toliko bolj zadovoljen. Končno se je tudi meni izšlo," se je prvega mesta veselil 28-letni Schempp, ki se je v Hochfilznu že veselil zmage na tekmi mešanih štafet. Pred tem je bil z mešano štafeto najboljši že leta 2010 v Hanti Mansijsku in pet let pozneje v Kontiolahtiju tudi z nemško moško štafeto. Z nemško mešano in moško štafeto ima Schempp v svoji zbirki kolajn s svetovnih prvenstev še po dve srebrni in bronasti kolajni. Današnja zlata je sploh njegova prva posamična na največjih tekmovanjih.

Skupinski štart (M):

1. Simon Schempp (Nem) 35:38,3/0
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) +9,0/1
3. Simon Eder (Avt) 10,1/0
4. Anton Šipulin (Rus) 25,3/2
5. Martin Fourcade (Fra) 31,3/3
6. Lowell Bailey (ZDA) 33,5/0
7. Dominik Landertinger (Avt) 38,0/2
8. Fredrik Lindström (Šve) 39,7/1
9. Benedikt Doll (Nem) 42,9/2
10. Arnd Peiffer (Nem) 46,1/2
...
17. Klemen Bauer (Slo) 1:16,0/2
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.