Šport > Zimski športi
48 ogledov

Franz najhitreje skozi temo, Čater najboljši Slovenec

Matthias Mayer trening smuk St. Moritz svetovni pokal alpsko smučanje skok EPA
Švicarski St. Moritz bo ob koncu tedna gostil odpadli preizkušnji svetovnega pokala alpskih smučarjev iz Garmisch-Partenkirchna. Na prvem treningu smuka najboljši Avstrijec Max Franz.

Alpski smučarji so danes opravili prvi trening pred sobotnim smukom. Na njem je prvi čas vpisal Avstrijec Max Franz, ki je ugnal ameriškega asa Bodeja Millerja. Najboljši Slovenec je bil Martin Čater na 26. mestu.

Najhitrejši čas treninga smuka je presenetljivo vpisal Franz, ki zmage v svetovnem pokalu še nima, prve smukaške stopničke pa je z drugim mestom vpisal novembra 2012 v Lake Louisu, v tej zimi pa je bil drugi na superveleslalomu v Kitzbühlu. Miller je zaostal le tri stotinke sekunde, tretji čas pa je vpisal še en Avstrijec Matthias Mayer, ki je za rojakom zaostal 16 stotink sekunde.

Čater boljši od obeh "veteranov"

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala in v smukaškem seštevku Norvežan Aksel Lund Svindal je vpisal 13. čas, z zaostankom 83 stotink sekunde.

Na startu treninga so bili prijavljeni štirje Slovenci, a Klemen Kosi, ki se bo v prihodnjih tednih prvič udeležil olimpijskih iger v Sočiju, nato ni startal. Izkušenejša smukača Roka Perka in Andreja Šporna je ugnal njun mlajši moštveni kolega Čater, ki je za Franzem zaostal 1,54 sekunde, Perko je bil 31. (+ 1,74), Šporn pa 45. (+ 2,33).

Temno in zahtevno

Trening je potekal ob slabih vremenskih pogojih. Smukači so se pritoževali nad slabo vidljivostjo, ki jo je še poslabšalo rahlo sneženje, po nočni obilnejši pošiljki snega so bili ob progi tudi še neutrjeni odseki, kar je še poslabšalo že tako slabe razmere.

"Dolgo je že tega, ko sem zadnjič tekmoval tukaj. Spomnim se še katerih delov, vendar pa je sneženje vse to spremenilo, tako da se na spomin nisem več mogel kaj prida opreti. Bilo je precej temno ter zahtevno, če te je zaneslo iz idealne linije pa si lahko kaj hitro pristal v kakšnem kupu snega," se je pritoževal Svindal nad nič kaj lahkim "ženskim" smukom.

V soboto bo na sporedu smuk, v nedeljo pa veleslalom, na katerem bo slovenske barve branil Žan Kranjec. St. Mortiz je prizorišče ženskih tekem svetovnega pokala, zadnjič pa je svetovni pokal alpskih smučarjev gostil pred 12 leti, 11 let pa je minilo od zadnjega svetovnega prvenstva v tem mondenem švicarskem prizorišču. Smukače jutri čaka še en trening.

Komentarjev 1
  • astibo8020 17:55 30.januar 2014.

    Kar se naših tiče, se res držijo tistega, da je važno sodelovati, vse drugo je postranskega pomena. Kaj drugega tudi ni pričakovati.