Šport > Zimski športi
11 ogledov

Gledalce spravljal v jok, tekmece v obup

Daehlie je še vedno nesporni vladar zimskih olimpijskih iger. (Foto: AFP) AFP
Ker prihaja čas svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, smo se odločili, da vam v Časovnem stroju predstavimo nekdaj izvenserijskega tekača na smučeh Björna Dæhlieja.
 

Preberite še v Časovnem stroju

Petrovič: Voda vzela smučarsko legendo
Belmondo: Medalje niso vse

Boklöv: Skakanju pokazal novo pot
Nykänen: Skoki, ženske in alkohol
Klammer Express
Ghedina: Mojster za smuk in Val Gardeno

Po svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju so na svoj račun prišli še nordijski predstavniki, ki se bodo borili v Libercu . Prav zato smo se odločili, da vam v tokratnem Časovnem stroju predstavimo enega od najboljših, če ne najboljšega tekača na smučeh Björna Dæhlieja . Osem zlatih in štiri srebrne medalje z OI, devet zlatih, pet srebrnih in tri bronaste medalje na SP, 47 zmag v svetovnem pokalu, ki ga je v skupnem seštevku dobil kar šestkrat, ter 15 naslovov državnega prvaka. To so dosežki, ki samo potrjujejo, da je bil izjemni Norvežan v času svoje športne kariere v tekih na smučeh razred zase. V  priloženem filmu je prikazana njegova kariera. 



V Naganu mu je bilo najtežje
Dæhlie kot otrok sicer ni blestel, vseskozi si je želel postati nogometaš, ko mu je mama, takrat trenerka smučarskih skokov, dejala, da je njegov slog skakanja obupen, pa se je Björn hitro znašel na tekaških smučeh, kjer je vztrajal, čeprav sprva nikakor ni mogel med najboljše. Postopno se je razvijal v izjemnega tekača in tako je s Faunerjem, Smirnovim in drugimi bojeval težke bitke ter jih večino tudi dobil. Ob koncu kariere pa je priznal, da je bila zanj najtežja tekma v življenju prav zadnji tek na zanj zadnjih olimpijskih igrah v Naganu .

To je bil najdaljši tek, tek na 50 kilometrov klasično, ko je moral po več kot dveh urah nepredstavljivih naporov v ciljnem sprintu iz sebe iztisniti še zadnje atome moči, saj se mu je do zadnjega odločno upiral Šved Niklas Jonsson . Norvežanu je vseeno uspelo zmagati, na koncu je v cilj prišel osem sekund pred Švedom in se takoj po prečkanju ciljne črte zgrudil na tla, kjer je ležal kar pet minut.



Odločali so milimetri
Vendar to ni bila zmaga z najtesnejšim izidom. Na SP leta 1993 v Falunu sta z Vladimirjem Smirnovom v klasiki na 10 kilometrov praktično skupaj prečkala ciljno črto. Rusa so najprej razglasili za zmagovalca, po natančnejšem ogledu prihoda v cilj pa je zmagovalec postal Norvežan, ki je razočaranega Smirnova kasneje povabil na večerjo k enemu od najbolj znanih norveških kuharjev v Lillehammerju . Ta sprint si lahko tudi ogledate v zgoraj priloženem filmu.  

Podobno napet boj se je odvijal na OI v Lillehammerju. Tokrat pa je moral Dæhlie na zasledovalni tekmi premoč priznati Faunerju, ki ga je prehitel za zgolj štiri desetinke sekunde. "Moj cilj je bil, da se ga držim do konca," je dejal presrečni Italijan, medtem ko je Dæhlie kasneje priznal, da je bil ta poraz zanj hud udarec. Vendar je znal vse to preboleti in vedno se je vrnil še močnejši.

Björn Dæhlie velja za enega od najboljših tekačev na smučeh. © AFP

 
Ljudje so jokali pred TV
S svojim značajem pa je veliko pripomogel tudi k uspehom ostalih Norvežanov. "Je vodilni v reprezentanci in zato tudi nenadomestljiv," je potrdil takratni trener sanjsko močne ekipe Erik Roste . "Po njegovi zaslugi smo mi pod manjšim pritiskom, kar je za nas sicer dobro, zanj pa težje," je dejal tekač Thomas Alsgaard , ki je Dæhlieja v Naganu premagal v teku na 25 kilometrov zasledovalno. Tudi takrat so odločale malenkosti. Vendar se Dæhlie ne s tem ne s pritiskom medijev ni obremenjeval: "Menim, da sem tej državi veliko dal in da sem se ljudi dotaknil na poseben način, saj mnogi, ki jih sploh ne poznam, pravijo, da so jokali pred televizorji, ko sem zmagal na OI."

Vsi strokovnjaki so se navduševali nad njegovimi fizičnimi sposobnostmi, veliko jih je trdilo, da je to resnično človek z drugega planeta. Nekateri so celo trdili, da sta bila v 90. letih samo dva športnika s takimi sposobnostmi, in sicer Dæhlie ter kolesar Miguel Indurain . Vendar Dæhlieju ni bilo nič podarjeno, pred vsako sezono je trdo garal, da je potem lahko pobiral sadove tega dela, treniral je v nemogočih pogojih in to se mu je obrestovalo. Žal je moral kariero končati predčasno, saj se je pri pripravah na novo sezono poškodoval, ko je na enem izmed treningov z rolerji grdo padel. Če ne bi prišlo do tega, bi se njegova zbirka doseženih zmag zagotovo še povečala ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.