Šport > Zimski športi
71 ogledov

Guay: Dobro, da sem zajtrkoval dodatno jajce

Boštjan Kline EPA
Kanadčan Erik Guay je poskrbel za presenečenje na superveleslalomu in osvojil svojo drugo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, leta 2011 je bil v Garmisch-Partenkirchnu svetovni prvak v smuku.

Kanadčanu Eriku Guayu, ki je svoji državi priboril prvo zlato superveleslalomsko kolajno na svetovnih prvenstvih, se je najbolj približal Norvežan Kjetil Jansrud, zaostal je 45 stotink sekunde, z zaostankom 51 stotink in tretjim mestom pa je za drugo kanadsko kolajno na svoj 33. letni rojstni dan poskrbel Manuel Osborne-Paradis.

Prvi slovenski adut Boštjan Kline je po dobrih vmesnih časih v spodnjem delu storil napako in ostal brez uvrstitve. Isto se je zgodilo tudi Klemenu Kosiju, ki je vratca zgrešil že v zgornjem delu. Tako je bil na 17. mestu najboljši Slovenec Martin Čater, za zmagovalcem je zaostal sekundo in 81 stotink, 24. je bil Miha Hrobat, njegov zaostanek je znašal dve sekundi in 38 stotink.

"Vedno se boriš za zlato oziroma prvo mesto, ne glede na to, ali je tekma svetovnega pokala, prvenstvo ali so olimpijske igre, vendar pa nisem imel tega občutka, da sem danes izgubil zlato kolajno, saj nisem naredil nobene večje napake, mislim, da sem smučal solidno, Erik je bil pač danes za en kakovostni razred boljši od nas vseh in je povsem zasluženo osvojil naslov prvaka. Zagotovo nisem izgubil zlata, ampak sem osvojil srebro," ni bil razočaran Jansrud, ki bo na svoj prvi naslov svetovnega prvaka moral še počakati.

Osborne-Paradis, ki je pred kratkim postal očka, je dobil najlepše možno rojstnodnevno darilo v obliki brona: "Žena, ki preživlja težke trenutke po porodu, mi je sporočila, da se ne more spomniti, kaj bi mi podarila, saj sem dobil vse, kar si želim. Rekel sem ji, da si želim osvojiti kolajno. No in zdaj jo imam, svojo prvo. Pred mano je še smuk, ki je moja disciplina, tako da bi bila kolajna še v smuku kot češnja na torti. Nisem si mislil, da sem ne vem kako hiter, nisem delal preveliko napak, smučal sem dobro, moram pa priznati, da me je še dodatno podžgal Erik, ki je prevzel vodstvo pred mano ter mi po telefonu dal navodilo: samo spusti smučke in gas." 

Najbolj zadovoljen danes je bil novi svetovni prvak, ki je imel v preteklosti številne težave s poškodbami, prestal je šest operacij na kolenu, za nameček mu je nagajal še hrbet: "Veliko se je zgodilo, od takrat, ko sem osvojil naslov smukaškega svetovnega prvaka, veliko vzponov in padcev, poškodb, vse skupaj je zato še toliko bolj čustveno zame in seveda, mislim, da bo ta zlata kolajna, kar nekaj posebnega in postavljena najvišje v zbirki, glede na to, da je bron pripadel še Manuelu. Počutil sem se dobro in ko sem prišel v cilj ter slišal in videl odziv občinstva, sem vedel, da se je zgodilo nekaj lepega. Se je obrestovalo, ker sem pojedel dodatno jajce za zajtrk."

Erik Guay | Avtor: EPA EPA

 

Čater in Hrobat zadovoljna

Od slovenske četverice na startu sta uvrstitvi vpisala le tista dva, od katerih se je najmanj pričakovalo. Čater je vpisal celo svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih: "Moram reči, da sem delno zadovoljen. Želel sem si med 15 najboljših, kar bi mi potem pomagalo za naprej na startni listi v svetovnem pokalu. Večje upe polagam v alpsko kombinacijo."

Z ognjenim krstom na članskih prvenstvih je zadovoljen nekdanji svetovni mladinski prvak v disciplini izpred dveh let v Hafjellu: "V celoti gledano sem kar zadovoljen, zgornji in spodnji del sta bila zelo dobra, tako da gremo naprej. To tekmo sem vzel kot vsako drugo, sem bil kar dobro sproščen, tako da mi je uspela, če vzamem stran tisto napako, kar dobra vožnja."

"Na srečo sem v enem kosu"

"Začetek je bil obetaven, imel sem dober občutek. Zgoraj je bila dobra vožnja, pred tisto napako pa me je malo presenetila hitrost v srednjem delu. Mislil sem, da bom imel več časa med vrati, a se je izkazalo, da ni res, tako da sem zajel vrata. A na srečo sem v enem kosu, kar tudi dosti pomeni. Bila je napačna percepcija časa pri vhodu v desni zavoj. Odneslo me je prenizko in sem zajel vrata, nič posebnega. Zdaj potegnemo črto, analiziramo stvari, potegnemo ven dobre. Odmislil bom neuspeh in se bom s tisto rutino, ki mi paše, pripravil na smuk," pa je dejal Kline, ki ni bil pretirano razočaran.

Kosi pa je rekel: "Uštel sem se v smeri, to je bila čisto moja napaka. Je pa bilo tam kar precej zahtevno ubrati pravo smer, saj se nisi mogel na nič orientirati, za tistim skokom se je videlo samo nebo. Tam sem šel na pamet in se držal načela, da je na svetovnem prvenstvu treba tvegati. Šel sem na vse ali nič, na koncu pa imel nič. Žal mi je te priložnosti, danes bi lahko dosegel dober rezultat, na progi mi je šlo dobro, glede na določene odseke. Svetovno prvenstvo se še ni končalo, se je komaj začelo in upam, da se bo nadaljevalo z več sreče."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.