Šport > Zimski športi
188 ogledov

Hadalin na pragu prve jakostne skupine

štefan hadalin Epa
Eden izmed junakov svetovnega prvenstva v Areju bo edini slovenski adut na finalnem slalomu v Soleduu.

Štefan Hadalin se je po nastopu na domačih tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori pred odhodom na finale sezone v Andori na tekmovalni progi Pokala Vitranc udeležil veleslaloma za evropski pokal. Vrhničan bo v Soldeuu nastopil kot 18. slalomist sezone. Vrhunski rezultat bi ga lahko popeljal celo v slalomsko prvo jakostno skupino.

"Za enkrat kaže na slalomsko številko 18 v naslednji sezoni, ampak v Andori so še možnosti za izboljšave, ob seveda dovolj visokem rezultatu. S tem pa se ne obremenjujem preveč, ker sem že za letošnjo sezono izpolnil osnovne cilje. Ne želim biti preračunljiv in 'matematičar', ampak želim ostati v neki zbranosti in se osredotočati na izvedbo in samo to mi na koncu prinaša rezultat na tekmi in boljšo startno številko," Hadalin ostaja realist in ne želi preveč zaplavati z razmišljanjem o preboju med najboljših petnajst na startu, torej v slalomsko prvo jakostno skupino.

"Kljub temu, da je šlo za tekmo evropskega pokala, sem bil zelo motiviran, sem se dobro pripravljal že cel prejšnji teden, da bom imel tri tekmovalne dni zaporedoma v Kranjski Gori. Tudi danes sem ponovno smučal ne tako slabo, mislim, da so bili odseki kar precej dobri, sicer sem končal na 38. mestu. S čimer ne morem biti zadovoljen, cilj je bil, seveda, se s to višjo številko prebiti med deseterico in potem napasti v drugi vožnji," triindvajsetletni Vrhničan današnjega veleslaloma nižje kakovostne ravni ni vzel zlahka.

"Utrujenost, kakorkoli, napake se pojavljajo, forma že malo pada in zadeve niso povsem vrhunske, ampak vseeno lepa izkušnja. Sem se potrudil maksimum, proga je bila dobra," je še dodal.

"Jutri ob poldne potujem že za Andoro, tako da časa za počitek praktično ni in zato sem se danes skupaj s trenerjem Klemenom Bergantom odločil, da drugi tek izpustim. Da bi neke Fis točke lahko ujel po drugi progi, kjer bom startal kot 38. po precej bolj razriti progi kot v prvo, glede na to, da so temperature visoke, nima smisla. Je bolj smiselno, da današnji dan izkoristim za čim boljši počitek in se potem v miru prepakiram, ker moram stvari še 'razpakirati' in 'spakirati' en teden za Andoro in se potem jutri v miru podam na pot."

Na nedeljskem slalomu, finalnem slalomu sezone svetovnega pokala, bo seveda ciljal najmanj na uvrstitev v prvo petnajsterico: "Valda. Samo petnajsterica v Andori prinaša točke, tako da to je tisti osnovni rezultatski cilj, s katerim se podajam na tekmo. V ospredje bom predvsem dal izvedbeni cilj, torej maksimalna osredotočenost, dobra tehnična izvedba, to je tudi edino, kar mi lahko zagotovi rezultat, ki si ga želim."

Sezono, v kateri je prišel do prve kolajne na svetovnem prvenstvu in prvih stopničk v svetovnem pokalu, ocenjuje kot uspešno: "Mogoče zadnji rezultat, glede na to, da je bil pred domačo publiko, ni bil tak, kot smo si ga vsi želeli. Zdaj celo sezono soditi po eni tekmi je nesmiselno. Mislim, da je treba pogledati neko celostno sliko, konstanto, ki sem jo ustvaril v slalomu, kombinacijske tekme, ki sem jih oddelal profesionalno na visoki ravni. Tudi po velikem uspehu v Areju sem naslednjo tekmo oddelal vrhunsko, kar je za mene kot mladega tekmovalca velik uspeh."

"V veleslalomu še nimam pravega rezultata v svetovnem pokalu, kljub temu sem bil nekajkrat zelo blizu, kar nakazuje, da lahko tudi v veleslalomu v prihodnosti še računam na kakšen boljši preboj. Tudi sam lahko ocenim sezono z zelo visoko oceno in sem zadovoljen. Vem, da me čaka kar nekaj dela do konca sezone, zato želim ostati zbran in se ne prepuščati ostalim stvarem."

Do konca tekmovalne zime ga še čaka nekaj tekem: "V prvi vrsti je v planu finale sezone, potem sledita državni prvenstvi v slalomu in veleslalomu na Krvavcu 23. in 24. marca. Upam, da nas bo tudi na Krvavec prišlo gledati nekaj ljudi, glede na to, da so tekme državnega prvenstva ob koncu tedna. Potem pa bomo videli za naprej, če se bom udeležil še kakšne tekme nižjega ranga v tujini zaradi nabiranja Fis točk v veleslalomu za boljšo številko za prihodnjo sezono."

Kljub dolgi zimi ničesar ne želi izpustiti: "V začetku aprila do prve polovice aprila imamo v načrtih tudi trening v Banskem kot vsako leto in potem mislim, da bo po tem treningu sezona 2018/19 zame končana."

Na današnji veleslalomski tekmi evropskega pokala so bodle v oči zelo visoke startne številke slovenskih tekmovalcev: "Težko ocenjujem, zakaj je tako. Nisem del ekipe za evropski pokal, s fanti se niti ne srečujemo kaj preveč, nekajkrat na leto se vidimo. Zagotovo je evropski pokal precej visok rang tekmovanja, kar smo se lahko prepričali tudi danes. Moraš biti tudi v evropskem pokalu zelo kakovosten smučar, če želiš konkurirati za najvišja mesta. Vsak tekmovalec potrebuje določen čas in razvoj, da se lahko prebije tako v evropskem kot tudi v svetovnem pokalu."

Kranjska Gora po tekmah svetovnega pokala za Pokal Vitranc danes in v torek gosti finalni tekmi evropskega pokala za moške v tehničnih disciplinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.