Šport > Zimski športi
24 ogledov

Hadalin v drugo navzgor, zmagal Matt

Stefano Gross Kranjska Gora slalom
1/24
EPA
Na slalomu v Kranjski gori je zmagal Michael Matt, Štefan Hadalin je osvojil 22. mesto.

Najhitrejši v prvi vožnji slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori je bil Italijan Stefano Gross. Drugi čas je vpisal Avstrijec Michael Matt (+1,15), tretjega branilec lanske zmage Avstrijec Marcel Hirscher (+1,47). Od slovenske peterice se je izkazal Štefan Hadalin, ki se je z visoko startno številko 46 zavihtel v finale.

Najboljši startni položaj, številka 1, je pripadel Hirscherju, ki pa je bil po velikem sobotnem zmagoslavju na slalomski progi nekoliko zadržan. Avstrijski as je v soboto v dežju in megli osvojil veleslalomsko zmago ter si zagotovil tako veliki kristalni globus za skupno zmago kot veleslalomski mali kristalni globus.

Salzburžan se poteguje za enkratni dosežek, ko bi v letu, ko je postal veleslalomski in slalomski svetovni prvak, osvojil še oba tehnična mala globusa ter veliki globus v seštevkih svetovnega pokala.

Boj za še tretji globus v tej sezoni je Hirscherju zelo olajšal izzivalec za slalomsko lovoriko Norvežan Henrik Kristoffersen, ki se mu je v prvi vožnji primerila velika napaka, v cilj pa je prišel z velikim zaostankom 4,92 sekunde ter vpisal ničlo, saj se ni uvrstil v finalno vožnjo, ki bo na sporedu ob 12.30.

Hirscher v slalomskem seštevku vodi s 635 točkami, norveški izzivalec za slalomsko lovoriko zaostaja 60 točk. Glede na to, da je do konca le še slalom v Aspnu, si mora Salzburžan danes zagotoviti prednost vsaj 100 točk, da bo slalomski globus njegov.

Kljubovali vremenu

Slalom za 56. Pokal Vitranc je zadnja moška preizkušnja v svetovnem pokalu pred finalom v Aspnu. Prizadevni kranjskogorski organizatorji so znova kljubovali neprijaznemu vremenu ter pripravili najboljšo možno progo in snežno površino v danih razmerah.

Na startu prve vožnje je bila peterica Slovencev, s številkami od 46 do 77. Prvi nastop je bilo možno spremljati pri številki 46, ko se je na progo pognal prvi slovenski adut Hadalin, ki ni razočaral. Zlasti hiter je bil v zgornjem delu, ob prihodu v cilj pa je z zaostankom 4,39 sekunde vpisal 30. čas in ga ubranil do konca. Hadalin je bil zadnji tekmovalec danes, ki se je še uvrstil v drugo vožnjo, v kateri bo startal kot prvi.

Za Hadalinom so nastopili še Žan Grošelj (45.; +5,21), Žan Kranjec (47.; +5,35), Aljaž Dvornik (59.; +7,56) in Miha Hrobat (61.; +8,23), ki pa niso imeli možnosti za preboj v trideseterico.

Velik skok Italijana, na koncu zmaga Avstrijca

Hadalin se je kot prvi pognal na drugo progo in po nastopu Švicarja Marca Rochata pridobil mesto, a ga je nato za sekundo premagal Patrick Thaler. Tudi naslednji tekmovalci so morali priznati premoč Italijanu, ob slabih razmerah pa je nekaj smučarjev kljub precejšnji prednosti iz prve vožnje zaostalo tudi za Hadalinom.

Tekmovalca iz Južne Tirolske, ki si je vmes že zagotovil uvrstitev v najboljšo deseterico, je nato kot prvi premagal Šved Andre Myhrer, ki je bil le pet stotink hitrejši od Italijana. Odlično je nato nastopil Felix Neureuther in prevzel vodstvo, Hirscher pa se je kljub počasnejši vožnji od Nemca lahko veselil skupne zmage v slalomu. Matt je bil nato na pragu svoje prve zmage v svetovnem pokalu, s prednostjo 46 stotink je čakal le še na nastop Grossa. Ta je skozi progo zapravljal visoko prednost in na koncu zaostal za tri desetinke.

Kranjska Gora, slalom (M):

Komentarjev 1
  • wester62 13:38 05.marec 2017.

    ma daj,hrvat ga je premagal.bedno