Šport > Zimski športi
70 ogledov

Heel in Hudec preizkusila novo varnostno opremo

smuk megla smučanje hujara Lenzerheide EPA
Italijan Werner Heel in Kanadčan Jan Hudec sta na današnjem smukaškem treningu alpskih smučarjev v Val Gardeni prva na terenu testirala novo zaščitno opremo.

Heel in Hudec sta nosila prototip posebne zaščitne blazine, ki jo je krovna smučarska zveza Fis razvila s podjetjem Dainese in se imenuje D-air. Če bodo testiranja uspešna, pa bodo zaščito uradno predstavili že na tekmah v Kitzbühlu. Za zdaj pa še ni znano, ali in kdaj bo Fis zračno blazino za smukače uvrstila med obvezno opremo. Prav tako ostaja še nedorečena delitev stroškov za novost - ali jo bo plačala Fis ali pa ekipe oziroma tekmovalci sami

"Ko smo pred štirimi leti začeli razvoj zračne blazine, so se vsi smejali. Zdaj pa smo zelo blizu temu, da stvar postane resnična in uporabna," je po testiranjih v Val Gardeni dejal direktor tekmovanj Günter Hujara.

Testiranja bodo še nadaljevali, tudi pred decembrskimi tekmami v Bormiu, po Hujarovi zamisli pa naj bi na vsakem treningu nekaj tekmovalcev preizkusilo novo zaščito. Ob testih na terenu potekajo še zadnja laboratorijska preverjanja. "Natančno moramo še določiti algoritme, ki določajo, kdaj se zaščita aktivira. Zelo blizu smo že uporabnemu modelu," še pravi Hujara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.